Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лб1_Oracle_Ukr_020804.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
222.21 Кб
Скачать

Створення облікового запису користувача, при створених раніше для нього за замовчуванням та тимчасового табличних просторів

При створенні таких облікових записів користувача, табличний простір за замовчуванням DEFAULT tablespace і тимчасовий табличний простір TEMPORARY tablespace створюються окремо, до створення коду облікового запису користувача.

Приклад коду створення облікового запису користувача при раніше створених для нього табличного простору за замовчуванням і тимчасового табличного простору:

SQL> DROP USER leader;

User dropped.

SQL> CREATE USER leader14

2 IDENTIFIED by leader14

3 DEFAULT TABLESPACE user_leader14

4 TEMPORARY TABLESPACE temp_leader14

5 QUOTA 4M on user_lider14

6 PROFILE default;

User created.

Команда CREATE USER by leader14 (ім'я користувача) в СУРБД Oracle. Усередині бази даних ім'я користувача повинне бути унікальним стосовно інших імен користувачів і ролям; користувач і роль не можуть мати те саме ім'я. Далі, кожен користувач має асоційовану з ним схему. Усередині схеми, кожен об'єкт схеми повинний мати унікальне ім'я. В імені користувача регістр символів не враховується, і воно не може бути зарезервованим словом.

Ім'я користувача повинне починатися з букви. В однобайтових наборах символів довжина імені може бути від 1 до 30 символів, а в багатобайтовых воно обмежується 30 байтами. У базі даних, що використовує мультибайтовий набір символів, корпорація Oracle настійно рекомендує, щоб кожне ім'я користувача містило хоча б один однобайтовий символ.

Команда IDENTIFIED by leader14 (пароль користувача) в Oracle. У базі даних, що використовує мультибайтовий набір символів, паролі користувачів повинні включати тільки однобайтові символи. Мультибайтові символи в паролях не допускаються. . Він повинний складатися як мінімум із трьох символів, а бажано — із шести і більш. Паролем не може бути слово (сукупність букв) або слово, усередині якого утримується числовий символ. Довжина паролів, як і імен користувачів, обмежується 30 байтами, і вони теж не можуть бути зарезервованими словами.

До створення коду облікового запису користувача з ім'ям leader14 і паролем leader14, були створені наступні табличні простори:

  • DEFAULT TABLESPACE user_leader14. Табличний простір за замовчуванням з ім'ям user_leader14, і розміром 5 Мб;

  • TEMPORARY TABLESPACE temp_leader14. Тимчасовий табличний простір з ім'ям temp_leader14, і розміром 2 МБ.

Профіль за замовчуванням PROFILE DEFAULT. Профіль керує обсягів ресурсів, що може мати користувач. PROFILE DEFAULT – це стандартна частина будь-якої бази даних. Значення кожного елемента ресурсу в DEFAULT використовуються всіма іншими профілями за замовчуванням, якщо для них не встановлено іншого значення. Значення в профілі DEFAULT установлені на UNLIMITED, якщо для них не зазначено вище. Можна змінювати профіль DEFAULT так само, як і будь-який інший профіль, але його не можна видаляти або знищувати. Цей профіль завжди повинний існувати.

QUOTA Квота — це ліміт на обсяг простору, що можуть займати об'єкти бази даних користувача в табличній області. Призначення квоти переслідує двох мет:

  • Якщо користувач має привілеї створювати об'єкти якого-небудь типу, то він зможе створювати об'єкти в зазначеному табличному просторі.

  • СУРБД Oracle обмежує кількість пам'яті, що може розподілена об'єктам користувача в зазначеному табличному просторі, це обмеження визначається квотою.

  • Щоб користувач міг працювати з усім простором табличної області, потрібно вказати quota unlimited on user_lider14

Зміна облікових записів користувача, приклади зміни табличних просторів

З використанням команди SQL ALTER USER можна змінювати облікові записи користувачів.

Приклад, зміни використання квот на табличний простір привласнений за замовчуванням командою QUOTA 4M on user_leader14 при створенні користувача, на без лімітне використання табличного простору командою QUOTA UNLIMITED on user_leader14, загальним розміром 5 Мб:

SQL> ALTER USER lider14 QUOTA UNLIMITED on user_leader14;

User altered.

Наступний синтаксис дозволяє змінити табличний простір заданий за замовчуванням user_leader14 розміром 5Мб на новий табличний простір з ім'ям user_leader14_10 розміром 10 Мб для користувача leader14:

SQL> ALTER USER leader14 DEFAULT TABLESPACE user_leader14_10;

User altered.

Даний код зміни облікового запису користувача буде виконаний, якщо табличний простір з ім'ям user_leader14_10 буде створено до створення користувача leader14.

Зміна пароля користувача

Однієї з найбільш звичайних прохань, з якими користувачі звертаються до адміністраторів бази даних, є зміна паролів користувачів. Це завдання можна виконати з використанням команди SQL ALTER USER. У даному прикладі виробляється заміна пароля leader14, на пароль alex14 користувача leader14.

SQL> ALTER USER leader14 IDENTIFIED by alex14;

User altered.

Видалення облікових записів користувача

Видалення облікового запису користувача виробляється за допомогою команди SQL DROP USER. Якщо користувач, створив у базі дані об'єкти, то до цієї команди необхідно додати опцію CASCADE. При використанні опції CASCADE до команди DROP USER, виробляється видалення всіх об'єктів, що належать користувачеві бази даних.

SQL> DROP USER leader14;

Ім'я користувача так і залишилося leader14. Змінився тільки пароль користувача з leader14 на alex14.