Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 14 - Завдання та еталони відповідей.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
184.83 Кб
Скачать

3. Практична навичка.

Відповіді.

1. Генез ураження ЦНС пов'язаний з білірубіновою інтоксикацією. Діагноз: Наслідки білірубінової енцефалопатії у вигляді синдрому рухових розладів, м'язової дістонії та вираженої затримки темпів стато-моторного розвитку. Нейросенсорна глухота. На користь діагнозу свідчать дані неонатального анамнезу ( внутрішньоутробна інфекція з тяжкою жовтяницею) та характерні клінічні дані: дистонія, порушення координації, гіперкінези, глухота та стато- моторна затримка. Дані білірубінового обміну свідчать про критичний рівень непрямого білірубіну у дитини в віці 10 днів з факторами ризику білірубінової енцефалопатії (низька маса тіла при народженні, низька оцінка за Апгар, наявність інфекції).

2. Так, є . Клінічні ознаки ураження ЦНС і тяжкість ураження характерні для формування дитячого церебрального параліча гіперкінетичної форми.

3. В аналізі крові - нормохромна анемія, зсув формули вліво, тромбоцитопенія. В біохімічному аналізі висока гіпербілірубінемія непрямого типу, гіпоглікемія.

Задача 9. Дитині 3 міс. Народилася у терміні 37 тижнів, з масою 2600 г, оцінка за шкалою Апгар 6-6 балів. У ранньому неонатальному періоді - помірна м'язова гіпотонія, гіпорефлексія, вегетативні розлади. На момент обстеження: дитина активна, спонтанна рухова активність задовільна. Дещо слабо (утримує голову, помірна м'язова гіпотонія ніжних кінцівок, опора на ноги слабка. Емоційна реакція адекватна, повертає голову на звук, реагує на іграшки. На НСГ - без патології.

Загальний аналіз крові

Нв

г/л

Ер

Т/л

КП

Л Г/л

ШОЕ

мм/час

е

%

б

%

ю

%

п

%

с

%

л %

м

%

Тромб

109

Ретику-

лоцити

%

120

3,9

0,85

8

5

1

1

0

з

35

55

5

170

1

Глюкоза крові - 3,5ммоль/л.

Питання.

1. Який неврологічний синдром є у дитини, якого він ґенезу ?

2. Який метод відновлювальної терапії показаний у даному випадку ?

3. Практична навичка.

Відповіді.

1. Діагноз: Синдром рухових розладів в ранньому відновлювальному періоді внаслідок гіпоксично-ішемічної енцефалопатії. Діагноз підтверджений даними анамнезу ( низька оцінка за Апгар, синдром пригнічення ЦНС у ранньому неонатальному віці) та неврологічною симптоматикою при обстеженні.

2. Показаний тонізуючий масаж з елементами сегментарно-точкового та лікувальна фізкультура.

3. Аналіз крові - без патології. Глюкоза крові в межах норми.

Задача 10. Пологи другі, в терміні 37 тижнів, в анамнезі - недоношена дитина померла в ранньому неонатальному віці. Вагітність перебігала з гестозом, загрозою переривання. Обстежена на ТОRСН до вагітності і під час вагітності: визначалися стабільно високі рівні Jg G до ЦМВ і вірусу простого герпесу, антитіла до токсоплазмозу вперше виявлені під час вагітності. Навколоплідні води каламутні. Оцінка за шкалою Апгар 6-7балів. Маса тіла 2500 г, довжина - 49 см. Дитині 7 днів. Стан середньої тяжкості, домінує синдром пригнічення ЦНС та вегетативні розлади, шкіра блідо-сірувата, суха, з поодинокими геморагічними елементами. Втрата маси тіла на час обстеження - 8%. Частота дихання - 50 за хв., частота серцевих скорочень - 140 за хв. При аускультації ослаблене дихання, вологі різнокаліберні хрипи. Тони серця приглушені, на верхівці серця - короткий систолічний шум. Печінка на 2,5см нижче ребра, селезінка на 1см нижче ребра. На НСГ - розширення шлуночкової системи, кальцифікати мозку, перивентрикулярні кісти. Обстеження сітківки виявило хоріоретиніт. При серологічному дослідженні - високі титри Jg G до ЦМВ і вірусу простого герпесу, Jg М - до токсоплазмозу.

Загальний аналіз крові

Нв

г/л

Ер

Т/л

КП

Л Г/л

ШОЕ

мм/час

е

%

б

%

ю

%

п

%

с

%

л

%

м

%

Тромб

10%

110

3,2

0,8

17

5

0

0

3

10

30

47

10

110

Біохімічний аналіз крові

загальний

білірубін

Мкмоль/л

Прямий

білірубін

Мкмоль/л

Непрямий

білірубін

Мкмоль/л

АЛТ Моль/л

АСТ моль/л

Глюкоза крові

Моль/л

180

50

130

1,8

1,6

2,2

Питання.

1. Обґрунтуйте діагноз та використайте дані практичної навички

2. Які препарати є специфічними для лікування даної патології ?