Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ARMATURA.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
188.93 Кб
Скачать

д

Варіантизавдань

еАб, Ас, Ап - запас арматури відповідно в бухтах, пруткової арматури, прокатного профілю; Nб, Nс, Nл - норма розміщення матеріалу відповідно в бухтах, пруткової арматури, прокатного профілю на 1м2; k1 - коефіцієнт, який враховує проходи.

бухти

штабель

Nб, Т

Dз, мм

Dв, мм

a, мм

d, мм

L, м

b, м

h, м

2

0,9

1100

900

600

10

7

0,8

0,55

Практична робота №2

РІЗАННЯ ПРУТКОВОЇ АРМАТУРИ ПРИВОДНИМИ ВЕРСТАТАМИ

Завдання. Вивчити процес різання пруткової арматури та провести

технологічні разрахунки

Для виготовлення арматурних елементів арматурну сталь заготовляють на спеціальних верстатах. Пруткову арматурну сталь ріжуть на приводних верстатах. Кінематична схема верстату наведена на рис. 2.1. Верстат приводиться в дію від електродвигуна за допомогою пасової та зубчастої систем передач.

Арматурний пруток, що перерізується, вкладається між нижнім нерухомим та верхнім рухомим ножами. Верхній ніж при повному оберті ексцентрикового валу буде мати робочий хід вниз і холостий вверх. Під час холостого ходу ножа маховик набирає живу силу(інерцію), яка витрачається потім на різання під час робочого ходу ножа. Таким чином забезпечується рівномірна робота машини при незначній потужності електродвигуна. Кількість ходів ножа залежить від передаточного числа зубчастої передачі і становить 33...39 за 1 хв.

Станина верстата монтується на фундаменті. Ножі повинні мати заточку під кутом 75о – 85о. На верстатах типу СМЖ-172А та СМЖ-322 виконують різання арматурної сталі класів А240С, А400С таА500С діаметром до 40 мм.

Хід процесу різання

Хід процесу різання наведено на рис. 2.2. При різанні круглої арматурної сталі спочатку фаски ножів вдавлюються в пруток на глибину 1/4d. Далі сталь ущільнюється, і в ньому виникають значні напруження. Це призводить до появи вздовж лінії розрізу тріщин, тобто виникають деформації зсуву.

При подальшому збільшенні зусиль на ножі пруток ламається. При

тупих ножах вдавлення фасок ножів не відбувається, а відразу проходить деформація зсуву по всій площі перерізу. Тому при роботі із затупленими ножами верстат швидко зношується. Для рівномірного зношування ножів їх міняють місцями через кожні 5 - 6 днів. З умов техніки безпеки при вкладанні прутків у верстат, руки потрібно тримати на відстані не ближче, ніж 10 см від ножів.

Напруження зсуву під час перелому

прутка визначається за залежністю:

Rз =P/(nkF) Rзн;

де Р - величина зусилля, яке діє на ножі,

МН; n - число прутків, що ріжуться одночасно, шт.; k - коефіцієнт, що враховує форму поперечного перерізу прутка (k = 0,75 для круглої форми; k = 1 для прямокутної); R3н - границя міцності сталі при зсуві, МПа; R3 - напруження зсуву під час перелому прутка, МПа; F – площа поперечного перерізу прутка, м2.

Практична робота №3.

Контактно-точкове зварювання