Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekol_pr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
525.82 Кб
Скачать

Варіант 2 Природноресурсове право Питання до практичного заняття:

1. Дайте визначення поняттю «землеустрій».

2. Назвіть категорії земель. Визначте землі, що належать до водного фонду.

3. Дайте визначення земельному сервітуту.

4. Визначте основні завдання моніторингу земель.

5. З якою метою надається гірничий відвід? Назвіть види користування надрами.

6. Які відомості містить державний кадастр?

7. З чого складається водний фонд?

8. Які водні об’єкти належать до загальнодержавного значення, а які до місцевого?

9. Назвіть особливості спеціального водокористування.

10. З чого складається лісовий фонд?

11. Які лісові ресурси належать до державного значення, а які до місцевого?

Контрольні завдання (к – у): Задача № 1

У зв'язку з наданням земельної ділянки для організації садівни­чого товариства «Квітка» його правління звернулося до районної адмі­ністрації, яка приймала вказане рішення, з клопотанням виділити земельну ділянку для облаштування тимчасової зупинки електропоїз­да місцевого сполучення. Таке клопотання було задоволено і прав­ління уклало угоду з місцевими будівельниками для зведення згада­ної зупинки.

Начальник відділення залізниці, дізнавшись про початок роботи, своїм наказом заборонив використовувати смуги відводу залізниці для вказаної мети, вважаючи, що в межах земель залізниці будь-які роботи та використання земель має здійснюватися виключно за розпорядженням органів залізничного транспорту.

Райдержадміністрація оскаржила вказаний наказ у прокурора району, вважаючи його незаконним.

Визначте коло суспільних правовідносин. Висвітліть особливості правового режиму спірної земельної ділянки. Вирішіть справу.

Задача № 2

Під час запуску експериментального супутника з метою дослі­дження і використання космічного простору сталася аварія, внас­лідок якої заподіяно збитки сільськогосподарському виробництву фермера Н. Від пожежі згоріло понад 30 га лісу, було знищено значну частину цінної фауни і флори, забруднено атмосферне по­вітря.

До АТ «Орбіта» фермер Н. подав позов у обласний господарсь­кий суд про відшкодування ним збитків, завданих внаслідок нена­лежної експлуатації об'єктів космічної діяльності.

Акціонерне товариство заперечило проти позову, вважаючи, що космічний об'єкт не є їхньою власністю, а належить Гідрометцентру, на замовлення якого вони його виготовили. Як свідчать попередні експериментальні дані та стендові випробування, космічний об'єкт не мав технологічних і стандартних порушень.

Чи підлягає позов задоволенню? Вирішіть справу.

Задача № 3

Громадянин М. на належній йому ділянці розпочав будівництво колодязя, маючи на меті використовувати підземні води для побу­тових і господарських потреб за допомогою спеціального технічно­го приладу (відцентрового насоса).

Під час проведення вказаних робіт його відвідав інспектор тери­торіальної інспекції гірничого нагляду, який, перевіривши умови та характер проведення робіт, виніс постанову про їх припинення та наклав на М. адміністративний штраф у розмірі 200 грн., зазначив­ши, що останній порушив вимоги чинного законодавства.

М. оскаржив цю постанову до суду з вимогою усунення пере­шкод у користуванні природними ресурсами та стягнення збитків, заподіяних йому незаконним рішенням.

Окресліть коло суспільних правовідносин. Дайте характеристи­ку правовідносин, що склалися. Вирішіть справу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]