Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11 - Сімейне право.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
110.08 Кб
Скачать

Сімейне право україни

Навчальний курс «Сімейне право України» розроблений відповідно до навчальної програми з курсу сімейного права для студентів Національної акдемії внутрішніх справ.

Сімейне законодавство ставить своїм завданням подальше зміцнення сім’ї як соціального інституту і як союзу конкретних осіб; утвердження почуття обов’язку перед батьками, дітьми та іншими членами сім’ї; побудову сімейних відносин на паритетних засадах, на почуттях взаємної любові та поваги, взаємодопомоги та підтримки; забезпечення кожної дитини сімейним вихованням, можливістю духовного та фізичного розвитку. Законодавство містить необхідні правові умови для формування сім’ї на принципах добровільності, моногамності шлюбного союзу, рівності у правах та обов’язках усіх її членів тощо, а також інші умови, які дозволяють регулювати сімейні відносини на суто демократичній основі. Законодаство посилює гарантії здійснення прав та виконання обов’язків в сімейних відносинах, найбільш повно регулює відносини між подружжям, батьками і дітьми, між іншими членами сім’ї та родичами. Держава взяла на себе зобов’язання щодо охорони сім’ї, дитинства, материнства і батьківства та створення умов для реалізації права на материнство, на батьківство, права кожної дитини на сімейне виховання тощо. Взяті на себе державою зобов’язання у сфері охорони сімейних прав та проголошені гарантії забезпечення здійснення цих прав, зумовили необхідність включення до сімейного законодавства поряд з усиновленням, опікою та піклування, патронатом такі альтернативні форми опікування над дітьми-сиротами та дітьми, які позбавлені батьківського піклування як прийомна сім’я та дитячі будинки сімейного типу. Внесені останнім часом зміни до Сімейного кодексу щодо охорони майнових прав дітей приведені у відповідність з нормами Закону України «Про охорону дитинства» та «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» та ін. Всі ці питання враховані при розроблені навчально-методичних комплексів, і на яких необхідно зосередити увагу при вивченні теоретичного курсу.

На семінарські заняття виносяться найбільш складні теоретичні питання курсу. Підготовка до них буде дієвою лише за умови, що студенти серйозно та творчо підійдуть до вивчення рекомендованої літератури, проаналізують її, зроблять самостійні висновки. З цією метою необхідно уважно слідкувати за змінами в чинному законодавстві, використовувати Постанови Пленумів Верховного Суду України у цивільних справах, опрацьовувати наукові статті в спеціальних періодичних виданнях, таких як «Право України», «Підприємництво, господарство і право», «Юридична Україна», «Юридичний журнал» та інші, ознайомлюватись з судовою практикою.

До вирішення задач слід приступати після засвоєння теоретичного матеріалу і з’ясування як відповідні питання регулюються чинним законодавством. Перед тим як давати відповіді на поставлені до задачі питання необхідно уважно прочитати умову задачі. Студенти повинні провести юридичний аналіз викладених у задачі обставин, встановити які положення мають, а які положення не мають в умові задачі правового значення. Так як в кожній задачі декілька питань, то необхідно давати відповідь на кожне з них в тому порядку, в якому вони поставлені. Відповіді повинні бути обгрунтовані посиланнями на відповідні законодавчі та інші нормативні акти.

Основні форми контролю: Семінарські заняття, практичні заняття, контрольні роботи, тестові завдання, залік.

На семінарських заняттях заслуховуються доповіді та повідомлення з конкретних питань за темою заняття. Доповідачу, який не повністю висвітлив питання, можуть бути поставлені додаткові питання.

Студент, який одержав незадовільну оцінку або показав недостатні, на думку викладача, знання, зобов’язаний з’явитися на косультацію для ліквідації заборгованості.

При вивченні кожної теми необхідно опрацювати відповідні розділи підручника, Сімейного кодексу України, інші нормативні акти і літературу, зазначені в планах семінарських та практичних занять до кожної теми.

Студент повинен знати: предмет сімейного права, законодавчі акти та норми, що регулюють сімейні відносини в Україні; умови та порядок укладення шлюбу, підстави виникнення сімейних відносин,особисті немайнові та майнові права та обов‘язки подружжя, батьків і дітей, правові форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування тощо.

Студент повинен уміти: правильно застосовувати норми сімейного права при регулюванні сімейних відносин; сприяти реалізації та здійсненню охорони особистих немайнових та майнових прав учасників сімейних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]