Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_metologiyi_lab_rab_ukr_bukaros.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Опис експериментальної установки

Експериментальна установка містить цифровий мультиметр, закріпленийна панелі з виведеними на зовні характерними точками мікросхеми і схему длявимірювання напруги і струму з блоком живлення мультиметра VDl(рис. 5.4).Перемикач SAlвикористовується для переводу мультиметра з режимувимірювання напруги в режим вимірювання струму. При натиснений кнопці SBl вимірюють струм. Зразкові амперметр PAl і вольтметр PVl використовуються для порівняння їх показань з показаннями мультиметра. Змінним резистором змінюють струм амперметра.

Рис. 5.15 Експериментальна установка: а) мультиметр з виведеними назовні характерними точками мікросхеми; б) схема установки для вимірювання напруги і струму з блоком живлення мультиметра.

Проведення досліду

  1. Ознайомитись з конструкцією мультиметра, електронним осцилографом й іншим обладнанням експериментальної установки, записати їх технічні характеристики в протокол випробовування.

  2. Скласти установку для вимірювання напруги і струму, для чого приєднати до кола змінної напруги А, В через двополюсний автоматичний вимикач QF1 блок живлення VD1, штепсель Xl вставити в гніздо Xl живлення мультиметра, а потім зібрати послідовну частину установки з кнопкою з самоповерненням SB1, амперметром PA1 і резистором Rp. Після цього приєднати вольтметр PV, перемикач SA1, і з'єднувальні проводи до гнізд *, І і U мультиметра.

  3. Після перевірки керівником правильності з’єднань ввімкнути автоматичний вимикач QFl, вмикач живлення мультиметра, а також електронного осцилографа PS1.

  4. Перевірити роботу АЦП мультиметра, для чого замкнути накоротко клеми 21 і 37. На цифровому табло повинно засвітитися контрольне число – 1888.

  5. Приєднуючи вхід Y осцилографа послідовно до затискачів 38-40; 35-36; 30-31 і 27-28 визначити частоту тактового генератора f0, опорну напругу U0, вхідну напругу Ux, тривалість тактів інтегрування T0, T, а також скопіювати на кальку з екрана осцилографа графік зміни напруги на виході інтегратора А2.

  6. Результати спостережень занести в таблицю:

№ досліду

Частота тактового генератора

Опорна напруга

Вхідна напруга

Тривалість тактів інтегрування

f0,Гц

U0

Ux

T0, mс

T,mс

1...4

  1. Виміряти мультиметром і зразковими аналоговими приладами постійну напругу і струм при декількох значеннях струму, встановленого змінним резистором Rp. При вимірюванні струму перемикач SA1 ставлять у нижнє положення і натискують кнопку SB1 і кнопку І мультиметра. Результати спостережень заносять в таблицю:

№ досліду

Напруга , В

Струм , А

Цифровий прилад

Аналоговий прилад

Цифровий прилад

Аналоговий прилад

1...4

  1. Виміряти мультиметром декілька значень опору заданих магазином опорів. Результати вимірювань занести в таблицю:

№ досліду

Опір,Ом

Встановлений магазином опорів

Виміряний мультиметром

1...4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]