Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабы 5 технологи.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
804.35 Кб
Скачать

3. Схема експериментальної установки

Експериментальний стенд (рис.4.2) змонтований на базі домашнього холодильника "Днепр-2".

Він складається з одноциліндрового поршневого компресора 1, замкненого разом з однофазним електродвигуном у герметичний кожух 2, конденсатора 3 і випарника 4. Останній теплоізольовано прозорим кожухом 5 з оргскла, крізь який можна проводити візуальні спостереження випарника під час експерименту. Схема містить також усмоктувальний 6 і нагнітальний 7 парові трубопроводи, фільтр тонкого очищення рідкого холодильного агента 8, рідинний капіляр 9, а також пускову, захисну і теплорегулюючу системи.

Рис. 4.1 – Залежність від температур кипінняі конденсації

Пари хладона безпосередньо з кожуха через діафрагму 10 попадають у компресор, де стискуються і надходять в конденсатор 3, де при відведенні повітрям теплоти пари конденсуються. Рідкий холодильний агент через фільтр тонкого очищення 8 надходить у капіляр 9, навитий на усмоктувальний трубопровід 6. У капілярі рідина перед надходженням у випарник переохолоджується і дроселюється, а пара, що йде з випарника по усмоктувальному трубопроводу, перегрівається. Таким чином, цей вузол агрегату одночасно виконує функції регенеративного теплообмінника і дросельного вентиля. Для імітації теплоприпливів від продуктів як нагрівач використовується електролампа 11. У її ланцюг включений ЛАТР 12 для плавного регулювання напруги, яка подається, а отже, і потужності. Необхідні для розрахунку теплоти, що випромінюється електролампою, напруга і сила струму виміряються вольтметром 13 і амперметром 14.

На стенді можна вимірювати температури холодильного агента у вузлових точках циклу за допомогою термопар, розміщення яких зазначено на рис. 12 (номери термопар зазначені кружками). Для виміру тиску кипіння і конденсації хладона в схему включені два мановакуумметри. Регулювання температури у випарнику і необхідної холодопродуктивності агрегату здійснюється за допомогою термореле випарника АРТ-2. При підвищенні температури поверхні випарної панелі, до якої притиснута капілярна трубка термореле, тиск замкненого в ній хладона збільшується і замикається ланцюг, що живить обмотки електродвигуна компресора. При роботі компресора тиск, а отже, і температура кипіння агента у випарнику безперервно знижується, що неминуче веде до відключення електродвигуна компресора.

Таким чином, температура кипіння у випарнику холодильника не є постійною, а змінюється від (коли компресор вимикається) до(коли компресор вмикається). Величинаіможе регулюватися за допомогою термореле АРТ-2.

Рис. 4.2 – Схема експериментальної установки.

4. Виконання роботи

1.Ознайомитися з експериментальним стендом і в присутності лаборанта зробити запуск холодильної машини.

2. За допомогою ЛАТРа установити величину напруги в ланцюзі лампи розжарювання 11, що дорівнює 50...60 В.

3. При досягненні стаціонарного режиму (через 5-7 хвилин) виміряти тиск кипіння і конденсації, температури у вузлових точках циклу, а також величини напруги і сили струму в ланцюзі лампи 11 і електродвигуна компресора.

4. За допомогою ЛАТРа збільшити напругу в ланцюзі на 40...50…50 В, дочекатися установлення стаціонарного режиму і знову зробити виміри.

5. Пункт 4 повторити ще 1-2 рази.

6. Обчислити потужність лампи розжарювання 11 при всіх режимах (у першому наближенні ця потужність при сталому режимі повинна дорівнювати холодопродуктивності холодильної машини ) і побудувати графік залежностіпри фіксованій температурі конденсації(величинафіксується термопарою №5 ).

7. Намалювати схему і робочий цикл побутового холодильника і, використовуючи показання другого режиму, записати у вузлових точках циклу значення обмірюваних температур.

Протокол лабораторної роботи повинен містити:

  1. Схему, робочий цикл і короткий опис принципу роботи побутового холодильника “Днепр-2”.

  2. Опис схеми автоматичного регулювання побутового холодильника.

  3. Протокол вимірів, виконаний за такою формою:

    №№ режиму

    РО кг/см2

    РК кг/см2

    Значення температур у місцях установки термопар

    Навантаження на випарник

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    I, А

    U, В

    W, Вт

  4. Графік залежності і коментарії.