Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
офтальмологія / Лекція 3 мед.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
193.02 Кб
Скачать

4. Новоутворення ока Новоутворення судинної оболонки

Новоутворення судинної оболонки поділяють на доброякісні і злоякісні.

Доброякісні новоутворення: кісти, нейрофіброми, невуси, невриноми, лейоміоми. По показанням проводиться хірургічне лікування або лазеркоагуляція.

Хоріоїдальний невус  доброякісна пігментна пухлина судинної оболонки, що частіше розвивається в дорослих. На відміну від злоякісних меланом,при ній не відзначається наявність дефектів в полі зору. На флюоресцентній ангіографії ознак пухлини не виявляється.

Лікування не проводиться. Однак необхідне спостереження за пухлиною в динаміці, оскільки можлива її малігнізація.

Злоякісні меланоми райдужної оболонки. Незважаючи на те, що для цих пухлин характерний повільний ріст, необхідно проводити їх своєчасне хірургічне видалення. Якщо зареєстрований ріст пухлини і є небезпека її поширення на циліарне тіло, необхідне видалення пухлини і навколишньої здорової райдужної оболонки.

Злоякісні меланоми циліарного тіла набагато більш агресивні і вимагають термінового лікування. Якщо пухлина не поширилася на хоріоїдею чи в передню камеру ока, можна обмежитися циклоектомією, в інших випадках показана енуклеація.

Злоякісні меланоми власне судинної оболонки. Ці пігментні пухлини мають тенденцію з'являтися в старшій віковій групі, можуть з'явитися в тридцять  сорок років, і надзвичайно рідкі в більш ранньому віці. Мають вигляд промінуючого вогнища сітківки сірого або коричневого кольору. При транссклеральному освітленні в області пухлини видна тінь у просвіті зіниці. Розвивається відшарування сітківки.

Підтверджує діагноз ріст пігментної пухлини, накопичення радіоактивного фосфору в області пухлини, ультразвукові і флюоресцентні ангіографічні дослідження. Оскільки зір може не знижуватися аж до останньої стадії, можлива пізня діагностика пухлини. Пухлина може поширюватися в межах хоріоїдеї, чи проникати через мембрану Бруха, набуваючи вузлову чи грибоподібну форму, і навіть може бути помітна в просвіті зіниці.

Метастази поширюються гематогенно, переважно в печінку, кісті, легені і мозок.

Лікування. Невеликі пухлини можна лікувати консервативно (лазеркоагуляція, бета-аплікаційна терапія, кріодеструкція). При великих пухлинах повинна проводитися енуклеація. Прогноз залежить від ступеня клітинної диференційовки пухлини і її розміру. Невеликі високодиференційовані пухлини мають гарний прогноз для життя пацієнтів. При пухлинах більш ніж 10 мм у діаметрі, що недиференційовані, із проростанням склери і наявністю ознак метастазування прогноз для життя пацієнтів несприятливий.

Злоякісна пухлина сітківки – ретинобластома – описана вище.

5. Зміни органа зору в умовах загальних захворювань

Багато загальних захворювань супроводжується ушкодженням органа зору. З метою вчасної діагностики й контролю за лікуванням потрібно проведення офтальмологічного обстеження хворого. Тому не лише окуліст, але також лікарі інших спеціальностей повинні знати очні симптоми та ускладнення, що спостерігаються в умовах загальних захворювань.