Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адм_відпов.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
128 Кб
Скачать

У результаті вивчення дисципліни “Адміністративно-деліктне право” курсанти повинні:

знати:

  • загальні засади та джерела адміністративної відповідальності, конкретні норми, що регулюють питання адміністративної відповідальності;

  • види адміністративних стягнень, заходи впливу, що застосовуються до неповнолітніх

  • вимоги нормативно-правових актів щодо порядку провадження в справах про адміністративні правопорушення;

  • особливості адміністративної відповідальності спеціальних суб’єктів.

вміти:

  • вірно та у відповідності до законодавства кваліфікувати діяння які віднесені до адміністративних проступків;

  • всебічно, повно і об’єктивно з’ясовувати обставини кожного вчинку, приймати по справам рішення у відповідності з законом;

  • застосовувати адміністративні стягнення до винних осіб з метою виховання їх у дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття.

Тематичний план

№ З/П

Назва теми

з них

Всього годин з викладачем

з них

Лекцій

Семінарських

занять

1.1

Поняття, властивості та принципи адміністративної відповідальності

4

2

2

1.2

Адміністративне правопорушення та його юридичний склад.

4

2

2

1.3

Адміністративні стягнення

4

2

2

Всього годин

12

6

6

Підсумковий контроль: залік

Основні терміни:

Адміністративна відповідальність як вид юридичної відповідальностіце специфічна форма реагування держави, в особі її компетентних органів, на вчинення адміністративних проступків, згідно з якою особи, що вчинили ці проступки, повинні відповісти перед уповноваженими державними органами за свої неправомірні дії і понести за це адміністративні стягнення в установлених законом формах і порядку.

Адміністративна деліктоздатністьце здатність особи нести адміністративну відповідальність за свої вчинки.

Адміністративне правопорушення (проступок) — це протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Адміністративні стягнення - це матеріалізований вияв адміністративної відповідальності, негативний правовий наслідок неправомірної поведінки особи, яка вчинила адміністративний проступок і повинна відповісти за свій протиправний вчинок та понести за це відповідне покарання у вигляді певних несприятливих заходів морального, матеріального та фізичного впливу.

Мета адміністративного стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Юридичний склад адміністративного проступку - це передбачена нормами адміністративного права сукупність ознак, при наявності яких те чи інше протиправне діяння можна кваліфікувати як адміністративне правопорушення.

Об'єкт правопорушення - це суспільні відносини, що складаються в сфері державного управління, врегульовані переважно нормами адміністративного права, а також нормами інших галузей права, і які охороняються.

Об'єктивна сторона складу адміністративного правопорушення - це система передбачених адміністративно-правовою нормою ознак, що характеризують зовнішню сторону проступку.

Суб'єкт адміністративних правопорушень це фізична осудна (деліктоздатна) особа 16-річного віку, що вчинила адміністративне правопорушення.

Спеціальний суб`єкт – деліктоздатна, осудна особа, яка крім загальних ознак наділена додатковими ознаками (такими, що вказують на особливості правового становища суб`єкта).

Суб'єктивна сторона правопорушення - це внутрішнє (психічне) ставлення суб'єкта правопорушення до скоєного ним діяння та його негативних наслідків.