Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prts_modul.rtf
Скачиваний:
15
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
792.43 Кб
Скачать

27.Особливості врегулювання спорів про поновлення на роботі.

Стаття 235. Поновлення на роботі та зміна формулювання причин звільнення

У разі звільнення без законноїпідстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бутипоновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір. При винесенні рішення пропоновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймаєрішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулуабо різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більшяк за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одногороку не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішенняпро виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу. У разі визнання формулюванняпричини звільнення неправильним або таким, що не відповідає чинномузаконодавству, у випадках, коли це не тягне поновлення працівника на роботі,орган, який розглядає трудовий спір, зобов'язаний змінити формулювання івказати в рішенні причину звільнення у точній відповідності з формулюваннямчинного законодавства та з посиланням на відповідну статтю (пункт) закону. Якщонеправильне формулювання причини звільнення в трудовій книжці перешкоджалопрацевлаштуванню працівника, орган, який розглядає трудовий спір, одночасноприймає рішення про виплату йому середнього заробітку за час вимушеного прогулув порядку і на умовах, передбачених частиною другою цієї статті. У разі затримки видачітрудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівниковівиплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Рішення про поновлення нароботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника,прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню.

1. Орган, якийрозглядає трудовий спір, зобов'язаний поновити працівника на попередній роботі,якщо він звільнений без законної підстави або незаконно переведений на іншуроботу. Хоч із змісту статей 36, 40 та 41 КЗпП і випливає, що підставами длязвільнення є передбачені цими статтями та деякими іншими правовими нормамифактичні обставини, які дають право власникові звільнити працівника, все ж участині першій ст. 235 КЗпП словам "звільнення без законних підстав"надається значно ширше розуміння. Так, звільненням без законної підстави будевизнано звільнення без згоди виборного органу первинної профспілковоїорганізації, коли відповідно до законодавства вона повинна бути одержанавласником, але не запитувалася власником і не дана за запитом суду. Суворокажучи, в цьому випадку порушений тільки порядок звільнення. Однак змінитисудову практику вбік букви статті 235 КЗпП навряд чи можливо. У такому випадкубуде ігноруватися правило частини першої ст. 43 КЗпП, яке допускає звільненняпрацівників "лише за попередньою згодою виборного органу (профспілковогопредставника) первинної профспілкової організації". Ційматеріально-правовій нормі слід віддати перевагу перед нормою частини першоїст. 235 КЗпП, яка носить процесуальний характер. Втім, у ст. 2401КЗпП міститься непряме зазначення на те, що працівник підлягає поновленню нароботі не тільки в разі, якщо він звільняється без законної підстави, але йтоді, коли він звільнений "з порушенням встановленого порядку".

2. Рішення пропоновлення на роботі приймається органом по розгляду трудових спорів також уразі незаконного переведення працівника на іншу роботу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]