Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologichne_Pravo шпоргалка.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
952.32 Кб
Скачать

22_Державний нагляд і контроль у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Завдання контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища полягають у забезпеченні додержання вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища всіма державними органами, підприємствами, установами та організаціями, незалежно від форм власності і підпорядкування, а також громадянами.(ст.34 ЗУ „Про охорону навколишнього природного середовища” )

Державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища здійснюється Радами та їх виконавчими і розпорядчими органами, спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів, його органами на місцях та іншими спеціально уповноваженими державними органами.(ст.35)

Державному контролю підлягають використання і охорона земель, надр, поверхневих і підземних вод, атмосферного повітря, лісів та іншої рослинності, тваринного світу, морського середовища та природних ресурсів територіальних вод, континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони республіки, природних територій та об’єктів, що підлягають особливій охороні, стан навколишнього природного середовища. (ст.35)

Порядок здійснення державного контролю за охороною навколишнього природного середовища та використанням природних ресурсів визначається цим Законом та іншим законодавством України. (ст.35)

Нагляд за додержанням законодавства про охорону навколишнього природного середовища здійснює Генеральний прокурор України та підпорядковані йому органи прокуратури. (ст.37)

При здійсненні нагляду органи прокуратури застосовують надані їм законодавством України права, включаючи звернення до судів з позовами про відшкодування шкоди, заподіяної в результаті порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, та про припинення екологічно небезпечної діяльності. (ст.37)

В разі необхідності у складі органів Прокуратури України можуть створюватися спеціалізовані екологічні підрозділи. (ст.37)

23_Громадський нагляд і контроль в сфері охорони навколишнього природного середовища.

Завдання контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища полягають у забезпеченні додержання вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища всіма державними органами, підприємствами, установами та організаціями, незалежно від форм власності і підпорядкування, а також громадянами.(ст.34 ЗУ „Про охорону навколишнього природного середовища” )

Законодавство України надає можливості впливу і участі громадян в діяльності по охороні довкілля. Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» визначає громадське управління як різновид управління в галузі охоронидовкілля. Звичайно, більш ефективним є вплив не окремих гро­мадян, а громадських об'єднань, що є офіційно зареєстровани­ми і мають юридичний статус, повноваження яких закріплені в ст. 21 Закону України «Про охорону навколишнього природно­го середовища»:

Громадський контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища здійснюється громадськими інспекторами охорони навколишнього природного середовища згідно з Положенням, яке затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів. (ст.36)

Громадські інспектори охорони навколишнього природного середовища:

а) беруть участь у проведенні спільно з працівниками органів державного контролю рейдів та перевірок додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами законодавства про охорону навколишнього природного середовища, додержання норм екологічної безпеки та використання природних ресурсів;

б) проводять перевірки і складають протоколи про порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища і подають їх органам державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища та правоохоронним органам для притягнення винних до відповідальності;

в) подають допомогу органам державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища в діяльності по запобіганню екологічним правопорушенням;

г) інші функції відповідно до законодавства України. (ст.36)

Базовим документом, який детально визначає форми та ме­ханізми участі громадськості, є ратифікована і підписана Украї­ною Орхуська конвенція про доступ до інформації, участь гро­мадськості в прийнятті рішень та доступ до правосуддя з пи­тань, що стосуються довкілля. Відповідно до ст. 2 Конвенції поняття «громадськість « означає одну або більше фізичну чи юридичну особу, їх об'єднання, організації або групи, які діють згідно з національним законодавством або практикою.

Форми участі громадськості в діяльності по охороні довкілля можуть бути різними і вибираються в залежності від конкретної ситуа­ції, існуючих юридичних, матеріальних та організаційних мож­ливостей з метою одержання найбільш оптимального резуль­тату. До форм участі громадськості в управлінні охороною дов­кілля можна віднести: референдум; звернення громадян; збори громадян за місцем проживання; громадське обговорення прое­ктів рішень в галузі екології; громадську екологічну експертизу; громадський екологічний контроль; збори, мітинги, демонстра­ції; звернення до суду та інші.

На виконання положень Орхуської конвенції в Україні прийняте Положення про участь громадськості у прийнятті рі­шень у сфері охорони довкілля, затверджене наказом Мінпри­роди України 18.12.2003 р.. Щоправда воно в основному регу­лює порядок проведення громадських обговорень — процедури виявлення громадської думки з метою її врахування при прий­нятті органами виконавчої влади рішень з питань, що справля­ють чи можуть справити негативний вплив на стан довкілля (навмисне вивільнення генетично змінених організмів; розмі­щення, проектування, будівництво або реконструкція об'єктів; розроблення проектів нормативно-правових актів тощо), і не має комплексного, всеохоплюючого характеру. Реалізація інших форм громадської участі базується на загальних нормативних актах, як, наприклад, законах України «Про всеукраїнський тамісцеві референдуми», «Про місцеве самоврядування в Украї­ні», «Про звернення громадян»; Положенні про загальні збо­ри громадян за місцем проживання в Україні, затвердженим по­становою Верховної Ради України від 17.12.1993 р. та інших аналогічних актах.

=======Безпека. Моніторинг. Кадастр. Екологічні програми. Надзвичайні ситуації==========

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]