Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
офтальмологія / історія розвитку офтальмології СРС мед.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
78.34 Кб
Скачать

Одеський національний медичний

УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ОФТАЛЬМОЛОГІЇ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

самостійної роботи студентів (СРС)

з дисципліни “Офтальмологія”

Модуль № 1 “ОФТАЛЬМОЛОГІЯ”

з теми: « ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ ОФТАЛЬМОЛОГІЇ »

Заняття по СРС обговорено на

на методичній нараді кафедри

«_____»______________ 2010 р.

Зав. кафедрою_______проф. Венгер Г.Ю.

ОДЕСА-2010

Тема: «ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ ОФТАЛЬМОЛОГІЇ» - 2 год.

1.Актуальність теми:

Офтальмологія – це галузь медицини, що вивчає анатомію, фізіологію, органу зору, діагностику, лікування, профілактику та реабілітацію очних захворювань.

Вчення про очні хвороби створювалося протягом усієї історії людства.Так само йшов пошук та розвиток технічних та технологічних засобів надання спеціалізованної допомоги для корекції природжених вад та набутої офтальмологічної патології.

Початок ХХ ст. позначився великими досягненнями як у хірургії, так і в терапіі ока. В цей час і була створена кафедра очних хвороб медичного факультету Новоросійського університету (потім Одеського медичного інституту, а зараз кафедра офтальмології Одеського національного медичного університету).

Історія її становлення та успішного розвитку пов”язана головним чином з В.П.Філатовим, який очолював кафедру на протязі 45 років. Велика науково-практична значимість його робіт, активна діяльність учнів та послідовників, створення Науково-дослідного інституту очних хвороб і тканинної терапії, дало змогу говорити про Одеську офтальмологічну школу.

У другий половині ХХ ст. великий вплив на розвиток офтальмології справила наукова-технічна революція. Зросла взаємодія наук, істотно поліпшилося технічне оснащення офтальмології. Впровадження спеціальних операційних мікроскопів, лазерних коагуляторів, комп`ютерної техніки, виробництво атравматичних хірургічних голок з міцним і дуже тонким шовним матеріалом, винайдення нових принципів оптичної корекції зору та нових ліків, а також немедикаментозних лікувальних засобів – усе це привело до того, що нарівні з високими технологічними вимогами та диференційного розвитку, офтальмологія та ії викладання майбутнім лікарям потребувала розвитку інтегративних принципів та підходів.

Знання історії кафедри очних хвороб, яка відносно недавно відсвятувала свій сторічний ювілей, кафедри, історія якоі знаходиться в основі створення відомої Одеської офтальмологічної школи, яка завдяки В.П.Філатову вийшла на світовий рівень і з успіхом лідирувала не тільки в своєї країні, але й, створивши осередок творчого розвитку наукової думки та ії успішного клінічного втілення, зробила вітчизняну офтальмологію активним членом міжнародноі співдружності офтальмологів.

Науковий розгляд цих питань та їх творчий розвиток особливо є актуальним й зараз, коли збільшується кількість хворих з патологією органу зору на фоні зростаючої загальної патології, як з кількісної сторони, так і в плані появи нових видів порушень. З іншого боку, невпинно зростаючий розвиток біомедичних технологій та конкуруючий характер надання медичної допомоги в сучасному глобальному суспільстві примушує шукати відповіді для розв”зання задач сьогодення в прогнозуванні майбутнього спираючись на аналіз минулого.