Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
96.26 Кб
Скачать

IV. Функції відділу

4.1. З організації і здійснення державного технічного нагляду

4.1.1. Здійснює державний технічний нагляд за дотриманням в органах і установах чинного законодавства, правил, вимог наказів, вказівок, положень, норм, інструкцій та інших організаційно-розпорядчих документів Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України (далі – Держгірпромнагляд) та ДПтС України з питань проектування, виготовлення, монтажу, ремонту та безпечної експлуатації підконтрольних об’єктів.

4.1.2. Бере участь у роботі постійно діючої комісії ДПтС України з перевірки знань з питань охорони праці персоналу органів і установ.

4.1.3. Розробляє проекти наказів, оглядів з питань державного технічного нагляду і методичних вказівок з питань інспекторської роботи працівників секторів територіальних секторів з державного нагляду за охороною праці та навколишнім середовищем ДПтС України (далі – сектори).

4.1.4. Проводить у встановленому порядку розслідування аварій та нещасних випадків, які сталися під час експлуатації підконтрольних об’єктів, і контролює виконання заходів щодо їх попередження.

4.1.5. Аналізує причини аварійності та виробничого травматизму, стан державного технічного нагляду за утриманням і умовами експлуатації підконтрольних об’єктів, розробляє заходи щодо усунення аварійності і травматизму, в необхідних випадках взаємодіє з підрозділами інших міністерств та відомств.

4.1.6. Здійснює організаційно-методичне керівництво діяльністю працівників територіальних секторів, встановлює єдиний порядок проведення технічного нагляду за підконтрольними об’єктами.

4.1.7. Розглядає та погоджує річні плани роботи секторів.

4.1.8. Контролює роботу працівників секторів та здійснення ними інспекторської діяльності.

4.1.9. Розглядає щоквартальні звіти про діяльність секторів (додаток 1) та оцінює їх роботу.

4.1.10. Видає органам і установам дозволи на ремонт, монтаж та експлуатацію підконтрольних об’єктів, а також робить висновки щодо списання непридатного до експлуатації устаткування, в установленому порядку зареєстрованого у відділі.

4.1.11. Здійснює державний технічний нагляд за відповідністю підконтрольних об’єктів, які виготовляються на замовлення ДПтС України, вимогам нормативних документів.

4.1.12. Здійснює контроль за організацією технічного нагляду в органах і установах, безпечною експлуатацією підконтрольних об’єктів та утриманням їх у справному стані.

4.1.13. Веде облік, реєструє та знімає з обліку підконтрольні об’єкти, видає дозвіл на введення їх в експлуатацію.

4.1.14. Здійснює в необхідних випадках попередній нагляд за монтажем підконтрольних об’єктів до їх реєстрації у відділі.

4.1.15. Проводить передбачені правилами будови і безпечної експлуатації підконтрольних об’єктів, затвердженими наказами Держгірпромнагляду, й методичними вказівками з цих питань технічні огляди та обстеження підконтрольних об’єктів.

4.1.16. Проводить первинну та періодичну перевірки знань вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці працівників секторів для здійснення ними самостійної інспекторської діяльності.

4.1.17. Здійснює контроль за діяльністю постійно діючих комісій органів і установ з перевірки знань з питань охорони праці персоналу, який має відношення до проектування, виготовлення, ремонту, монтажу та експлуатації підконтрольних об’єктів, і кваліфікаційних комісій з атестації персоналу і засуджених, які обслуговують підконтрольні об’єкти. У необхідних випадках бере участь у роботі цих комісій.

4.1.18. Проводить безпосередньо на робочих місцях перевірку знань і практичних навичок засуджених, які обслуговують підконтрольні об’єкти, а також перевірку знань персоналу.

4.1.19. Здійснює контроль за допуском до роботи у встановленому порядку посадових осіб з питань проектування, виготовлення, ремонту, монтажу та експлуатації підконтрольних об’єктів.

4.1.20. Контролює організацію навчання, атестацію, періодичну перевірку знань та допуск персоналу до виконання робіт з обслуговування підконтрольних об’єктів.

4.1.21. Надає методичну допомогу органам і установам з питань організації технічного нагляду, утримання та експлуатації підконтрольних об’єктів.

4.1.22. Розглядає листи, заяви, скарги з питань державного технічного нагляду.

4.1.23. Розробляє проекти нормативно-правових актів з питань державного технічного нагляду, інспекторської діяльності, умов експлуатації та утримання у справному стані підконтрольних об’єктів.

4.1.24. Взаємодіє з підрозділами Держгірпромнагляду та його територіальними органами.