Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro2005.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Лекція 8. Виробництво і попит на економічні ресурси

1.Соціально – економічні функції цін на ресурси та складність їх формування

Ціни на ресурси в умовах ринку вирішальним чином впливають на основоположні параметри економічного життя суспільства. Вони виконують ряд визначальних функцій :

по-перше, ціни на ресурси є визначальними у формуванні грошового доходу домогосподарств, тому що доходи домогосподарств - це витрати підприємств на ресурси. Хто поставляє на ринок більш продуктивні ресурси, той одержує більший доход. Це стимулює домогосподарство дбати про високу продуктивність своїх ресурсів;

по-друге, ціни на ресурси визначають розподіл їх між галузями та підприємствами у відповідності до корисності вироблених за їх допомогою споживчих продуктів. Більшу можливість придбати якісні ресурси мають ті фірми, за товари яких покупці більше платять;

по-третє, ціни на ресурси – це витрати фірми. Фірма діє так, щоб на одиницю виробленого продукту витрати були якомога меншими. Це спонукає фірми використовувати найбільш ефективну технологію, зберігати для суспільства ресурси.

Складність формування цін на ресурси обумовлюється тим, що джерелами отримання ресурсів у приватну власність є не тільки ефективна економічна діяльність, а й спадкоємство. Це породжує несправедливість в розподілі ресурсів та доходу від них. В ціноутворення на ресурси втручається держава. А в державі різні чиновники лобіюють інтереси різних груп населення. Тому ціни на ресурси не завжди досконало виконують свої функції.

2.Попит на ресурси як похідний попит

Ціни на ресурси формуються, перш за все, під впливом попиту на них. Від чого ж залежить попит на ресурси? Попит на ресурси є похідним від попиту на товари і послуги кінцевого споживання, які виготовляються з допомогою даних ресурсів.

Ресурси задовольняють потреби споживача не прямо, а опосередковано-через виробництво товарів і послуг. Похідний характер попиту на ресурс означає, що сталість попиту на ресурси залежить від його продуктивності при створенні товару і ринкової вартості товару, виготовленого з допомогою даного ресурсу. Ресурс, навіть високоефективний у виробництві того, що нікому не потрібно, ніякого попиту мати не буде.

Найпростіший підхід до визначення попиту на ресурс передбачає, що фірма набуває певний ресурс на конкурентному ринку і продає власний продукт на конкурентному ринку. Фірмі потрібен прибуток. Для його збільшення треба не тільки скорочувати кількість ресурсу на одиницю продукту, але й збільшувати граничний прибуток від виробленого з цього ресурсу продукту в грошовому виразі.

Як формується граничний продукт в грошовому виразі?

3.Граничний продукт в грошовому виразі.

Обрахування граничного продукту в грошовому виразі наведено в таблиці:

              1. Таблиця 8-1

Одиниця ресурсу

Всього вироблено продукту

Граничний продукт, або ∆(2)

Ціна продукту (грн.)

Загальний доход, (2)(4) (грн.)

Граничний продукт в грошовому виразі (MRP), або ∆(5) (грн.)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

0

0

2

0

0

1

7

7

2

14

14

2

13

6

2

26

12

3

18

5

2

36

10

4

22

4

2

44

8

5

25

3

2

50

6

6

27

2

2

54

4

7

28

1

2

56

2

Припускається, що фірма купує один змінний ресурс – працю. Дані колонок 1-3 показують, що діє закон спадної віддачі. Ціна продукту незмінна, так як ми аналізуємо ситуацію в умовах чистої конкуренції. Помножуючи кількість виробленого продукту на його ціну (колонки 2*4), одержуємо загальний доход(5). На основі даних загального доходу, розраховуємо граничний доход в грошовому виразі(MRP).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]