Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
139.78 Кб
Скачать

§ 2. Загальний аналіз твору критикою

У роки української історії... Осмислення пройденого шляху... Роз­думи про майбутнє України... Конкретні рекомендації, як його досяг­ти. І прискіпливий погляд на українську еміграцію, визначення її ролі і завдань у цих процесах. Так можна схарактеризувати зміст унікального твору видатного українського письменника, громадського і державного діяча Володимира Винниченка.

Це – перша публікація унікального твору видатного українського письменника, громадського і дер­жавного діяча Володимира Винниченка. З часу написан­ня цієї праці минуло понад 40 років. Досі коло її читачів було дуже обмежене: працівники КДБ, де в архівах збе­рігалася чи не єдина копія рукопису, кілька науковців, друкарка, члени редколегії Видавничого товариства «Криниця», складачі друкарні... Тепер твір стає доступ­ним для всіх бажаючих прочитати його, стає, отже, над­банням всього українського народу.

Текст «Заповіту...» подається за правописом, яким користувався автор, що, як нам здається, не буде ні найменшою перешкодою для повноцінного сприйняття і розуміння твору, але якоюсь мірою відбиває дух часу і наблизить читача до оригіналу як літературного доку­мента. Уніфіковано лише написання окремих слів за тим авторським варіантом, який переважає у тексті, і лише в тих випадках, коли такі написання не відповідають нормам сучасного правопису. Окремі слова, що були пропущені в машинописі і вставлені редколегією, взято в квадратні дужки.

Отже, власне твір пройшов довгий і нелегкий шлях перед тим, як дійти до нас у такому вигляді, що звісно підвищує його цінність, тому що він несе в собі інформацію про ту частину політичного життя, що до недавнього часу не зовсім афішувалась.

Висновок

Дослідивши текст твору та частково біографію приходимо до висновку, що з однієї сторони автор осмислює уроки української історії, пройдений народом шлях, роздумує про майбутнє і висловлює кон­кретні рекомендації, як його досягти. Він аналізує ха­рактер і цілі української еміграції в історичному аспекті, визначає її роль і завдання в розбудові вільної, квітучої, суверенної України. З оцінками подій та історичних осіб можна погоджу­ватись чи не погоджуватись, міркування автора можна сприймати чи заперечувати.

З іншої ж сторони для себе робимо такий висновок, що В. Винниченко прагне втілити у життя ті ідеї та переконання, які через багато років потому здаються йому найбільш вдалими і правильними, аніж вони здавались тоді. Хоча разом із цим ми дізнаємось багато нових визначень та понять, які допомагають нам краще зрозуміти ту епоху: державність, орієнтація у боротьбі за національну державність, поняття Національної Ради та світового миру і федерації, – ці поняття широко автор широко розкриває у своїй роботі, даючи нам зрозуміти і усвідомити помилки минулого, що є, нажаль актуальними на сьогодні.

Але крім того, відомий багатьом лише як літератор, Володимир Винниченко зробив дуже багато для того, щоб Україну помітили не лише як складову частину федеративної Росії. Майже всі документи того часу були складені Винниченком, його революційний настрій підняв багатьох на боротьбу за незалежну державу. Та у наш час мало хто знає, який величезний вклад зробив український політик для своєї держави. Саме тому темою свого індивідуального науково-дослідницького завдання я вибрала політичний шлях Володимира Винниченка. Тема є актуальною в наш час, бо навіть зараз Україну поділяють на Західну (європейську) і Східну (російську), а ми прагнемо доказати що ми – єдині, бо ми українці, бо ми єдиний незалежний народ.

Список використаної літератури

1. Пентова І. Політичні портрети В.Винниченка і С.Петлюри. – К., 1999.

2. Гнідан О.Д., Дем’янівська Л.С. Володимир Винниченко. Життя, діяльність, творчість (навч. посібник для студ.-філол.)-к., 1996.-256с.

3. Гриценко Т. Грані таланту Володимира Винниченка//Диво слово. – 1994.- №9.- с. 35-38

4. Жулинський М. Володимир Винниченко (1980-1951)//Літ. Україна-1989.-№48.-25 листопада.-с.6-7

5. Володимир Винниченко. Заповіт борцям за визволення.-К.,1992.-123с.

6. Жулинський М. Щоденник Володимира Винниченка //Київ.-1990.-№9-11.- с.88-90

7. Костюк Г.Володимир Винниченко: Біографічні нотатки// Рад. Освіта.-1990.-27 липня.

8. Лозицький В. Йому завжди боліла Україна// Рад. Україна. 1990.-26 липня

9. Мороз Л. Загадки Володимира Винниченка //Слово і час.-1993.-№5.-с.40-46

10. Панченко В. “Бо я – українець”: Передмова// Володимир Винниченко раб краси. -К.: Веселка, 1994.-с.3-21.

11. Панченко В. Молоді літа Володимира винниченка//Київ.-1997.-33-4.-с.143-155

12. Хміль І.С. Політична діяльність В. К. Винниченка//Укр. іст. журнал.1989.-№7.-с.82-91.

13. www. kmu. gov. ua – урядовий портал України.