Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема №9.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
149.5 Кб
Скачать

6. Де використовуються біометричні системи:

спецслужби

Як вже було згадано , сучасним біометричних систем , які зараз застосовуються на цивільних об'єктах , дала життя поліція. В даний час поліція і спецслужби не тільки не відмовилися від біометрії , але активно впроваджують нові розробки , здатні допомогти в пошуку злочинців і виявленні терористів. Поряд з традиційними для цієї сфери дактилоскопічними системами в останні кілька років величезну популярність здобули системи розпізнавання осіб і інтелектуальні системи відеоспостереження з функцією пошуку осіб в натовпі , які в якості складової можуть включати і модуль розпізнавання. Часто в таких системах для захоплення осіб використовують кілька камер , що дозволяють вибрати оптимальний ракурс.

Іноді використання системи розпізнавання осіб в силу ряду причин виявляється кращим у порівнянні з іншими біометричними модулями. Одна з них - відсутність фізичного контакту користувача з системою. Коли перед системою ставиться завдання виявлення у натовпі можливих терористів , система розпізнавання осіб по ефективності не порівнянна ні з чим. Можливість розпізнавання облич людей в русі , без необхідності зупинки людини на рубежі контролю , а також одночасне розпізнавання осіб усіх людей , що потрапили в поле зору відеокамери , може послужити добру службу як в місцях великого скупчення людей , наприклад в аеропортах або метро , так і на прохідних підприємств . Головним плюсом таких систем є забезпечення комплексної реакції системи безпеки та окремих її компонентів , а також автоматичне оповіщення за результатами розпізнавання та ідентифікації .

фінансові структури

Люди , чия робота - рахувати чужі гроші , давно вже оцінили по достоїнству біометричні системи . Банки та інші фінансові організації за допомогою біометрії захищаються насамперед від «своїх». Щоб уникнути зловживань з боку співробітників банку служби безпеки змушені піклуватися про те , щоб авторство кожної операції незмінно підтверджувалося і щоб доступ до стратегічно важливої ​​інформації був суворо обмежений. Виявилося , що простіше й ефективніше за все це досягається за допомогою біометрії . У цьому секторі популярні дактилоскопічні зчитувачі і системи розпізнавання по електронного підпису.

Багато банків починають впроваджувати біометрію не тільки як засіб контролю доступу та захисту банківської таємниці , а й для ідентифікації клієнтів при оформленні кредитів і для здійснення фінансових операцій в банках і банкоматах. Деякі великі магазини теж переходять на біометричні системи оплати, де для доступу до рахунку використовується відбиток пальця власника.

Аеропорти

Першочергове завдання системи безпеки аеропорту , так само як і будь-якого іншого транспортного вузла , - не тільки і не стільки зберегти майно аеропорту , скільки забезпечити безпеку пасажирів і співробітників. Події останнього десятиліття показали , наскільки вразливі транспортні системи для терористів і який непоправний збиток може принести суспільству легковажне ставлення до безпеки транспортних вузлів , через які проходять щодня тисячі людей.

Багато терористичні акти з використанням авіації були вчинені після передачі посадкового талона іншій особі. Небезпека такої операції зростає , якщо проводиться наскрізна реєстрація на рейс з пересадкою . Біометричні системи дозволяють звести ймовірність передачі талона іншій особі до мінімуму завдяки верифікації зареєстрованого пасажира безпосередньо перед посадкою на рейс. Відбувається це таким чином . При реєстрації скануються біометричні дані пасажира (наприклад , відбитки пальців) , перетворюються на цифровий код , який записується на магнітну стрічку або інший носій інформації. При посадці на рейс біометричні дані пасажира повторно скануються , після чого звіряються з біометричним шаблоном , записаним за верифікації . Таким чином , система гарантує , що в літак сідає той самий чоловік , який пройшов реєстрацію .

Крім використання біометричних систем , для реєстрації пасажирів на рейс аеропорти вводять своєрідну програму лояльності - спрощену схему реєстрації для пасажирів , які часто користуються послугами цивільної авіації. Природно , така програма не безкоштовна , наприклад користування послугами програми Clear , встановленої в багатьох американських аеропортах , обходиться клієнтам в 100 доларів на рік. Зате спрощена процедура ідентифікації , реалізована в цій та інших подібних програмах , дозволяє скоротити час реєстрації одного пасажира від півгодини до п'яти хвилин. При вступі в програму новий користувач піддається досить суворій перевірці , зате потім він збереже і час , і нерви. Для подібних програм потрібні кілька біометричних ознак , наприклад форма обличчя і малюнок сітківки. При вступі нового учасника в програму знімаються його біометричні дані , а відповідні шаблони разом з паспортними даними записуються на чіп , який розміщується на пластиковій карті , а також заносяться в базу даних системи . Коли учасник програми приходить реєструватися на рейс , радіосканером зчитує інформацію з чіпа , а камера фотографує обличчя . Отримані дані звіряються з знайденими в БД. Потім пасажиру видається видрукуваний посадковий талон , з яким він проходить до наступного терміналу біометричної системи - там буде відсканований малюнок райдужної оболонки його ока , який теж звіряється з шаблоном з БД. Після цього пасажир вважається пройшли реєстрацію .

Звичайно ж , як і для будь-якого іншого підприємства , для аеропорту актуальна і система контролю доступу на базі біометрії . Благо , приміщень , куди варто обмежити доступ , на території аеропорту предостатньо .

освітні установи

У школах і вищих навчальних закладах біометрію почали впроваджувати близько чотирьох років тому , і сьогодні цей процес ще не завершений. Мабуть, з усіх можливих полігонів для розгортання біометричних систем школа дає найбагатшу їжу для фантазії інсталятора. Примітно , що стандартна функція біометричних систем - контроль доступу до школи і класні кімнати , а також контроль явки дітей - поки знаходиться в стадії тестування . А от використання біометрії в бібліотеках отримала велике поширення .

Багато шкіл встановлюють в їдальнях системи сканування райдужної оболонки. Це свого роду платіжна система . Батьки кладуть на рахунок своєї дитини гроші, і , коли дитина підходить до віконця , щоб отримати сніданок , система здійснює ідентифікацію і списує з його рахунку деяку суму грошей. Діти пільгових категорій, яким покладені безкоштовні сніданки , проходять ту ж процедуру , але стан їх рахунків залишається незмінним.

Така система зручна для всіх. Вчителям не треба збирати гроші за сніданки з дітей. Батьки можуть контролювати стан рахунку дитини і завжди будуть упевнені , що виділені гроші дитина витратив на сніданки. А діти- пільговики нічим не виділяються із загальної маси і не піддаються глузуванням однолітків.

виробничі підприємства

На підприємствах біометрія використовується для контролю доступу та обліку робочого часу , а також дозволяє забезпечити безпеку персоналу , контроль усього ланцюжка виробничих процесів , збереження матеріальних цінностей та інформаційну безпеку. Біометрична система може бути складовою частиною інтегрованої системи безпеки підприємства . У будь-якому випадку для такої системи характерні наявність великої кількості контрольованих точок проходу і значні розміри бази даних , а також складна логіка доступу до приміщень та операцій.

Найчастіше біометрична система на підприємстві працює в режимі верифікації . З одного боку , оскільки біометричний шаблон зберігається на карті доступу , системі не треба звертатися до БД , що дозволяє в деяких випадках обійтися системою з підтримкою порівняно невеликих БД і за рахунок цього заощадити гроші. З іншого боку , оскільки додатково до карти співробітник підприємства повинен пред'явити свій біометричний ознака , система захищена від втрати і передачі карт доступу .

Доповнивши біометричну систему іншими засобами захисту , наприклад шлюзовий кабіною або вагами , можна виключити ситуації , коли разом із співробітником , що має право доступу в приміщення, що охороняється , туди проходять ще декілька осіб

Укладач:

Старший викладач кафедри

кримінально-виконавчого права

кандидат юридичних наук

майор внутрішньої служби В.І.Пазиніч

19