Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema3-ст.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
139.26 Кб
Скачать

Функції інфраструктури товарного ринку

Процес товарного обігу

Обслуговування обігу товарів у матеріально-речовій формі

Обслуговування обігу товарів у вартісній формі

Обслуговування загального товарного обігу

Транспортування

Посередництво

Укладання угод купівлі-продажу

Аудит, облік

Страхування

Кредитування та інвестування

Розрахункове обслуговування

Консультування

Інформаційне обслуговування

Реклама

Маркетингові дослідження

Складське обслуговування: вантажно-розвантажувальні роботи, складування, зберігання тощо

Підготовка товарів до продажу: доопрацювання, сервіс

Таропакування

Рис. 3.4 Функції інфраструктури товарного ринку стосовно складових процесу товарного обігу.

В сучасних умовах найбільша питома вага припадає на торговельно-посередницькі функції. До них, як правило, відносять закупівлю товарів у виробників та продаж їх споживачам; визначення попиту на товари та розміщення замовлень на їх виготовлення серед товаровиробників; закупівлю товарів на замовлення споживачів; дрібнооптову та роздрібну торгівлю; продаж товарів споживачеві в формі спеціально скомплектованих партій товару; продаж товарів та забезпечення ними споживачів за погодженим графіком і т.п.

Посередницька - це діяльність господарських суб`єктів, які знаходяться між двома іншими суб`єктами товарного ринку по встановленні між ними взаємозв`язку з приводу обміну товарами або у формі інформаційно-комерційних послуг. Посередник здійснює зв`язок з товаровиробником необхідних споживачеві товарів та послуг, отримує інформацію про їх наявність, умови продажу та створює умови для проведення торговельних переговорів та укладення відповідних угод. Важливою функцією посередника є пошук вільних виробничих потужностей по виконанню спеціальних високотехнологічних видів робіт та надання цієї інформації зацікавленим суб`єктам господарювання. Виконання посередницьких функцій безпосередньо не пов`язане із здійсненням актів купівлі-продажу, але робить цей процес впорядкованим, надійним та взаємовигідним.

Інформаційні та організаційно-комерційні функції включають діяльність по наданню суб`єктам ринкових відносин комерційної інформації, яка включає відомості, необхідні для організації закупок та збуту продукції і, насамперед, інформацію про потенційних виробників товару, ціну товару, способи доставки вантажів і т.п.

Значну роль в реалізації цих функцій відіграють рекламні фірми та виставкові центри. Реклама дозволяє споживачеві отримати широку та об`єктивну інформацію про якість, ціну, способи використання та інші деталі, які покупцям треба знати, щоб зробити правильний вибір. Подібні завдання виконують і виставкові центри. Вони інформують зацікавлених суб`єктів про те, що існує певний товар, з певної марки, що він характеризується певними якісними та споживчими показниками, показують його відмінності та переваги над аналогами в процесі використання. Великим попитом користується маркетингова інформація, яка містить результати аналізів і прогнози кон`юнктури ринку певного виду товару, ціни, прогнозні обсяги попиту та пропозиції товару, його асортимент, рівень конкуренції і інші показники стану ринкового механізму.

Виробничо-технологічні функції пов`язані з продовженням процесу виробництва в сфері обігу. Це функції по наданню товарам підвищеної виробничої готовності, по попередній підготовці матеріальних ресурсів до споживання, по запровадженню ресурсозберігаючих технологій, тощо.

Ця група функцій тісно пов`язана з транспортно-експедиторськими, які включають транспортування товарів до місць споживання, формування оптимальних маршрутів перевезення та вибір раціональних видів транспорту, укладання договорів на перевезення товарів згідно з погодженими графіками і т.п.

Лізингові функції пов`язані з розвитком прокату технічних засобів, наданням в довгострокову оренду товарів виробничо-технічного призначення тривалого використання.

Розрахунково-кредитні та страхові функції включають такі види діяльності як фінансові розрахунки, товарне кредитування, страхування комерційних ризиків.

3.5. Маркетингові посередники як основа інфраструктури

товарного ринку, їх типи

Інфраструктура товарного ринку являється однією з важливих діючих сил в системі сучасного маркетингу.

Товаровиробник (маркетолог)

Маркетингові посередники

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]