Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lek_BORG.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
909.27 Кб
Скачать

З М І С Т

ПЕРЕДМОВА……………………………………………………….....

4

ВСТУП………………………………………………………………….

5

1

ПРЕДМЕТ І ЗАВДАННЯ КУРСУ. ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ ШТУЧНОГО РОЗВЕДЕННЯ РИБ. ВПЛИВ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ВІДТВОРЕННЯ РИБНИХ ЗАПАСІВ………………………………………............

1.1

Статева зрілість і дозрівання статевих залоз………….……

1.2

1.3

1.4

Час і тривалість нересту………………………………………

Ембріональний період розвитку…………………………….

Виживання ікри і молоді риб………………………………...

2

ОСНОВНІ ОБЄКТИ РИБНИЦТВА ………………...…….

2.1

Аграрне господарство……………………………….………

2.2

Енергетика і транспорт……………………………..………...

2.3

Лісове, промислове і комунальне господарство………..….

2.4

Умови проведення окремих заходів з відтворення рибних запасів у природних водоймах…………………………..…..

3

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ШТУЧНОГО РОЗВЕДЕННЯ РИБ……………………………………………………………..…

3.1

Отримання зрілих плідників………………………..……….

3.2

3.3

3.4

Фізіологічний метод стимулювання дозрівання гонад……

Методи вирощування посадкового матеріалу……………..

Екологічні чинники під час випускання молоді риб до природних водойм…………………………………………….

4

ВПЛИВ РІЗНИХ ФАКТОРІВ СЕРЕДОВИЩА НА РИБ……

4.1

Отримання зрілих плідників осетрових……………..……...

4.2

Вирощування личинок осетрових…………………..………

4.3

Вирощування молоді осетрових……………….…………...

5

БІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ СТАТЕВИМ ЦИКЛОМ РИБ І ПЕРЕХОДОМ ЇХ ДО НЕРЕСТОВОГО СТАНУ………………………………………………..………….…

5.1

Загальне покращення гідрологічного режиму водойми……

5.2

Меліорація спеціального призначення………….…………..

5.3

5.4

5.5

Рибопропускні і рибозахисні споруди……………………….

Штучні нерестовища………………………………………….

Рятування молоді осетрових…………………………………

6 БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЛІДНИКІВ РИБ….……….

6.1

Основні промислові риби в озерах……………………….…

6.2

Взаємовідносини озерних риб……………………..………...

6.3

Продуктивність озер і рибопродукція…………………..….

6.4

Типи озерного господарства……………………………..…..

7

РИБОГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ ВОДОСХОВИЩ……..

7.1

7.2

Форми рибогосподарського використання водосховищ…

Заходи по спрямованому формуванню іхтіофауни…………

ЛІТЕРАТУРА……………………………………………………….

Передмова

Конспект лекцій складений відповідно до програми курсу «Рибництво в ріках, озерах і водосховищах», що відноситься до природничо-наукового циклу освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр і є базою для подальшої підготовки фахівців за напрямом «Водні біоресурси і аквакультура» шифр 6.090201.

«Рибництво в ріках, озерах і водосховищах» являє собою прикладну біологічну дисципліну яка базується на знаннях отриманих у процесі вивчення загальної та спеціальної іхтіології, фізіології, екології риб, біоресурсів гідросфери та гідробіології.

Вивчення цієї дисципліни дає змогу майбутнім фахівцям оволодіти знаннями що до технологічних вимог які ставляться до рибогосподарського використання річок, озер та водосховищ, оволодіти методами спрямованого формування іхтіофауни, біотехніки вирощування риби в цих водоймах.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати :

  • методи інтенсифікації рибництва;

  • біологічні основи рибництва;

  • технологію штучного відтворення різних видів риб в озерах і водосховищах;

  • оптимальні умови для природного і штучного відтворення рибних запасів, збереження біорізноманіття, розширення ареалів риб шляхом їх інтродукції та акліматизації.

Після засвоєння дисципліни студенти повинні вміти:

  • оцінювати придатність водойм для рибогосподарських цілей;

  • характеризувати об’єкти рибництва та особливості вирощування риби;

  • володіти методами спрямованого формування іхтіофауни шляхом інтродукції та акліматизації промислово-цінних видів риб;

  • володіти біотехнікою вирощування туводної риби;

  • володіти технологіями вирощування риби у ріках, малих озерах та водосховищах;

  • здійснювати наукове обгрунтування створення спеціальних товарних рибних господарств і режиму їх експлуатації.

Отримані знання з дисципліни «Рибництво в ріках, озерах і водосховищах» будуть використовуватись при вивченні дисциплін учбового плану, а також при штучному та природному відтворенні рибних запасів в умовах виробництва.

При підготовці цього конспекту лекцій були використані літературні джерела довідкового характеру, посібники і підручники вітчизняних та іноземних авторів.

ВСТУП

Процес відтворення рибних запасів складається з двох основних ланок: 1) розмноження і 2) нагулу риб.

Розмноження забезпечує відновлення чисельності виду в даному водоймищі, а в результаті процесу нагулу відтворюється його біомаса, що є складовою власне рибних запасів.

При погіршені умов розмноження або нагулу порушується процес відтворення рибних запасів і для його відновлення необхідно проведення ряду заходів.

Під рибництвом в ріках, озерах і водосховищах (природні водойми), в широкому сенсі слова, слід розуміти комплекс заходів, що забезпечують процес відтворення рибних запасів у водоймах, їх збільшення і якісне поліпшення. Основні заходи цього комплексу: 1) забезпечення процесу розмноження промислових риб шляхом поліпшення природних умов та за допомогою штучного риборозведення; 2) поліпшення видового складу промислових риб у відповідності з особливостями кожного водоймища; 3) поліпшення режиму рибогосподарських водойм як середовища існування риб. З рибництвом тісно пов'язане і регулювання рибальства, також спрямоване на забезпечення процесу відтворення рибних запасів. В завдання рибництва у природних водоймах входить здійснення зазначених вище заходів у морях, озерах, ріках та інших промислових водоймах. У природних водоймах, особливо у великих, можливості впливу на водне середовище для зміни в бажаному напрямку окремих сторін його режиму поки дуже обмежені. Цим пояснюється порівняно слабкий розвиток рибоводних заходів, спрямованих на поліпшення умов нагулу риби. В основному рибоводні заходи в природних водоймах спрямовані на забезпечення процесу розмноження цінних промислових риб, а також на поліпшення видового складу промислової іхтіофауни. Як галузь рибогосподарських наук, рибництво в ріках, озерах і водосховищах вивчає біологічні основи і розробляє біотехнічні рибоводні заходи. У зв'язку з цим рибництво базується на інших науках - іхтіології, фізіології, гідрології, гідробіології, які вивчають рибу, як живий організм і об'єкт господарства, а водойми - як середовище існування риб.

В курсі лекцій висловлені теоретичні основи штучного риборозведення, описані головні об'єкти рибництва, вплив різних чинників середовища на риб. Описані основні біотехнічні ланки процесу розведення риб і їх зв'язок з біологічними особливостями риб. Приведені біологічні основи інкубації ікри, витримування і підрощування молоді риб, їх годівлі, акліматизації риб і безхребетних.

Вступ

Знання біологічних основ рибництва формується на базі сукупності біологічних дисциплін, особливо зоології, гідробіології, ембріології, фізіології і інших, протягом всього курсу Вищої школи за вибраною спеціальністю.

Дисципліна «Біологічні основи рибництва» узагальнює отримані знання по відношенню до майбутньої професії. Вона є профілюючою за фахом «Водні біоресурси і аквакультура», розкриває науково-теоретичну базу біотехніки штучного риборозведення, підвищення рибопродуктивності водоймищ.

Особлива роль в науково-практичному посібнику з дисципліни «Біологічні основи рибництва» відводиться використанню природних адаптаційних здібностей риб для обгрунтування біотехніки роботи з плідниками різних видів риб, отримання від них зрілих статевих клітин, запліднення. інкубації ікри, витримки перед личинок, підрощування личинок, вирощування молоді, товарної риби, інтенсифікації рибоводних процесів акліматизація риб і кормових організмів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]