Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OBPOVS_PRAVOOHOTONNA.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
696.32 Кб
Скачать

Тема 2. Небезпечні та шкідливі чинники, їх можливий вплив на працівників овс

Небезпека та її види. Тактично-операційні та ситуаційно-психологічні чинники «небезпечної» поведінки працівника ОВС. Індивідуально-психологічна та психофізіологічна підготовленість працівників ОВС. Джерела небезпеки: їх визначення та поняття. Номенклатура і таксономія небезпек.

Загальні закономірності виникнення соціальних і політичних небезпек. Дестабілізуючі чинники в політичній, соціальній та економічній сферах. Класифікація соціальних небезпек.

Небезпечні та шкідливі фактори у службовій діяльності працівників ОВС, породжені природо-соціальними джерелами небезпеки: наркоманія, венеричні захворювання, СНІД, інфекційні захворювання. Особиста безпека працівників ОВС при забезпеченні карантинних заходів у разі виникнення особливо небезпечних інфекцій.

Рівні надзвичайних ситуацій та їх сутність. Особливості функціонування органів внутрішніх справ у системі захисту населення і територій (режим повсякденної діяльності, підвищеної готовності, надзвичайної ситуації, надзвичайного стану)

Тема 3. Безпека процесів праці в органах внутрішніх справ України

Гігієнічні класи умов праці за показниками шкідливості та небезпечності чинників виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу (1-й клас – оптимальні умови, 2-й клас – допустимі умови, 3-й клас – шкідливі умови, 4-й клас – небезпечні умови) та їх сутність. Ступені шкідливості умов праці. Постанова Кабінету Міністрів України від 1.08.1992 № 442 «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці»: основні положення.

Нормування параметрів повітря робочої зони. Вплив на організм людини вологості повітря, його температури та рухливості. Визначення оптимальних та допустимих мікрокліматичних умов. Хімічні фактори повітряного середовища робочого місця, основні джерела забруднення. Шкідливі речовини та їх класифікація залежно від дії на організм людини: токсичні, подразнюючі, мутагенні, канцерогенні, наркотичні, задушливі, сенсибілізатори тощо. Характеристика різних видів пилу, його дія на організм людини. Вентиляція, її види. Групи заходів захисту від тепловипромінювань. Нормативне регламентування розмірів службових приміщень.

Освітлення. Нормування та розрахунок штучного та природного освітлення приміщень. Шум, його нормування та дія на організм. Заходи захисту від шуму. Вібрація, її нормування та дія на організм. Заходи захисту від вібрації. Визначення та природа іонізуючого, електромагнітного та випромінювання оптичного діапазону.

Тема 4. Електробезпека

Основні визначення і актуальність проблеми електробезпеки. Особливості електротравматизму. Електричний струм як чинник небезпеки. Впливи високої напруги постійного та змінного струму, високочастотного, надзвичайно високочастотного та магнітного полів на організм людини.

Чинники, що впливають на тяжкість ураження електричним струмом. Порогові значення змінного та постійного струму: відчутний, невідпускаючий, фібриляційний. Електричний опір тіла людини. Види електротравм: місцеві, загальні та електричні удари. Місцеві електротравми: опіки, електричні знаки, металізація шкіри, механічні пошкодження та електрофтальмія. Причини летальних наслідків від дії електричного струму: зупинка дихання, фібриляція, зупинка роботи серця, електричний шок.

Системи засобів і заходів щодо електробезпеки. Захист від дотику до частин обладнання, що проводить струм. Дії працівників міліції при загрозі впливу електроструму на людину.

Земля як елемент електричної мережі, крокова напруга. Статична та атмосферна електрика, захист від неї. Блискавкозахист як система захисних заходів, які гарантують безпеку людей, збереження будівель і споруд від вибухів, загоряння й руйнування. Класи блискавкозахисту. Заходи безпеки при проявах атмосферної електрики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]