Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpiz_2013_fa_fn[3]_.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
629.76 Кб
Скачать

1. Агрегування балансу

Згідно з НП(с)БО 1 Баланс отримав щн одну назву Звіт про фінансовий стан, сама форма стала меншою (за рахунок зростання деяких статей), коди рядків – читиризначні, актив тепер складається з трьох розділів: „Необоротні активи”, „Оборотні активи”, „Необоротні активи, утримані для продажу та вибуття”, а пасив – з чотирьох: „Власний капітал”, Довгострокові зобов’язання і забезпечення”, „Поточні зобов’язання і забезпечення”, „Зобов’язання, пов’язані з необоротними активами, утриманими для продажу, та групами вибуття”.

В І розділі активу балансу „Необоротні активи” суттєвих змін немає, крім появи статті „Інвестиційна нерухомість” (рядок 1015) і відображенні одразу справедливої вартості довгострокових біологічних активів, без поділу на первісну вартість і накопичену амортизацію (рядок 1020).

В другому розділі активу «Оборотні активи» згруповано виробничі запаси, незавершене виробництво, готову продукцію та товари в одну статтю «Запаси» (рядок 1100). Тому при реформуванні балансу я ці статті додавала.(наприклад на початок 2012 року: 1678+16+4453+49=6196 тис.грн). У рядку 1125 «Дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги» наводиться інформація про чисту реалізаційну вартість дебіторської заборгованості, тому я від первісної вартості віднімала резерв сумнівних боргів (на початок 2012р.: 420-20=400 тис.грн). Дані про грошові кошти в національній, іноземній валюті та в касі тепер подаються одним рядком 1165 «Гроші та їх еквіваленти». При трансформації я додала рядок 230 і 240 зі старої форми балансу (наприклад на початок 2011 року: 81+7=88 тис.грн). У новій формі «Витрати майбутніх періодів» (рядок 1170) тепер відносяться до другого розділч активу балансу.

У першому розділі пасиву балансу «Власний капітал» відбулися вагомі зміни: з'явились статті «Зареєстрований капітал» (p. 1400) - інформація про статутний та пайовий капітал: «Капітал у дооцінках» (р. 1405) – колишній «Інший додатковий капітал» (р.330), «Додатковий капітал» (р. 1410) – колишній «Додаткового вкладений капітал (р.320).

У балансі за новою формою забезпечення (колишній II розділ пасиву) мають бути класифіковані як поточні чи довгострокові, з відображенням за різними статтями, звідси в агрегованому балансі «Забезпечення витрат персоналу» (р. 400) я показала в статті «Поточні забезпечення» (p. 1660). Доходи майбутніх періодів тепер відображаються в III розділі пасиву «Поточні зобов'язання і забезпечення» в рядку 1665.

2. Агрегування звіту про фінансові результати

З 2013 року Звіт про фінансові результати отримав ще одну значущу назву – Звіт про сукупний дохід, форма стала більшою і тепер складається з 4 розділів: 1. «Фінансові результати», 2. «Сукупний дохід», 3. «Елементи операційних витрат». 4. «Розрахунок показників прибутковості акцій».

У першому розділі «Фінансові результати» уже не показують інформацію про дохід (виручку) від реалізації продукції, податок на додану вартість, акцизний податок та інші вирахування з доходу, а у рядку 2000 одразу відображають чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Тобто, при агрегуванні старої форми звіту в нову, я від доходу від реалізації продукції відняла ПДВ, інші вирахування з доходу і записала отримане число в „Чистий дохід від реалізації продукції” (р.2000) – наприклад, за 2012р.:

26762- 445 -7=22296 тис.грн.

Новим у І розділі є те, що у звіті не виділяється окремо надзвичайна діяльність, що повністю збігається з позицією МСФЗ, тому надзвичайні доходи та витрати відображаються в інших доходах і витратах відповідно.

Звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід) на сьогодні має і відповідний назві новий розділ II «Сукупний дохід», на підприємстві за 2011-2013 роки операцій по дооцінці (уцінці) необоротних активів, фінансових інвестицій не було, тобто сукупний дохід не одержувався.

Згідно з НП(с)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» третій та четвертий розділи звіту залишились без змін.

3. Агрегування звіту про рух грошових коштів

Нововведенням стало надання підприємствам вибору форми Звіту про рух грошових коштів. Так, при складанні фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності підприємства можуть обрати спосіб складання звіту про рух грошових коштів за прямим або непрямим методом із застосуванням відповідної форми звіту. Підприємство складає Звіт про рух грошових коштів за прямим методом.

Форма даного звіту змінилась зменшенням кількості статтей, не зважаючи на це в ньому як і раніше наводяться суми надходжень та видатків) коштів підприємства, що виникають як результат операційної, інвестиційної та фінансової діяльності протягом звітного періоду.

У Додатку 3 до наказу МФУ від 07.02.2013 р. №73 наводиться перелік статей, які підприємства можуть додавати у звітність за умови, що інформація, яка буде там відображена, є істотною і оцінка статті може бути достовірно визначена. Керуючись даними критеріями я при реформуванні звіту про грошових коштів за 2011-2013 pp. додала такі статті: «Надходження авансів від покупців та замовників» (р. 3015), «Надходження від повернення авансів» (р.3020), «Надходження від відсотків за залишками коштів на поточних рахунках» (р. 3025), «Надходження від боржників неустойки (штрафів, пенні) (р.3035), «Надходження від операційної оренди» (р. 3040), «Витрачання на оплату авансів» (р.3135). «Витрачання на оплату повернення авансів» (р.3140).

У статті «Цільове фінансування» в старій формі наводилась інформація лише про цільове фінансування, в новій формі до цільового фінансування додаються суми отриманих субсидій, дотацій (р. 3010). Також згруповано статтю «Зобов'язання з податків і зборів» (р. 3115). до якої ввійшли зобов'язання з податку на прибуток, податку на додану вартість, інших податків та зборів (обов'язкових платежів). Таким чином, при реформування форми №3 я додала зобов'язання п-ва по всіх податках, наприклад за 2012 рік:

2983-651-873=4507 тис.грн (рядок 3115).

У Звіті про рух грошових коштів як і в звіті про фінансові результати не виділяється рух коштів від надзвичайних подій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]