Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekciy do predmetu sociologia.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
216.58 Кб
Скачать

Зміст дисципліни

Курс соціології є обов'язковим навчальним предметом для вивчення у вищих навчальних закладах України. Сучасна освічена людина повинна володіти системою знань про суспільство, в якому вона живе, методологією та методикою проведення соціологічних досліджень. Вивчення цього курсу допоможе сформувати у майбутніх фахівців соціологічне мислення та культуру.

Серед соціальних наук, які мають об'єктом свого дослідження суспільство, соціологія вирізняється складністю предмету - закономірностей функціонування, розвитку і взаємодії соціальних спільнот різного типу.

Мета вивчення соціології сформульована досить чітко одним із провідних соціологів, С. С. Фроловим (С. С. Фролов. Социология. - М., 1994) і полягає в тому, щоб студенти:

- відкрили для себе одну із перспективних наук про суспільство;

- змогли під новим кутом зору побачити знайомі усім буденні стосунки між людьми та їх об'єднаннями;

- оволоділи навичками наукового аналізу, об'єктивного наукового підходу до проблем вивчення суспільних явищ;

- отримали відповіді на питання: що таке влада, чому люди об'єднуються в групи, що таке соціальні інститути, як відбуваються зміни в суспільстві.

Отже, вивчаючи соціологію, студент повинен знати:

- передумови виникнення соціології як науки;

- об'єкт та предмет науки;

- функції та роль соціології у житті суспільства;

- основні етапи становлення соціології;

- основні категорії соціології;

- структуру соціологічного знання;

- компоненти соціальної структури суспільства;

- види соціальних спільнот та форми соціальної взаємодії;

- види, етапи соціологічного дослідження та основні методи збору соціологічної інформації.

По вивченні курсу студент повинен вміти:

- працювати з соціально-політичною та публіцистичною літературою;

- робити власні висновки та готувати доповіді, реферати з питань соціальної проблематики;

- аргументовано обстоювати свою точку зору в обговоренні соціальних проблем, прогнозувати розвиток подій;

- грамотно та критично аналізувати та використовувати статистичні дані, документи, обробляти їх, систематизувати, класифікувати, вирізняти найбільш важливе, основне;

- складати програми соціального дослідження конкретних об'єктів і обирати відповідний інструментарій їх реалізації;

  • володіти навичками соціологічного аналізу інформації.

Змістовий модуль 1

Тема 1. Вступ до вивчення курсу “Соціологія”. Предмет соціології, етапи її розвитку

План

  1. Соціологія як наука

  2. Предмет соціології

  3. Об’єкт соціології

  4. Поняття «Соціальне»

Соціологія – це наука про суспільство як єдину цілісну соціальну систему. Деякі науковці вважають, що поняття суспільства формується зі здатністю людей відокремлювати себе від природи. По мірі дорослішання людина стає індивідом, а взаємодія індивідів – це соціум. В широкому розумінні соціум є суспільство “тут і тепер”, і чим більше соціумів, тим складніше між ними відносини. Будь-яка група, хоч як вона організована, виконує свої функції та переслідує якісь конкретні цілі. До суспільних наук відносяться історія, психологія тощо. Специфіка соціології серед інших суспільних наук полягає в тому, що вона вивчає суспільство під особливим кутом зору – крізь призму соціальних процесів та відносин, які становлять основний зміст соціальної реальності. Суспільство – дуже складне й багатогранне в структурному плані явище. Соціологія вивчає соціальну сферу життя суспільства – область соціальних відносин як відносин між більш чи менш широкими спільнотами людей та самим людьми, що є частинами тих спільнот. У центрі соціального життя – взаємодія людей, а індивід і група – сукупність соціальних зв’язків, що породжують складні соціальні структури: особистість, індивід, суспільство, культура, держава, право, мораль, наука, мистецтво, родина тощо. Поняття “соціальний” має кілька значень: від позначення самої сутності суспільного життя до розуміння сутності соціального зв’язку. Соціальний зв’язок – те, що змушує людей гуртуватися, незважаючи на нерівність тощо. Тож соціологія вивчає в суспільстві лише соціальне.

Об’єкт соціології – соціальна реальність, зокрема, соціальна поведінка індивідів, груп, спільностей, суспільства в цілому: соціальні зв’язки і соціальні процеси. Об’єктивні соціальні явища суспільства:

Соціальні відносини;

Соціальні організації;

Соціальні спільноти;

Соціальні явища;

Соціальні процеси;

Соціальні інститути;

Соціальні суб’єкти.

Предметом соціології є загальні та специфічні закони та закономірності розвитку і функціонування історично визначених соціальних систем, механізми дії та форми прояву цих законів і закономірностей в діяльності особистостей, соціальних груп, класів, народів.

Предмет соціології: закони і закономірності функціонування та розвитку особистості, соціальної групи, спільноти, суспільства в цілому; соціальне життя суспільства, тобто взаємодія соціальних суб’єктів з проблем, пов’язаних з їх статусами і ролями

Література: [1, 2, 4]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]