Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільна оборона / методичка ЦО 2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
341.83 Кб
Скачать

1. Засоби захисту органів дихання:

а) протигази:

- фільтруючі: ГП-5, ГП-5М, ГП-7, ГП-7В;

  • ізолюючі: ІП-4, ІП-5, ІП-46;

  • дитячі:

  • ДП - 6 (для старшого віку);

  • ПДФ-Д (від 1,5 до 7 років);

  • ПДФ-Ш (від 7 до 17 років);

  • ПДФ - 7 (від 1,5 до 14 років);

  • дитячі: камера захисна дитяча КЗД-4, КЗД-6 (до 1,5 року);

  • промислові: (для захисту від СДОР);

б) респіратори:

  • Р-2; РУ-6Ом, РПГ-67, ШБ-1 (пелюсток) та інші;

в) простіші засоби:

  • ВМП — ватно-марлева пов'язка;

  • ПТМ-1 — протипилова тканинна маска.

Фільтруючі протигази є основним засобом захисту людини. Принцип захисної дії заснований на очищенні повітря що вдихаємо за допомогою фільтра від різних шкідливих домішок.

ГП-5 до комплекту входить : 1 - протигазова коробка; коробка з двома незапотіваючими плівками; шолом-маска; сумка.

ГП-5М - все те саме, але шолом-маска обладнана переговорним пристроєм.

Шолом-маска протигазів ГП-5 має п'ять розмірів: 0, 1, 2, 3, 4. Для правильного підбору шолом-маски проводиться замір вертикального обхвату голови.

Фільтруючий протигаз ГП-7 порівняно з ГП-5 має низку переваг. Так, використання обтюратора (тоненький підгорнутий край маски) зменшує тиск на обличчя, що дозволяє користуватися протигазом людям, які не мають відповідної підготовки. Зменшений опір коробки дихання. Трикотажний чохол відіграє роль аерозольного фільтра; крім того, маска забезпечена переговорним пристроєм, а в протигазі ГП-7В - пристроєм для прийому води з фляги без знімання шолом-маски. .

Фільтруючі протигази не захищають від окису вуглецю (чадного газу). Для захисту можна користуватися звичайними фільтруючими протигазами але з використанням додаткового патрону гопкалітового ДПГ-1. Патрон ДПГ-3 використовується для захисту від СДОР. ДПГ приєднуються між маскою і фільтруючою коробкою.

Ізолюючі протигази є спеціальними засобами захисту органів дихання, очей, обличчя від усіх небезпечних речовин, що містяться у повітрі. Вони дозволяють працювати навіть там, де повністю відсутній кисень. Принцип захисної дії ізолюючого протигаза полягає в тому, що повітря, яке видихається з-під лицевої маски по з’єднувальній трубці потрапляє до регенеративного патрона, в якому поглинається вуглекислий газ, волога і виділяється кисень та тепло. Збагачене киснем повітря потрапляє в дихальний мішок. При вдиханні, повітря повторно проходить через регенеративний патрон і по з’єднувальній трубці надходить в органи дихання.

В ізолюючих протигазах ІП-46, ІП-46М, ІП-5. в комплект входить: лицева частина, дихальний мішок, регенеративний мішок. З протигазом ІП-46М можна виконувати роботи під водою на глибині до 7м.

До ізолюючих відносяться також ранцеві протигази, в яких необхідна для дихання повітряна суміш під тиском зберігається у балоні і через редуктор подається під маску.

Промислові протигази – лицева частина від протигаза ГП-5, а фільтрую- чі коробки різного призначення і відрізняються кольором та літерними позначеннями і захищають органи дихання від конкретних шкідливих речовин.

Шлангові протигази (ПШ-1, ПШ-2) – використовуються при виконанні таких робіт, як чищення резервуарів, колодязів, ям, коли повітря до робочого місця подається з відстані 10- 40м. по шлангові.

Респіратори застосовуються для захисту органів дихання від радіоактивних речовин, грунтового пилу, бактеріальних засобів та різних шкідливих аерозолів.

Респіратор Р-2 (пилозахисний) — фільтруюча напівмаска, має два клапани вдиху та один видиху з запобіжним екраном, наголовником із лямок та носовим затискачем. При вдиханні повітря проходить через усю поверхню респіратора фільтрується та через клапан вдихання потрапляє в органи дихання. Відпрацьоване повітря виходить через клапан видихання. Виготовляється трьох ростів.

Респіратор РПГ-67 (протигазовий) – захищає органи дихання від парів шкідливих речовин, складається з гумової напівмаски з трьома отворами. В два бокових вмонтовані поліетиленові манжети з клапанами для вдиху, в яких розміщені змінні фільтруючі патрони різних марок, нижній отвір – клапан видиху.

Простіші засоби захисту органів дихання:

Ватно-марлева пов'язка є замінником респіратора і виготовляється самостійно з марлі та прошарку вати.

Протипилова тканинна маска ПТМ-1- корпус маски з оглядовими отворами шиється з 4-5 шарів тканини (внутрішні шари тканини з ворсом для кращої фільтрації) та кріплення. Маски виготовляються 7 розмірів.

2. Засоби захисту шкіри.

Для захисту шкіри використовуються як спеціальні, так і простіші засоби захисту.

Простіші засоби захисту – це предмети одягу та взуття, які є у кожної людини. Для посилення захисних властивостей одягу його просочують спеціальним розчином, який складається з 300гр. господарського мила розчиненого у 2л. теплої води з добавкою 0,5л. олії. Розчин протягом 5хв. підігрівають і помішують. Комплект одягу замочують у розчині, потім висушують.

Спеціальними засобами захисту оснащується переважно особовий склад формувань, який призначений для проведення аварійно-рятувальних робіт на зара­женій місцевості, проведення радіаційної та хімічної розвідки.

За типом захисної дії спеціальні засоби індивідуального захисту шкіри поділя­ються на ізолюючі та фільтруючі. Засоби захисту шкіри, які виготовлені із ізолю­ючих матеріалів, можуть бути герметичні (комбінезони, костюми) та негерметичні (накидки, фартухи). Всі вони виготовляються із газо- та вологонепроникної тканини.

До засобів захисту шкіри ізолюючого типу відносяться загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК) та легкий захисний костюм (Л-1).

До складу загальновійськового захисного комплекту входять захисний плащ (ОП-1), захисні панчохи і захисні рукавиці. Захисні плащі виготовляються із прогумованої термостійкої тканини. Захисні рукавиці бувають літніми — п'ятипалі із гуми та зимові — двопалі із прогумованої тканини.

Легкий захисний костюм Л-1 забезпечує захист від хімічних речовин в рід­кому, аерозольному чи пароподібному стані. Захисний костюм складається із сорочки з капюшоном та штанів, які внизу переходять у захисні панчохи.

Виготовляється костюм із прогумованої тканини. У комплект входять двопалі рукавиці, підшоломник та сумка.

Комплект захисного фільтруючого одягу (ЗФО) захищає шкіру людини від отруйних і сильнодіючих отруйних речовин, що перебувають у вигляді пару та від радіоактивних речовин і бактеріальних засобів у вигляді аерозолів. До його складу входять бавовнянопаперовий комбінезон, який змочується розчином спеціальної пасти — хімічними речовинами, що затримують пари ОР або нейтралізують їх, а також білизни, підшоломника та двох пар онуч (одна з яких змочується тим самим розчином, що і комбінезон). Розміри комбінезонів: 1 — до 160 см; 2 — 160—170 см; 3 — більше 170 см.

Соседние файлы в папке цивільна оборона