Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2-К термін навчання 4р.6м. 2012 Гуля.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Конституційне право україни

Навчальна дисципліна "Конституційне право України" займає самостійне, провідне місце в системі юридичних дисциплін. Конституційне право України закріплює відправні принципи, що лежать в основі інших галузей права. Предметом конституційного права як навчальної дисципліни є конституційне право як галузь права і конституційне право як наука. Конституційне право як галузь права – це система правових норм, що регулюють, охороняють суспільні відносини, повʼязані зі здійсненням, обмеженням, розподілом державної влади в Україні, захистом прав і свобод людини і громадянина, формуванням, системою і функціонуванням органів державної влади і місцевого самоврядування, взаємовідносинами людини, суспільства і держави. Конституційне право як наука – це система теоретичних знань, понять і категорій, одна з галузей правової науки, що досліджує конституційно-правові норми, практику їх реалізації та конституційно-правові відносини.

Метоювивчення дисципліни є формування у студентів системи знань про галузь та науку "Конституційне право України", їх складові елементи та взаємозвʼязок між ними. Завдання студентів полягає у вивченні сутності і форм здійснення державної влади, організації і діяльності органів публічної влади в Україні, основ конституційного ладу України, взаємин держави і суспільства, ролі і значення Конституції України, конституційних інститутів прав і свобод людини й громадянина, президентської, парламентської, виконавчої і судової влади, місцевого самоврядування тощо.

Основою для вивчення навчальної дисципліни є Конституція України; закони України; інші акти, нормативного характеру, що містять конституційно-правові норми і приймаються Верховною Радою України або шляхом всеукраїнського референдуму; нормативні акти Президента України, що містять конституційно-правові норми; нормативні акти Кабінету Міністрів України, що містять конституційно-правові норми; рішення Конституційного Суду України, в яких дається офіційне тлумачення Конституції та законів України; міжнародні договори, згоду на обовʼязковість яких надано Верховною Радою України; акти органів місцевого самоврядування тощо. Студентам рекомендується також відповідна навчальна література.

У результаті вивчення дисципліни "Конституційне право України" студенти повинні:

знати

  • поняття, предмет, методи конституційного права України, його місце в системі національного права України, взаємозвʼязок з іншими галузями права;

  • поняття, предмет, функції та види конституції, її юридичні властивості;

  • поняття та засади конституційного ладу України;

  • поняття правового статусу людини і громадянина та його елементи;

  • систему та конституційно-правовий статус органів публічної влади;

  • поняття та конституційні засади адміністративно-територіального устрою України;

  • поняття, ознаки та систему місцевого самоврядування в Україні тощо.

уміти

  • аналізувати юридичні наукові та навчальні джерела вітчизняних та зарубіжних вчених;

  • працювати із національними та закордонними чинними та не чинними нормативно-правовими актами;

  • виказувати обґрунтовану власну думку з питань, що вивчаються.