Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_Ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Семінар тема 1. Предмет, метод, принципи, система та джерела екологічного права– 2 год

1. Форми взаємодії суспільства і природи. Екологічна функція держави. Головні складові реалізації державної екологічної політики.

2. Поняття екологічного права.

3. Предмет і об’єкт екологічного права.

4. Методи правового регулювання в екологічному праві.

5. Система екологічного права.

6. Принципи екологічного права.

7. Загальна характеристика джерел екологічного права.

Питання для самостійної роботи:

  1. Проблеми конституційного регулювання екологічних правовідносин.

  2. Зміст і види екологічних правовідносин

  3. Розвиток екологічного права.

  4. Механізм реалізації еколого-правових норм

Практичне заняття. Тема 1. Предмет, метод, принципи, система та джерела екологічного права– 2 год

Задача 1

Обласна рада прийняла рішення про спорудження заводу по переробці вторинної сировини і побутових відходів Матеріали нС-спорудження цього об’єкта пройшли державну екологічну експертизу і отримали в цілому позитивний висновок. Інженер Гайдуцький К. оскаржив цей висновок до обласної Ради народних депутатів, вважаючи його необ’єктивним. На його думку, такі підприємства самі є джерелом підвищеної екологічної небезпеки, а тому спорудження його в зоні житлової забудови є незаконним. Обласна Рада відмовила йому у визнанні висновку державної екологічної експертизи недійсним. Тоді він звернувся зі скаргою до міського суду.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Чи підлягає скарга задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 2

З метою будівництва сховища для мінеральних добрив і аг-рохімікатів фермер Кучерявець отримав на замовлення відповідну проектну документацію, яку передав на екологічну експертизу доценту місцевого сільськогосподарського університету Мальку згідно з їх особистими домовленостями .фермер зобов’язався передати у власність експерту земельну ділянку площею 0,7 га землі та збудувати на ній дачу, а експерт Малько - підготувати висновок щодо рекомендації для подальшої реалізації об’єкта екологічної експертизи.

Начальник міжрайонної екологічної інспекції державного управління екологічної безпеки з пропозицією визнати його недійсним.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Чи є підстави для визнання еколого-експертного висновку недійсним?

Вирішити справу.

Задача З

Згідно з угодою про надання еколого-експертних послуг передбачалося провести екологічну експертизу та надати підготовлений узагальнений висновок районній адміністрації у 35-денний строк. Однак проведення екологічної експертизи було відкладене через те, що не було спочатку оголошено про екологічні наслідки діяльності, а згодом проектній організації довелося вносити корективи до матеріалів оцінки впливу на навколишнє природне середовище відповідно до вимог чинного законодавства.

Замовник екологічної експертизи- Управління капітального будівництва та інвестицій міської державної адміністрації зажадало від експертної фірми сплатити пені в розмірі 1,5 проценту за кожний день прострочення подання еколого-експертного висновку.

Експертна фірма відмовилася від сплати пені, посилаючись на відсутність її вини. Крім того, у своїй відповіді на претензію вона вказала на доцільність прийняти до уваги те, що, як було домовлено, висновок екологічної експертизи у цілому є позитивний.

Замовник екологічної експертизи звернувся з позовом до господарського суду.

Визначити коло суспільних правовідносин;

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 4

До господарського суду звернулася громадська організація “Еколог” про визнання недійсним висновку державної екологічної експертизи щодо «спорудження комплексу по збагаченню, упаковці та перевезенню цементу за кордон.

У позові зазначалося, що вказаний об’єкт не пройшов громадську екологічну експертизу через відсутність сучасних технологій, які б виключали його негативний вплив на навколишнє середовище і здоров’я людей. Керівництво промислово-фінансової компанії обіцяло виправити ситуацію, але пройшло більше року і рекомендації громадської експертизи були проігноровані.

Під час проведення державної екологічної експертизи ці пропозиції також не були враховані. Крім того, комісію по проведенню державної екологічної експертизи керівник підрозділу управління екологічної безпеки області, який є одним із засновників названої промислово-фінансової компанії.

Визначити коло суспільних правовідносин;

Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]