Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Милованов СТК-пос(правленый)А5.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

1.3.8.Конструктивне виконання км

Компресори даного типу мають вал з ексцентрично розташованим на ньому ротором. Обертання вала викликає виникнення відцентрової сили через таке розташування ротора. Для урівноважування цієї сили на валу встановлюють противаги або виконують вал із двома эксцентриковыми поверхнями, зміщеними на 180 ° відносно одна одної. У цьому випадку

два ротори працюють у двох, ізольованих один від одного циліндрах. Циліндр і кришки КМ виготовляються з чавуна. У кришках розміщаються підшипники качіння - при великій продуктивності компресора чи підшипники ковзання - при малої продуктивності компресора.

Вал звичайно виконується сталевим. Якщо ексцентрик на валу один, то він виконується разом з валом. Ротор виконується з чавуна. Пластина - сталева зі спеціальною фізико-хімічною обробкою, що підвищує її зносостійкість, міцність і довговічність. Змащення подається за допомогою спеціального масляного насоса по всіх парах тертя і стікає в масляну ванну в корпусі КМ, забезпечуючи рідинне тертя в сполученнях КМ.

У деяких конструкціях передбачено упорскування мастила в об'єм стиску, яке здійснюється за рахунок тиску в порожнині нагнітання.

1.3.9. Ротаційний компресор з хитним поршнем

Рис. 12. Конструкція ротаційного компресора з хитним поршнем:

1 – корпус компресора, 2 – ротор, виготовлений разом з пластиною, через яку проходить всмоктуване повітря, 3 – ексцентрик, 4 - циліндрична напрямна, 5 –вал, 6 - нагнітальний клапан.

Основною особливістю такого компресора є те, що в ньому розділова пластина жорстко з'єднана з ротором (рис. 12) (за рахунок спільного виготовлення або приварки) і виконується з внутрішнім каналом, через який здійснюється подача усмоктуваного газу в циліндр [1]. Тому ротор виконує не обертальний, а коливальний рух у циліндрі. Пластина ж, крім зворотньо-поступального руху в пазу, змушена робити коливальний рух в межах невеликого кута, обумовленого величиною подвоєного ексцентриситету 2e. Можливість такого руху пластини забезпечується установкою в корпусі циліндра спеціальної циліндричної напрямної 4, що обертається в циліндричному гнізді, і виконана з пазом, у якому ковзає пластина з усмоктувальним каналом. Циліндрична напрямна виготовляється зі спеціального легкого і міцного сплаву, що має добрі антифрикційні властивості як стосовно чавунного циліндра, так і сталевої розділової пластини. Завдяки такій конструкції в цьому компресорі виключається досить небезпечна пара тертя ротаційного компресора з поршнем, що котиться, - ротор-пластина. У результаті виключається знос торця пластини, протечки по цьому сполученню і можливість заклинювання пластини і виходу компресора з ладу. Також істотно знижуються втрати на тертя і потужність тертя компресора, підвищується його довговічність і надійність. Такі компресори часто застосовуються як вакуумнасоси.

Компресори і вакуум-насоси з ротором, що хитається, працюють, як правило, з високими ступенями підвищення тиску і виконуються з водяним охолодженням циліндра.