Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет_Практика_Физика атмосферы_2 курс.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
70.52 Кб
Скачать

Вимірювання температури повітря і, ґрунту на станції

Під час навчальної практики студент має змогу закріпити знання отриманні при знайомстві з цією темою під час чергування на протязі семестру. Практичний відробіток теми «Вимірювання температури повітря і ґрунту на станції» передбачає засвоєння техніки відліку температури по психрометричних термометрах, мінімальному, максимальному і строковому. Необхідно звернути увагу на ціну поділки (0,2° - у психрометричних і 0,5д - у інших) і точність відліку (до половини ціни поділки).

Студент повинен звернути увагу на ту обставину, що температура повітря завжди вимірюється на висоті 2м над поверхнею Землі і всі резервуари термометрів в будці повинні бути на цій висоті, при цьому психрометричні термометри встановлюються вертикально, а мінімальний і максимальний -

ГОрИЗОНТ£ШЬНОо

Конструктивна особливість будки - стінки жалюзійного типу, що дають вільний доступ повітрю.

При установці будки необхідно орієнтувати ЇЇ так, щоб підхід до неї був з північної сторони і пряме сонячне проміння не потрапляло в будку.

Метеорологіч ні спостереження та їх обробка

Метеорологічні спостереження необхідно проводити у відповідності з правилами, викладеними у [2].

Спостереження включають: визначення видимості, кількості загальної і нижньої хмарності, температури ґрунту, температури повітря, опадів, швидкості і напряму вітру по флюгеру і анеморумбометру М-63, атмосферного тиску.

{З сього необхідно зробити 15 спостережень з інтервалом між спостереженнями не меншим ніж 1 година.

Обробка метеорологічних спостережень включає: введення поправок до відліків термометрів по сертифікатах, приведення тиску до 0°С і рівня моря, визначення характеру і величини баричної тенденції, визначення характеристик вологості за показаннями сухого і змоченого термометрів, кодування і складання телеграми і ін.

Усі результати спостережень та їх обробки записуються у книжку КМ-1. Книжка заповнюється простим олівцем, забороняється користуватися гумкою. Запис повинен бути чітким і акуратним.

Результати спостереження переносяться в таблицю ТМ-1 Ддя безперервної реєстрації часових метеорологічних величин на станціях застосовуються самописи. При вивченні дисципліни „ Методи метрологічних вимірювані»” студенти ознайомилися з приладами для запису зміни температури - термографом, вологості - гігрографом, опадів - плювіографом.

Будь-який самопис складається з чутливого елемента, який важільною передачею пов'язаний із стрілкою; на кінці стрілки є перо, що відзначає часову зміну реєстрованого елемента на діаграмній стрічці. Стрічка закріплюється на барабані з годинниковим механізмом, який забезпечує обертання барабана навколо вертикальної осі зі швидкістю один оберт за 24 години (добовий годинниковий механізм) або за 176 годин (тижневий годинниковий механізм).

Т ермограф і гігрограф

На метеорологічних станціях в даний час використовуються термографи моделі Т-22 (старі) і М-16 (нові). Приймачем температури в них є зігнута біметалічна пластина, яка змінює вигин при зміні температури повітря, що викликає переміщення стрілки з пером вгору і вниз по барабану.

Приймачем вологості в гігрографі служить пучок знежиреного людського волосся або тваринна плівка. При збільшенні вологості атмосферного повітря золос подовжується, а плівка розтяіується. Деф

Деформація приймача через передавальний механізм передається на перо, :їкє підіймається при збільшенні вологості, опускається при її зменшенні. Перо притискається до обертового барабану і записує на діаграмній стрічці добовий або тижневий хід температури повітря. Для запису використовується спеціальне в’язке незамерзаюче гліцеринове чорнило.

Термограф і гігрограф на станції встановлюються в спеціальній будці для самописів такої ж конструкції, як психрометрична, тільки більшого розміру. Слід звернути увагу на те, щоб приймач термографа був на висоті '2 м від поверхні Землі. Для цього термограф встановлюється на нижніх щаблинах, а гігрограф - на верхніх.

Будка самописів повинна бути встановлена міцно і не трястися при вітрі і в моменти зміни стрічок і т. і.

Стрічки термографа і гігрографа міняють І раз на добу, в строк, найближчий до 13 годин місцевого часу. На нашій станції - в 12 годин .місцевого часу.

Метеорологічні таблиці для запису даних щоденних метеорологічних спостережень

На всіх метеорологічних станціях щомісячно складається «Таблиця метеорологічних спостережень» ТМ-1. Крім того, залежно від програми спостережень станції складаються також таблиці: ТМ-2 щогодинних даних температури, вологості і атмосферного тиску (по стрічках термографа, гігрографа і барографа).

Також складаються таблиці ТМ-26 і ТМ-2в - щогодинних даних швидкості і напряму вітру; ТМ-3 - даних по температурі ґрунту; ТМ-14 - даних інтенсивності дощу і ін.

В програму навчальної практики входить знайомство з ТМ-2 і ТМ-14.

Результати обробки стрічок термографа і гігрографа переносяться в таблицю ТМ-2 в один рядок за кожну метеорологічну добу. Після заповнення таблиці робиться підрахунок сум за усі години даного числа і за всі числа за кожну годину, а також обчислення по рядках середніх за кожну добу і по графах середніх за. кожну годину. Середня добова величина за місяць обчислюється з щогодинних середніх місячних даних. В графи «Макс» і «Мін» виписуються із стрічок максимальні і мінімальні значення даної

метеорологічної величини за добу. В нижньому рядку граф «Макс» і «Мін» записуються середні за місяць максимальні і мінімальні значення, обчислені діленням суми за місяць на число днів в місяці.

1

64