Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi_metologiyi_lab_rab_ukr_bukaros.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Опис експериментальної установки

Дослідження перетворювача виконують на експериментальній установці, яка складається з двонапівперіодного мостового випрямляча на діодах VD1...VD4 і однонапівперіодного на діоді VD5. Додатковий резистор Rд служить для градуювання магнітоелектричного вимірювального механізму. Магнітоелектричним вольтметром PV4 вимірюють середню випрямлену напругу для однонапівперіодної схеми при вимкненому вимикачі SAl і амплітуду синусоїдної напруги при підключеному конденсаторі C за допомогою вимикача SA1. Вольтметр PV1 електромагнітної системи вимірює діючу синусоїдну напругу. Гнізда XS1...XS3 служать для підключення осцилографа. Живлення установки здійснюється від мережі синусоїдної напруги А,В через автоматичний вимикач QF1 і регулюючий автотрансформатор TV1.

Проведення досліду

  1. Ознайомитися з приладами і обладнанням експериментальної установки записати їх технічні характеристики в протокол випробування. Розрахувати опір додаткового резистора Rд , при якому стрілка приладу PV2 відхиляється на максимальну позначку і після перевірки викладачем встановити його за допомогою магазинів опорів.

Rд =(Kд-1)Rв, де

Rд =Uном./Uв;

Uном – номінальна напруга;

Uв – межа вимірювання вольтметра;

Rв – опір вольтметра.

  1. Приєднати до синусоїдної напруги А, В через двополюсний автоматичний вимикач QF1 регулюючий автотрансформатор TV1, вольтметр PV1 з гніздами XS1, мостовий двонапівперіодний перетворювач на діодах VD1...VD4, а потім однонапівперіодний перетворювач з діодом VD5 і конденсатор C для вимірювання амплітуди напруги.

  2. Після перевірки керівником правильності з’єднань ввімкнути вимикач QF1 і автотрансформатором TV1 встановити номінальну напругу.

  3. Підключити вхід Y осцилографа почергово до гнізд XS1, XS2, XS3 і накреслити на кальці графіки напруг. Відмітити, як змінюється графік напруг на вольтметрі PV4 при підключенні конденсатора C вимикачем SA1.

  4. Проградуювати вольтметр PV2, вважаючи зразковим вольтметр PV1, для чого поступово зменшувати автотрансформатором TV1 напругу до нуля, а потім збільшувати до номінальної, при вимкненому вимикачі SA1. Результати досліду занести в таблицю:

Номер

досліду

Опір додаткового резистора

Rд, Ом

Опір вольтметра

Rв, Ом

Межа виміру приладу PV2

Uв, B

Показання вольтметра

PVl

U1, B

Кут відхилення приладу PV2

N, поділок

1...10

  1. Виміряти для декількох напруг вольтметром PV1 діючу напругу U, середню випрямлену Ucp – за двонапівперіодною схемою вольтметром PV3 середнє випрямлене U`cp – за однонапівперіодною схемою вольтметром PV4 при розімкнутому вимикачі SA1 і амплітудне Um при замкнутому вимикачі SA1. Результати досліду занести в таблицю:

Номер

досліду

Діюча напруга U,B

Середня випрямлена напруга за схемами

Амплітудна напруга при вимірюванні приладом Um,B

Двонапівперіодною Ucp,B

Однонапівперіодною U`cр, В

магнітоелектричним

цифровим

1...5

6. Встановити вплив вхідного опору вольтметра PV4 на вимірювання амплітудної напруги Um, для чого почергово замінюючи PV4 на цифровий, записати амплітудну напругу для діючих напруг 25; 50; 75; 100% Uном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]