Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_OPG_1.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
62.1 Кб
Скачать

4. Галузеві програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища

Один із основних принципів державної політики - це комплексне розв'язання завдань охорони праці на основі національних програм з цих питань та з урахуванням інших напрямів економічної і соціальної політики, досягнень в галузі науки і техніки та охорони навколишнього середовища (Ст.4 Закону України «Про охорону праці»).

Ст. 32 визначає компетенції Кабінету Міністрів України в галузі охорони праці:

- забезпечує проведення державної політики в галузі охорони праці;

- подає на затвердження Верховною Радою України загальнодержавну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища; - спрямовує і координує діяльність міністерств, інших центральних органів виконавчої влади щодо створення безпечних і здорових умов праці та нагляду за охороною праці;

- встановлює єдину державну статистичну звітність з питань охорони праці. Ст. 33 визначає повноваження міністерств та інших центральних органів виконавчої влади в галузі охорони праці:

- проводять єдину науково-технічну політику в галузі охорони праці;

- розробляють і реалізують галузеві програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища за участю профспілок;

- здійснюють методичне керівництво діяльністю підприємств галузі з охорони праці;

- укладають з відповідними галузевими профспілками угоди з питань поліпшення умов і безпеки праці;

- беруть участь в опрацюванні та перегляді нормативно-правових актів з охорони праці;

- організовують навчання і перевірку знань з питань охорони праці; - створюють у разі потреби аварійно-рятувальні служби, здійснюють керівництво їх діяльністю, забезпечують виконання інших вимог законодавства, що регулює відносини у сфері рятувальної справи;

- здійснюють відомчий контроль за станом охорони праці на підприємствах галузі.

На виконання Закону України «Про охорону праці» Кабінет Міністрів України у 1994 р. вперше затвердив Національну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці ти виробничого середовища на 1994 - 1995 рр.

Порядок розроблення та виконання державних цільових програм визначено постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 р. за № 106.

Галузеві програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища підприємств розробляються відповідно до ст. 33 Закону України «Про охорону праці». Головною метою Галузевої програми є реалізація заходів галузевого значення щодо створення безпечних і нешкідливих умов праці на підприємствах, в установах та організаціях галузі шляхом виконання конкретних завдань організаційного, матеріально-технічного, наукового та правового забезпечення діяльності у сфері охорони праці, подальшого удосконалення  управління охороною праці.

Галузеві програми розробляються для усіх галузей економіки країни, у тому разі і для агропромислового комплексу.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України постійно бере участь у науково-технічних розробках, котрі виконуються в межах програм з охорони праці та які потребують подальшого впровадження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]