Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
96.26 Кб
Скачать

V. Права працівників відділу

5.1. Працівники відділу мають право:

5.1.1. Представляти ДПтС України та її територіальні органи в державних установах та громадських організаціях під час розгляду питань, що стосуються їх компетенції.

5.1.2. Безперешкодно у будь-який час відвідувати виробничі об’єкти, структурні підрозділи органів і установ для перевірки дотримання законодавства про охорону праці та вимог екологічної безпеки, виконання заходів щодо охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів, одержувати від персоналу органів і установ необхідні пояснення, матеріали та інформацію з цих питань.

5.1.3. Зупиняти експлуатацію підконтрольних об’єктів, виробництв, дільниць, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва з їх одночасним опломбуванням у разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров’ю працюючих.

5.1.4. Обмежувати, тимчасово забороняти (зупиняти) (за погодженням з керівництвом ДПтС України) при необхідності будівництво, реконструкцію, розширення об’єктів органів і установ, роботу промислових та інших об’єктів, проведення робіт з експлуатації природних ресурсів та інших робіт, що здійснюються з порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

5.1.5. Перевіряти стан безпеки, гігієни праці, виробничого середовища на об’єктах органів і установ, видавити керівникам перевіреного об’єкта, цеху, виробництва обов’язковий для виконання припис.

5.1.6. Складати акти перевірок органів і установ про порушення в галузі охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів.

5.1.7. Видавати керівникам структурних підрозділів органів і установ, що ведуть проектування, виготовлення, ремонт і монтаж підконтрольних об’єктів, обов’язкові для виконання приписи щодо усунення конструктивних недоліків у виготовленні, ремонті та монтажі устаткування, що знижують безпеку його експлуатації, і контролювати виконання цих приписів.

5.1.8. Доручати керівництву органів і установ у необхідних випадках організовувати проведення технічної експертизи із залученням спеціалізованих організацій, а також брати участь у підготовці висновків за матеріалами експертизи.

5.1.9. Вимагати від персоналу органів і установ відсторонення від роботи працівників, які не пройшли необхідного медичного огляду, навчання, інструктажу, перевірки знань з охорони праці, не мають допуску до відповідних робіт або порушують нормативно-правові акти про охорону праці.

5.1.10. Вносити керівництву органів і установ пропозиції щодо притягнення до відповідальності, усунення від виконання службових обов’язків персоналу, який порушує вимоги щодо охорони праці та навколишнього природного середовища і раціонального використання природних ресурсів. Порушувати клопотання про заохочення персоналу, який бере участь у підвищенні безпеки праці та поліпшенні її умов.

Vі. Відповідальність працівників відділу

За неякісне або несвоєчасне виконання посадових завдань та обов’язків, бездіяльність або невикористання наданих прав начальник та персонал відділу несуть дисциплінарну, матеріальну, адміністративну, кримінальну відповідальність згідно із діючим законодавством.