Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

офтальмологія / задачі тема 4 мед

.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
33.28 Кб
Скачать

Задачі типу „Крок-2” з теми :

„Захворювання повік, слізних органів ”

1.До Вас звернувся хворий віком 36 років із скаргами на біль в області правого ока, відчуття стороннього тіла, гнійне виділення з правого ока. Верхня повіка набрякла, гіперемована. У ділянці волосяного мішечка жовтувата голівка гнійника. Ваш діагноз?

A. Ячмінь

B. Халязіон

C. Алергічний набряк

D. Блефаріт

E. Дакріоцистит

2. Скарга хворого на біль у правій орбіті, головний біль, діплопію, підвищення температури тіла до 38,0 С. Об`єктивно – верхня повіка набрякла, особливо в зовнішньому відділі, шкіра гіперемована, різка болючість. Очне яблуко зміщене донизу та внутрішньо. Ваш діагноз?

A. Дакріоцистит

B. Дакріоаденіт

C. Кон’юнктивіт

D. Птоз

E. Блефарит

3. Хвора скаржиться на набряк країв повік, почервоніння. Зуд в очах. Об`єктивно - краї повік потовщені, гіперемовані, в кутку ока наявний пінистий секрет. При натисканні на хрящ повіки з мейбомієвих залоз виділяється жовтий секрет. Ваш діагноз?

A. Ячмінь

B. Мейбомієвий блефарит

C. Абсцес повік

D. Кон’юнктивіт

E. Халязіон

4. У дитини віком 2 міс. мати відзначає почервоніння очей, гнійні виділення. Під час огляду – незначне почервоніння кон’юнктиви, при натисканні на ділянку сльозного міхура – гнійні виділення із слізних крапок. Ваш діагноз?

A. Колобома повік

B. Дакріоцистит новонароджених

C. Дакріоаденіт

D. Кон’юнктивіт

E. Тріхіаз

5. Хвора скаржиться на набряк та почервоніння краю повіки. Під час огляду – війний край з поодинокими гнійними лусочками та гнійничками. При видаленні лусочки поверхня повік під ними кровоточить. Ваш діагноз?

A. Виразковий блефарит

B. Лускоподібний блефарит

C. Мейбомієвий блефарит

D. Ячмінь

E. Халязіон

6. У дитини 3,5 міс. мати відзначає почервоніння очей, гнійні виділення. Під час натискання на ділянку слізного міхура – гнійні виділення із слізних крапок. Лікування?

A. Протизапальне

B. Масаж слізного міхура

C. Зондування

D. Уведення у слізні шляхи розчинів, що гальмують процес рубцювання

E. Усе перелiчене вiрно

7. Хворий скаржиться на почервоніння, біль в оці, гнійне виділення. При огляді: набряк нижньої повіки правого ока, біля основи вії, у середній третини повіки гнійне вогнище. При мигальних рухах повік верхівка вогнища торкається рогівки. Ваш діагноз?

A. Ячмінь

B. Халязіон

C. Новоутворення

D. Кератит

E. Кон`юнктиви

8. Хвора 42 років скаржиться на сльозотечу, гнійне виділення з очей, які турбують її на протязі 2 місяців. Біля року страждає на нежить. Під час огляду Ви помітили слізостояння, випинання у ділянці внутрішнього кута очної щілини. При натисканні на останнє з слізних крапок з’являється гній. Діагноз?

A. Флегмона слізного міхура

B. Хронічний дакріоцистит

C. Хронічний дакріоаденіт

D. Абсцес нижньої повіки

E. Ячмінь

9. До Вас звернулася жінка 34 років зі скаргами на пухлину на верхній повіці правого ока. Пухлина збільшилась поступово до розмірів горошини. Під час огляду: в товщині верхньої повіки справа – новоутворення, не спаяне зі шкірою, але спаяне з хрящом, круглої форми, ознак запалення немає. При вивороті верхньої повіки видно сірувато-жовту ділянку хряща з легкою гіперемією навколо неї. Діагноз?

A. Халязіон верхньої повіки

B. Ячмінь

C. Новоутворення

D. Блефарит

Е. Дакріоденіт

10. У дитини у перший тиждень після народження мати помітила виділення жовтоватого кольору. Під час огляду кожа повік звичайного кольору, слізова повік і очного яблука без змін. При натисканні на зону слізного міхура з слізних крапок витікає виділення жовтуватого кольору. Діагноз?

A. Ячмінь

B. Дакріоцистит новонароджених

C. Дакріоаденіт

D. Кон’юнктивіт

E. Тріхіаз