Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лб1_Oracle_Ukr_020804.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
222.21 Кб
Скачать

2.5 Створення і керування обліковими записами користувача

Керування обліковими записами користувача (створення, зміна і видалення) звичайно виконує адміністратор бази даних.

Для створення облікового запису користувача використовується команда мови SQL CREATE USER.

Для створення облікового запису користувача необхідно мати системну привілею CREATE USER.

Роль адміністратора бази даних (DBA) призначається користувачеві за допомогою облікового запису SYSTEM. Користувач з цим обліковим записом ставати власником додатка, створюючи об'єкти й облікові записи інших користувачів.

Для створення облікового запису користувача потрібно підключитися до бази даних (до СУРБД Oracle) за допомогою програми SQL*PLUS і видати наступну команду SQL:

SQL> DROP USER leader14;

User dropped.

SQL> CREATE USER leader

2 IDENTIFIED by leader

3 DEFAULT tablespace users

4 TEMPORARY tablespace temp

5 Profile default;

User created.

При створенні облікового запису користувача вказується його пароль, привласнюється використовуване за замовчуванням табличний простір і тимчасовий табличний простір.

У даному коді створення облікового запису користувача фраза IDENTIFIED by говорить про те, що впізнання користувача відбувається по паролю. При використанні впізнання по паролю, слідом за IDENTIFIED by повинний бути приведений пароль (відображається на екрані), що показує, який пароль повинний увести користувач для одержання доступу до бази даних.

Цей метод відрізняється від впізнання операційною системою, у якому користувач орієнтується поза базою даних (IDENTIFIED EXTERNALLY).

Використовуваний за замовчуванням табличний простір (DEFAULT tablespace) застосовується для розміщення створюваних користувачем об'єктів, якщо для них явно не зазначений інший табличний простір.

Тимчасовий табличний простір (TEMPORARY tablespace ) необхідний при використанні команд SQL, яким потрібно виділити деякий тимчасовий сегмент для сортування в ході звичайної SQL команди – обробки даних

При використанні компонента SQL*Plus пароль задається за допомогою ключових слів IDENTIFIED BY.

При створенні нового користувача для нього можна специфікувати квоти для будь-яких табличних просторів.

Кожен користувач має табличний простір, за замовчуванням, що вказується при його створенні фразою DEFAULT TABLESPACE. Коли користувач створює об'єкт і не вказує табличний простір, СУРБД Oracle зберігає цей об'єкт у табличному просторі, за замовчуванням, даного користувача.

Вирішуючи, яке табличний простір призначити користувачеві, пропонується врахувати наступні рекомендації:

  • установлювати табличний простір, за замовченням, лише в тому випадку, якщо користувач має привілеї на створення об'єктів (таких, як таблиці, представлення, кластери) і має на нього квоту;

  • якщо можливо, табличний простір за замовченням повинний бути відмінним від SYSTEM.

При виконанні користувачем пропозиції SQL, що вимагає тимчасового сегмента, Oracle зберігає цей сегмент у тимчасовому табличному просторі даного користувача.

У СУРБД Oracle тимчасовим табличним простором для користувача за замовчуванням призначається табличний простір TEMP. Установити тимчасовий табличний простір можна під час створення користувача, і змінити його пізніше.

При створенні користувача можна призначити для нього квоту для будь-якого табличного простору. Призначення квоти переслідує дві мети:

  • якщо користувач має привілеї створювати об'єкти якого-небудь типу, він може створювати об'єкти в зазначеному табличному просторі;

  • СУРБД Oracle обмежує кількість пам'яті, що може бути розподілена об'єктам користувача в зазначеному табличному просторі. Це обмеження визначається квотою.

У приведеному вище прикладі створення облікового запису користувача lider, йому привласнене табличний простір за замовчуванням – USERS тимчасовий табличний простір – TEMP. Ці, задані за замовчуванням, табличні простори USERS і TEMP, не створюються окремо. Вони створені при інсталяції СУРБД Oracle, у процесі створення завантажувальної бази даних.