Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_DP_Mekh_Pak.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
219.71 Кб
Скачать

1. Загальні вимоги

У вступі до розрахунково-пояснювальної записки дипломного проекту необхідно приділити увагу необхідності створення здорових та безпечних умов праці, спрямованих на підтримку високої працездатності робітників, досягнення високої продуктивності праці, підвищення ефективності виробництва.

Розділ "Охорона праці" складається з текстової та розрахункової частин обсягом не більше 10-12 сторінок. Зміст розділу передбачає розробку і прийняття конкретних рішень з безпеки, гігієни праці та виробничої санітарії, пожежовибухонебезпеки та визначення і оцінку ризику при реконструкції існуючого, або створенні нового обладнання чи технології в процесі наукових досліджень.

Під час переддипломної практики на підприємстві студент повинен провести аналіз конструкційних рішень щодо безпеки і гігієни праці, пожежовибухонебезпеки обладнання, яке підлягає реконструкції або удосконаленню; ознайомитись з оцінкою стану охорони праці і планами його покращення на підприємстві в цілому і в його структурних підрозділах, які безпосередньо відносяться до спеціальної частини проекту; роботою служби охорони праці; категоріями приміщень з пожежовибухонебезпеки, засобами колективного та індивідуального захисту. Ці матеріали студент повинен надати консультанту розділу “Охорона праці”.

При виконанні розділу необхідно керуватися чинною нормативно-технічною документацією [1-39].

Під час консультації студент пред’являє консультанту підрозділи згідно п.2. даних методичних вказівок.

На підпис консультанту студент представляє розділ повністю оформленим, чернетка додається.

2. Структура розділу «охорона праці»

Розрахунково-пояснювальна записка розділу "Охорона праці" повинна містити наступні підрозділи:

2.1 Аналіз конструкційних рішень щодо безпеки і гігієни.

2.2. Аналіз потенційно небезпечних та шкідливих виробничих факторів які можуть виникати при експлуатації обладнання, що реконструюється, або розробляється під час наукових досліджень.

2.3. Заходи і засоби із забезпечення безпечних умов праці при монтажі, ремонті, технічному обслуговуванні та експлуатації, обладнання, що реконструйовано, або розроблено під час наукових досліджень.

2.4. Звукові та візуальні сигнали безпеки, що необхідні для безпечної експлуатації нового обладнання.

2.5. Заходи з пожежовибухобезпеки.

2.6. Оцінка ризику під час експлуатації нового обладнання.

2.1. Аналіз конструкційних рішень щодо безпеки і гігієни

Конструкція технологічного обладнання повинна гарантувати безпеку працівників під час його роботи, наладки, експлуатації та технічного обслуговування.

Конструкційні рішення, а також матеріли, які використовуються у новому обладнанні для харчової промисловості повинні відповідати вимогам [2, 3 ,4]. При їх розгляданні потрібно навести: характеристики конструктивних елементів обладнання та матеріалів, які контактують з харчовою сировиною, зазначити безпечність їх використання; доступність робочих елементів машини для миття та дезінфекції; відсутність на робочих поверхнях заглиблень, нерівностей, в яких можуть накопичуватись органічні речовини; заходи та засоби для запобігання будь-якої фільтрації рідин або проникненню живих істот (комах та ін.) у середину; запобігання осадженню чи проникненню органічних речовин у недоступні для чищення частини машин (наприклад, у обладнанні з литою основою ущільнення між машиною та основою, герметизація місць з’єднань тощо); унеможливлення потрапляння в продукт мастила та інших технічних речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]