Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Actualni_Problemy_Cywil_Prawa_1.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.25 Mб
Скачать

Практичне заняття Задача 1

На зборах учасників товариства з обмеженою відповідальністю було прийняте рішення про звільнення директора «такого, що не відповідає посаді». Але директор відмовився виконувати рішення загальних зборів учасників та залишив у себе печатку, штампи, документацію товариства. Банк, до якого був наданий протокол загальних зборів про звільнення директора, продовжує приймати платіжні документи, підписані директором, аргументуючи це тим, що «директор той, хто має печатку».

Яким чином примусити директора виконати рішення загальних зборів? Чи є правомірною позиція банку?

Задача 2

Засновник приватного підприємства громадянин А. вирішив продати його громадянину Б. За усною домовленістю покупець (громадянин Б.) зобов’язувався виплатити продавцеві (громадянину А.) за передане підприємство 800 тис. грн. До державної адміністрації для реєстрації змін до засновницьких документів були подані нотаріально засвідчена заява громадянина А. про вихід його зі складу засновників і заява громадянина Б. про введення його в якості засновника приватного підприємства. Громадянин А. передав покупцеві усю документацію підприємства, печатку та штампи. Громадянин Б. у встановлений строк не оплатив вартість підприємства у розмірі 800 тис. грн.

З яким позовом може звернутися громадянин А. для стягнення заборгованості з громадянина Б? Як правильно оформити відносини, пов’язані з відчуженням приватного підприємства? Що є об’єктом договору відчуження приватного підприємства – само підприємство, права засновника чи майно, належне підприємству?

Задача 3

Пан Пометун — голова правління відкритого акціонерного товариства «Світанок» (далі — ВАТ) уклав договір купівлі-продажу одного з при­міщень, яке належало ВАТ на праві власності. Останнє звернулося з по­зовною заявою до господарського суду про визнання цього договору не­дійсним, мотивуючи це тим, що відповідно до статуту ВАТ Пометун не мав належно оформлених повноважень щодо укладення цього договору. Вирішення питань про відчуження приміщень є виключною компетенцією загальних зборів ВАТ. Рішенням господарського суду договір купівлі-продажу приміщення ВАТ громадянином-підприємцем С. було визнано не­дійсним. Останній не погодився з прийнятим рішенням і має намір звернутися з апеляційною скаргою до апеляційного господарського суду.

Яку рішення має прийняти апеляційний господарський суд?

Задача 4

Товариство з обмеженою відповідальністю «Досвід» (далі — ТОВ) було зареєстровано в Печерському районі м. Києва за адресою одного із засновників, Р, який пізніше вибув з числа учасників ТОВ. Останнє було змушено укласти договір оренди жилого приміщення з гр. В. по вул. Урицького 7/8, де розмістило свій орган управління. Решта підрозділів ТОВ були розташовані в інших місцях. За одним з договорів підряду ТОВ не виконало своїх зобов'язань, і контрагент направив пре­тензію ТОВ за адресою, де знаходився орган управління останнього. Не отримавши у певний термін відповіді на претензію, контрагент вирішив звернутися з позовом до господарського суду.

Вирішіть задачу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]