Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kl3495.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.51 Mб
Скачать

Ip -телефония.

VoIP (англ. Voice - over - IP - IP -телефония) - система зв'язку, що забезпечує передачу мовного сигналу по мережі Інтернет або по будь-кому іншим IP -мережам. Сигнал по каналу зв'язку передається в цифровому виді і, як правило, перед передачею перетворюється (стискується) з тим, щоб видалити надмірність, властиву людській мові. При розмові, голосові сигнали (слова, які вимовляються) перетворяться в стислі пакети даних. Потім, ці пакети даних посилаються через Internet іншій стороні. Коли пакети даних досягають адресата, вони декодуються в голосові сигнали оригіналу.

IP -телефонія забезпечує голосовий зв'язок поверх мереж, що використовують Інтернет-протокол (IP). Технологія дозволяє об'єднати безліч розосереджених об'єктів організації, включаючи мобільних працівників, в єдину конвергентну мережу.

IP -телефонія дозволяє досягти економії витрат шляхом об'єднання функцій голосового зв'язку і передачі даних в одну мережу, технічна підтримка якої може здійснюватися централізовано, а також шляхом ліквідації витрат на міжміський і міжнародний зв'язок при дзвінках на видалені об'єкти.

Принцип дії IP -телефонії - це конвертація голосового зв'язку в пакети даних. Телефонні апарати підключені до портів передачі даних IP -сети. При цьому, телефонні функції можуть з легкістю виконуватися іншим пристроєм, вже підключеним до мережі. Таку функцію може виконувати ПК.

Телефонія типу "клієнт-сервер", LAN з функціями телефонії, чиста IP -телефония, конвергентна телефонія і LAN -телефония - усе це терміни, що означають одну і ту ж базову розподілену архітектуру IP -телефонии. В протилежність відомому підходу, коли окремий багатоканальний телефон розміщується у ПК на кожному робочому місці, IP -телефония використовує програмне забезпечення, що встановлюється на ПК і виконує функції "програмованого" телефону. На відміну від телефонного устаткування, програмне забезпечення можна легко модернізувати і удосконалити. При цьому не виникає необхідності переривати робочий процес, витрачати засоби на устаткування і навіть підходити до кожного робочого місця.

Концепція передачі голосу поверх мережі даних дуже вигідна для компаній, які підтримують інтернет-зв'язок з усіма відділеннями і одночасно платять за використання контурів голосового зв'язку АТС в таких відділеннях. Економія витрат сама по собі є привабливим чинником, а параметри безпеки, надійності і якості зв'язку поза сумнівом спонукатимуть менеджерів мереж зробити вибір на користь IP -телефонії.

Способи ведення розмов можна розділити на декілька типів:

Комп'ютер-телефон - При цьому способі абонентам треба мати з одного боку комп'ютер із звуковою картою і підключеними до неї динаміками або навушниками і мікрофон (також може бути використаний IP -телефон) і з іншого боку звичайнісінький телефон, підключений до телефонної лінії.

Комп'ютер-комп'ютер - При цьому способі абонентам треба мати з обох сторін комп'ютер із звуковою картою і підключеними до неї динаміками або навушниками і мікрофон (також може бути використаний IP -телефон). Це найпростіший і дешевший спосіб інтернет телефонії, оскільки витрати обох співрозмовників зводяться до вартості їх інтернет з'єднання.

Телефон-телефон - При цьому способі одному з абонентів доведеться скористатися однією з численних компаній, що надають послуги IP -телефонії а з іншого боку звичайнісінький телефон, підключений до телефонної лінії.

Найбільш широко поширене програмне забезпечення для ip -телефонії - поширювана безкоштовно програма Skype.

Питання:

1. Що таке інтернет?

2. У чому полягають мета і функції протоколу IP?

3. Що таке і яка структура IP -адреса?

4. Що таке DNS?

5. Що таке HTTP?

6. Що таке URI і яка його структура?

7. Що таке HTML?

8. З яких частин складається HTML -документ?

9. Для чого призначений і як використовується тег HTML?

10. Для чого призначений і як використовується тег HEAD?

11. Для чого призначений і як використовується тег BODY?

12. Для чого призначений і як використовується тег TITLE?

13. Для чого призначений і як використовується тег META?

14. Для чого призначений і як використовується тег TITLE?

15. Для чого призначений і як використовується тег LINK?

16. Наведіть приклади елементів форматування тексту.

17. За допомогою яких тегів створюються списки?

18. За допомогою яких тегів створюються таблиці?

19. Яким чином в HTML -документе створюються гіпертекстові посилання?

20. Яким чином в HTML -документ можна вставити зображення?

21. Яким чином в HTML -документ можна вставити об'єкт? Що це за об'єкти?

22. Для чого призначені теги DIV і SPAN?

23. Що таке стиль?

24. Які існують способи зв'язування документу з таблицями стилів?

25. Наведіть приклади декількох властивостей стилів.

26. Що таке WYSIWYG -редактор HTML -документов?

27. Які служби мережі INTERNET окрім WWW Ви знаєте?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]