Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KPIZ_Osnovi_rimskogo_tsivilnogo_prava_robochy.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
231.94 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

Тернопільський національний економічний університет

юридичний факультет

кафедра цивільного права і процесу

Робочий зошит

ДЛЯ ВИКОНАННЯ

Комплексного практичного індивідуального завдання

З ДИСЦИПЛІНИ

Основи римського цивільного права

Тернопіль - 2011

Зміст

  1. Структура залікового кредиту з дисципліни «Основи римського цивільного права».

  2. Варіанти завдань та методичні рекомендації щодо їх виконання.

  3. Критерії оцінювання КПІЗ.

  4. Графік виконання та здачі завдання.

  5. Список рекомендованих джерел.

  6. Взірець оформлення титульного листа.

Розділ 1.

СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КЕРДИТУ З ДИСЦИПЛІНИ

«ОСНОВИ РИМСЬКОГО ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА»

Кількість годин

Лекції

Практичні заняття

Самостійна робота

Індивідуальна робота

Змістовий модуль 1. Поняття, джерела та особи у римському праві. Сімейні правовідносини.

Теми 1 – 3.

1

Поняття та предмет римського цивільного права. Джерела римського права

2

2

2

1

2

Суб'єкти цивільних правовідносин (особи)

4

2

6

3

Сімейні правовідносини

4

2

6

Змістовий модуль 2. Судочинство та речове право.

Теми 4 – 6.

4

Вчення про позов

4

2

6

1

5

Речове право. Володіння. Право власності

4

2

3

6

Право на чужі речі

4

2

4

Змістовий модуль 3. Зобовязальне та спадкове право.

Теми 7 – 10.

7

Зобов'язальне право

4

2

6

8

Загальне вчення про договір

4

2

6

1

9

Окремі види договорів. Позадоговірні зобовязання.

2

6

10

Спадкове право

4

2

6

Всього

36

18

51

3

Розділ 2. Варіанти завдань та методичні рекомендації щодо їх виконання

Комплексне практичне індивідуальне завдання (надалі КПІЗ) є видом поз аудиторної індивідуальної роботи студента навчального чи навчально-дослідницького характеру, яке використовується в процесі вивчення програмного матеріалу навчального курсу і є окремим заліковим модулем з дисципліни.

Комплексне практичне індивідуальне завдання (надалі КПІЗ) є невід’ємною частиною навчального процесу і розцінюється як серйозне осмислення набутих знань отриманих студентом при вивченні дисципліни «Основи римського цивільного права».

КПІЗ є одним із засобів оволодіння навчальним матеріалом. Навчальний час, відведений для КПІЗ, регламентується Планом підготовки студентів з дисципліни «Основи римського цивільного права». Зміст та обсяг КПІЗ з вивчення даної дисципліни узгоджується з іншими видами навчальної діяльності студентів. У зв’язку з цим планування, організація і реалізація КПІЗ є найважливішим завданням у навчанні студента.

КПІЗ забезпечується системою навчально-методичних засобів, передбачених для вивчення курсу: підручники, навчальні та методичні посібники, опорні конспекти лекцій тощо.

Метою КПІЗ є самостійне вивчення частин(и) програмного матеріалу, систематизація, поглиблення, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань студента з дисципліни «Основи римського цивільного права» та розвиток навичок самостійної роботи. КПІЗ — це завершена теоретично-практична робота в межах навчальної програми дисципліни, яка виконується на основі знань, умінь і навичок, отриманих у процесі лекційних, семінарських та практичних занять, охоплює декілька тем або зміст навчальної дисципліни «Основи римського цивільного права» в цілому.

Для того, щоб виконання КПІЗ було ефективним, студенту необхідно виконати ряд умов, до яких можна віднести наступні:

  • методично правильно організувати свою роботу по виконанню КПІЗ;

  • забезпечити виконання індивідуальних завдань з метою перетворення цього процесу в процес творчий;

  • самоконтроль та контроль з боку викладача за ходом виконання КПІЗ та інших заходів, що заохочують студента за його якісне виконання.

Специфіка виконання КПІЗ |передбачає інтенсивну роботу студентів із першоджерелами, із законодавством і матеріалами практики, що часто не містять готових відповідей. Виконання ІНДЗ передбачати максимальну активізацію пізнавальної діяльності студентів, сприяє ефективному виробленню навичок первинної обробки інформації, роботи із документами, умінь узагальнювати і інтегрувати отриману інформацію.

Виходячи з багатоплановості КПІЗ слід відмітити, що велику частину часу по його виконанню повинні складати витрати студента на отримання знань з першоджерел (посібників, нормативно-правових актів, судової практики, джерел Інтернет), тому такі навики самостійної роботи слід визначати такими параметрами:

  • уміння опрацьовувати джерело інформації;

  • уміння узагальнювати отриману інформацію;

  • використовувати та практично застосовувати інформацію;

  • самоорганізовувати себе на учбову, пізнавальну і творчу діяльність.

В ході виконання КПІЗ студент глибше пізнає суть навчальної дисципліни «Основи римського цивільного права», вивчає законодавство, правозастосовчу практику та літературу, шукає оптимальні способи вирішення практичних завдань і тих цілей, що стоять перед індивідуальним завданням.

Керівник курсу визначає кожному студенту відповідний варіант КПІЗ відповідно до встановленого переліку. КПІЗ виконується у формі робочого зошита, який розміщується на сайті кафедри. КПІЗ видається студенту у перші два тижні навчання та виконується впродовж семестру у відповідності до встановлених графіків.

КПІЗ повинно мати чітку логічно-обумовлену структуру та встановлену форму. Обсяг КПІЗ має становити до 25 сторінок формату А4.

Виконуючи цей вид індивідуальної роботи студент повинен висловлювати власне бачення на проблемні питання КПІЗ, вказувати свою думку на описувані події та сформулювати власну оцінку використовуваній літературі та законодавству, не допускаючи при цьому повторень і суперечностей. Неприпустимим є зловживання цитатами. Автор повинен їх використовувати для підтвердження власних думок і робити відповідні посилання згідно методичних правил.

КПІЗ виконується кожним студентом індивідуально в письмовій або електронній формі відповідно до цих вказівок та пропонованого варіанту. Виконання роботи не відповідно до вказаного варіанту чи компіляція окремих положень та змісту робіт інших авторів є підставою для не зарахування її, із обов’язковим виконанням у строк, визначений викладачем.

Підготовка КПІЗ включає такі етапи:

  • вивчення навчальної літератури за темою КПІЗ;

  • складання структури КПІЗ відповідно до розділів робочого зошита;

  • підбір і вивчення спеціальних літературних джерел та законодавства;

  • добір фактичного та статистичного матеріалу та його обробка;

  • оформлення списку використаних джерел;

  • консультації з викладачем;

  • передання роботи викладачеві для оцінювання або усний виступ перед студентами всієї групи на семінарському занятті на основі матеріалів КПІЗ.

Виконанню КПІЗ має передувати глибоке вивчення рекомендованих джерел, основної та додаткової літератури, періодичних видань, наукових статей, законодавчих та підзаконних актів, узагальнень судової та іншої практики, джерел-Інтернет. Робота повинна мати творчий, аналітичний, критичний і самостійний характер з тим, щоб забезпечити всебічно і добре обґрунтовані висновки. У той же час не рекомендується давати однозначні відповіді без належних пояснень.

Роль викладача у виконанні студентом КПІЗ зводиться, як правило, до перевірки і оцінювання якості виконання пакету індивідуальних завдань, навиків вирішувати навчальні, практичні та інші пропоновані завдання і юридичні задачі чи тести, рівень розвитку здібностей, порівнювати різні правові елементи окремих сфер господарювання, його інститути, формувати уміння зробити доповідь або повідомлення по запропонованій темі на семінарському занятті, уміння користуватися термінологією, юридичною енциклопедією тощо.

Невиконання вищенаведених вимог є підставою для повернення КПІЗ студенту на доопрацювання для уточнення окремих положень та/чи висновків. Після відповідних доробок робота може бути подана для повторної перевірки і остаточної оцінки викладача.

Виконання індивідуального завдання є обов’язковим для кожного студента, який вивчає «Основи римського цивільного права» рівень виконання якого оцінюється за 100-бальною шкалою відповідно до вагового коефіцієнта як окремий заліковий модуль.

КПІЗ включає в себе систему як теоретичних завдань, так і завдання творчого характеру по окремих темах, що входять в Програму курсу «Основи римського цивільного права», які реалізуються студентами у позааудиторний час, але під методичним і організаційним керівництвом викладача. Обсяг і види КПІЗ визначається викладачем і доводиться до відома студентів протягом двох тижнів навчання.

Студенту може бути запропоновано наступні види КПІЗ |:

  1. Написання наукових повідомлень на теми, пов’язані із програмою дисципліни.

  2. Складання правових схем, таблиць, кросвордів, тестів та інше; - обсяг, складність і зміст яких можуть варіюватися самим студентом.

  3. Написання наукової статті, її тез чи постановка правової проблематики та шляхи її вирішення, проблеми-дискусії, зміст яких визначаються відповідно до інтересів студента.

  4. Розгорнуте конспектування наукових статей чи окремих нормативно-правових актів з критичними коментарями і аргументованою оцінкою їх основних положень і/чи головної ідеї.

  5. Аналіз судової, правозастосовної та іншої практики у сфері трудового права на основі розгорнутого вивчення та коментування правових позицій судів України.

  6. Розв’язування практичного завдання (задачі).

Усі види КПІЗ можуть виконуватись у бібліотеці, навчальних кабінетах і лабораторіях, комп’ютерних класах, а також в домашніх умовах.