Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рика курсак (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
202.1 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Новокаховський політехнічний коледж

Одеського національного політехнічного університету

Циклова комісія соціально-економічних дисциплін

  1. Курсова робота

з дисципліни «Комерційне товарознавство»

на тему: «Товарознавство товарів для діловодства та творчості»

Студентки 3 курсу 0103 групи

напряму підготовки 030507 «Маркетинг»

спеціальності 5.03050702 «Комерційна діяльність»

Римбу В.Р. _________________________

Керівник викладач Петренко Л.В.._____________

Національна шкала __________________________

Кількість балів: _____________________________

Члени комісії __________ __________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

__________ __________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

м. Нова Каховка

2014

ЗМІСТ

стор.

Реферат

3

Вступ

4

1Товарознавство товарів для діловодства та творчості

8

1.1 Папір

8

1.2 Вироби із паперу і картону

13

1.3 Знаряддя для письма

17

1.4 Знаряддя для креслення

22

1.5 Товари художнього призначення

24

1.6 Засоби оргтехніки і канцелярські товари

29

1.7 Шкільні товари

35

2 Бізнес-план ПП "Іграшки" з виробництва і реалізації кондитерських виробів

36

2.1 Резюме

36

2.2 Характеристика продукції

37

2.3 Оцінка ризиків збуту

39

2.4 Конкурентні переваги маркетингу

41

2.5 Стратегія маркетингу

43

2.6 Організаційний план

43

2.7 Виробничий план

47

2.8 Калькуляція витрат (визначення ціни одиниці продукції)

54

2.9 Юридичний план

55

2.10 Оцінка можливих ризиків

56

2.11 Фінансовий план

57

3 Висновоки та пропозиції

61

Список використаної літеретури

63

РЕФЕРАТ

Курсова робота на тему «Товарознавство товарів для діловодства та творчості» містить 2 розділи, 18 підрозділів, таблиці, та рисуноки. В курсовій роботі було використано 33 джерела інформації та інтернет-ресурси.

В першому розділі курсової роботи було викладено теоретичні основи, загальні відомості та вимоги до товарів для діловодства та творчості.

В другому розділі наведений бізнес-план ПП "Іграшки".

Мета курсової роботи – розширити знання про товарів для діловодства та творчості, їх класифікацію, види, дізнатися про шифровку та розшифровку товарів для діловодства та творчості, їх властивості та використання.

Асортимент та номенклатура товарів для діловодства та творчості дуже різноманітна, та займатися товарів для діловодства та творчості – прибуткова справа, якщо звичайно її правильно організовувати.

Товари для діловодства та творчості мають великий попит на ринку, тому, що люди користувалися, користуються та будуть користуватися згідно з модою та новими технологіями товарами для діловодства та творчості, а мода на товари для діловодства та творчості завжди змінюється, і тому на ринку дуже різноманітний вибір таких товарів які задовольняють потреби споживачів.

ВСТУП

Товарознавство (нім. Warenkunde) — це комплексна наукова дисципліна, яка включає системи наукових знань, методів та практичних заходів, спрямованих на формування та розвиток асортименту та якості товарів з метою максимального задоволення потреб споживачів.

Перше академічне визначення товарознавству дав наприкінці ХVІІІ ст.. Йоганн Бекман: «наука про властивості, виготовлення та випробування товарів, а також про їхнє економічне значення».

Дисципліна вивчає споживчі властивості товарів, їхню класифікацію, кодування, стандартизацію; фактори, які зумовлюють якість товарів, контроль і оцінку; закономірності формування асортименту та його структуру; умови збереження якості товарів при транспортуванні, споживанні та експлуатації.

Товарознавство належить до групи прикладних економічних дисциплін, розвивається в тісній взаємодії з обліково-економічними дисциплінами, маркетингом тощо.

Канцелярські товари – не лише необхідні вироби для повсякденної роботи кожного офісу, а й один із дієвих засобів створення іміджу успішної та розвиненої компанії. В цілому ж, стан ринку канцтоварів у деякій мірі свідчить про загальний рівень розвитку вітчизняних компаній. Проте офіційні підрахунки щодо ситуації у галузі канцелярського бізнесу в Україні не проводились. Та й як підрахувати ту масу фірм, які мало не щодня зявляються на ринку, аби спробувати себе у цій багатообіцяючій справі.

Специфікою канцелярського бізнесу є надзвичайно велика кількість назв товарів, яка з кожним роком зростає. Канцелярський бізнес починається з банальної скріпки до шредера. Близько 30-40 відсотків продажу канцелярії займає паперово-білова продукція, яку «канцелярники» виділяють в окрему категорію. За папково-файловою продукцією, яку використовують для зберігання різних видів паперу чи документів, - близько 20 відсотків від загальної реалізації. Решту 40-50 відсотків розділили між собою понад 10 тисяч назв різноманітних видів канцелярських товарів.

Зазвичай, фірми, що займаються обслуговуванням офісів, йдуть кількома шляхами: обирають 500-700 популярних позицій і пропонують клієнтам те, що можуть. Або намагаються знайти будь-який товар, що знадобився клієнтові, якщо не на власному складі, то на складах оптовиків. Деякі компанії розширюють асортимент товарів до 10 тисяч, проте охопити неосяжне однаково не вдається. Відмова від постачання товарів, яких немає у прайсах чи каталогах, призводить до втрати 30-40 відсотків замовлень.

Простежується тенденція до того, що постачальники канцтоварів перекваліфіковуються у служби з обслуговування офісів, перетягуючи на себе інші сегменти ринку. Це можуть бути офісні меблі, світильники та господарчі товари. Дуже тісно переплітається ринок канцтоварів із компютерною технікою та аксесуарами, тим більше, що на них зберігається висока рентабельність. Килимки для мишок, копі-холдери, підставки, лотки, бокси для зберігання СD чи дискет, СD-маркери та інші компютерні товари – все це дає значну частку заробітку канцелярським компаніям. За собою «канцелярники» залишають і обладнання для презентацій: фліп-чарти, пробкові дошки та ін. Рентабельними вважають також дорогі сувенірні товари, ціни на які ще остаточно не встановились.

Звісно, такий асортимент продукції потребує кваліфікованого персоналу, який зможе пояснити, порадити, переконати. Таких менеджерів у канцелярських компаніях не вистачає. Для того, щоб навчити такого фахівця, потрібно більш ніж півроку, а в процесі роботи через некваліфікований персонал компанія може втратити не одного клієнта.

Шкільні канцтовари виділяють в окремий сегмент ринку. З офісною продукцією вони перетинаються у невеликій кількості позицій – олівці, ручки, ластики та інше. Вітчизняний виробник вже повністю забезпечує ринок зошитами та щоденниками, однак наситити ринок іншими товарами українське виробництво, за прогнозами, зможе не скоро. Як і в офісних товарах, тут переважну частину продукції забезпечують азіатські виробники.

Канцтовари для школи характерні яскраво вираженою сезоннісю. За рахунок масованого продажу в серпні, вересні та жовтні, а також невеликому сплеску в другому півріччі, постачальники шкільних канцтоварів живуть цілий рік. Частка шкільних канцтоварів складає близько 40 відсотків від загальної кількості. Проте, якщо попит на офісні товари щороку зростає, то на шкільні тримається на стабільному рівні.

Основним каналом збуту шкільних канцтоварів залишаються базари, хоча дедалі більше зростає роль магазинів та супермаркетів. Оскільки продаж шкільних канцтоварів здебільшого пасивний, значна увага приділяється рекламі та «розкручуванню» брендів.

Розвиток ринку офісних канцелярських товарів в Україні припав на перші роки незалежності. На той час світовий ринок оперував близько 5-7 тисячами назв канцелярських товарів, а в Україні було представлено менше 500 і до того ж на більшість товарів існував дефіцит. Тому імпорт канцтоварів вважався справою перспективною і прибутковою. Водночас імпортери й продавці зіткнулися з тим, що споживачі часто не розуміли, для чого потрібні деякі товари, та чи потрібні взагалі.

Частка української продукції на ринку канцтоварів становить сьогодні лише 5 відсотків. Водночас вже можна говорити про те, що деякі групи вітчизняних товарів витісняють китайські. Це насамперед стосується громіздких канцтоварів, які досить затратні при транспортуванні.

Непоганого рівня в Україні досягли у виготовленні пластикових виробів: піддонів, компютерних аксесуарів, пластикових куточків, пакет-файлів та папок. Понад 50 виробників спеціалізуються на паперовій продукції, а саме різноманітних блокнотах, книгах обліку, щоденниках та ін. На якісний рівень вийшли виробники товарів зі шкіри та шкірозамінників-сумок, папок, портфелів. Поступово ці товари ввозити з-за кордону стає невигідно.

Більшість підприємств, які працювали ще за старих радянських часів, не поставили своє виробництво на сучасний рівень і через це відстають, а ті, що створені нещодавно, - не такі багаті, щоб організовувати велике виробництво. Тому великих вітчизняних гравців серед виробників у нас поки-що не так багато: «Бібльос», «Арніка», «В.І.Ф.», «Рампа» тощо. Українські товари займають середню ланку між китайськими та європейськими товарами, як за ціною, так і за якістю. Проте деякі торговельні марки, наприклад «В.І.Ф.», мають тенденцію до переходу в більш дорогий сегмент.

Сьогодні «канцелярники» з гордістю зазначають, що на сьогодні вже не залишилося жодної поширеної в Європі торговельної марки, яка не завозились би в Україну. Проте вони досі змушені боротися з українським менталітетом, через який наші співвітчизники купують канцелярські товари за залишковим принципом. Серед споживачів дорогої канцелярської продукції переважають представництва іноземних компаній та великі фірми, які на канцелярію для одного працівника витрачають близько 10 доларів на місяць. Тоді як деякі вітчизняні компанії уперто продовжують користуватися картонними папками на завязках, які викликають подив у європейських користувачів вже тим, що десь у світі ще існують.

Попит на офісні канцелярські товари щороку зростає приблизно на 10-20 відсотків. Якщо кілька років тому приріст ринку відбувався за рахунок розширення номенклатури товарів, то сьогодні – за рахунок збільшення частки азіатських товарів, менш якісних та менш довговічних. Сьогодні товари азіатського походження займають близько 70 відсотків від загального обсягу канцтоварів, що, порівняно з іншими країнами, дуже багато. Водночас оператори відзначають зниження попиту на дешевшу продукцію та зростання попиту на фірмові товари.

Зростає вимогливість клієнтів до обслуговування офісів. Якщо кілька років тому для успішного бізнесу було достатньо запропонувати фірмі залишки, що є на складі, а каталоги продукції пропонували лише декілька фірм, то сьогодні клієнтам не завжди вистачає 3-5-тисячного асортименту канцтоварів та каталогу, і фірмам доводиться пропонувати товар, який здатний замінити потрібний, або розшукувати у колег необхідний товар.