Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичні рекомендації

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
5.58 Mб
Скачать

Початковими даними для розв'язку задачі є статистичні дані форми 3- торг і дані вибіркового обстеження попиту на контрольно-асортиментних пунктах (КАП). Припустимо, що ми маємо як дані групової статистики для певної групи товарів (табл.. 32), так і дані вибіркового обстеження попиту на всі товари цієї групи на достатній кількості асортиментних пунктів (табл.. 33). В табл. 32-33 наведено фрагменти даних попиту на групу товарів за рік. Дані носять навчальний характер і, по суті, призначені для визначення необхідних форматів.

Розв'язок задачі розбивається на послідовність етапів.

Етап 1. На підставі даних з табл. 32-33 побудуємо електронні таблиці. Утворимо електронну таблицю (File —» New) і запишемо на диск під іменем «Попит» (операція File —> Save—>Попит). При цьому на диску в певному каталозі створюється файл ПОПИТ.XLS. Якщо не міняти інших параметрів, то для цієї електронної таблиці буде прийнято формат книги (Workbook). Стартова кількість листків книги, як і стандартний каталог для розміщення файлів електронних таблиць, задається параметрами пакету MS Excel (операція Tools -> Options). Занесемо початкові дані на окремі листки

книги (з іменами «3-торг» та «Товар»):

161

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

162

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

Етап 2. Виходячи з даних групової статистики, побудуємо квартальну групову статистику попиту.

Зверніть увагу на те, що форма 3-торг пропонує групову статистику по кварталах наростаючим підсумком з початку року (табл. 32).

Утворимо новий листок електронної таблиці (операція Insert —> Worksheet) і назвемо його, наприклад, «Кварт»: Format —> Sheet —> Rename —> Кварт. Скопіюємо таблицю з листка «3-торг» на листок «Кварт» через універсальний буфер Windows: відмітимо початкову таблицю, операцією Edit —> Copy скопіюємо її в буфер (при цьому система переходить в режим Copy), натисненням миші на листок «Кварт» активізуємо цей листок, активізуємо клітинку А1 і операцією Edit —> Paste витягнемо на листок вміст буфера.

Дещо змінимо заголовки стовпчиків і пронумеруємо квартали. Така

номерація може бути полегшена операцією Fill: для цього в клітинку С4 163

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

занесемо номер 1, виділимо мишею блок клітинок С4:С7 і виконаємо операцію Edit —> Fill —> Series —> ->ОК:

В клітинку D4 за допомогою миші занесемо посилання на відповідну клітинку з листка «3-торг» (тобто, формулу виду ='3-Topг'!D4). Аналогічно в клітинку D5 занесемо формулу, яка визначає залишки на кінець II кварталу через різницю значень сусідніх клітинок з листка «3-торг»: ='3-Topг'!D5-'3- Topr'!D4. Аналогічно розраховуються і клітинки D6і D7.

Розмножимо побудовані формули через універсальний буфер Windows: активізуємо клітинку D5, скопіюємо її вміст в буфер, виділимо блок D5:D7. Вміст блоку клітинок D4:D7 скопіюємо на блок Е4:Е7.

Етап 3. Виходячи з даних квартальної статистики, побудуємо місячну статистику.

Для цього пропорційно розділимо квартальні дані між місяцями кварталів. Утворимо новий листок таблиці (наприклад, з іменемнем «Міс») і скопіюємо на нього дані квартальної статистики. Для того, щоб при

164

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

копіюванні дані не спотворювалися формульними залежностями, рекомендуємо замість операції Paste скорис татися операцією Paste Special з

перемикачем Values: Edli > Copy, Edit —» Paste Special —> Values,— і

замість формул скопіювати їх результати:

Потроїмо кожен рядок з даними. Для кожного рядка виконаємо ряд однакових дій: двома операціями Insert —> Row вставимо перед рядком з даними два пустих рядки; відмітимо рядок з даними і занесемо його в буфер операцією Edit —> Copy; відмітимо два пустих рядки; операцією Edit —» Paste скопіюємо на них вміст буфера; графу Залишки на кінець місяця (клітинка D4) розрахуємо за формулою =Кварт!$D$4 і тиражуємо її у клітинки D5, D6 за допомогою курсору автозаповнення. Аналогічно розраховуються наступні клітинки та графа Продано за місяць. Накінець дещо змінимо заголовок та шапку таблиці як показано на рисунку.

165

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

Етап 4. Таблицю даних вибіркового обстеження попиту (листок «Товар») профільтруємо за роками (даними в стовпчику «Рік»).

На листку «Товар» активізуємо одну з клітинок заголовку таблиці і виконаємо операцію Data —> Filter —> AutoFilter. При цьому в кожній клітинці заголовку таблиці з'явиться список вибору. Потрібно відкрити такий список в клітинці «Рік» і вибрати один з наведених в ньому років:

Відмітимо весь листок таблиці (швидка клавіша Ctrl +А), скопіюємо її в буфер (операція Edit —> Copy), утворимо новий листок таблиці (операція Insert —> Worksheet) і назвемо його «ТСорт». Виберемо з буфера на листок відфільтровані за роками дані (Edit -> Paste).

Етап 5. Впорядкуємо дані.

166

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

На листку «ТСорт» активізуємо одну з клітинок заголої таблиці і виконаємо операцію Data —» Sort. У вікні параметрів сортування виберемо три ключі (Товар, Місяць, КАП), які доз лять впорядкувати дані спочатку за назвами товарів (алфавіті потім за місяцями, а при співпадінні обох — за зростанням ноі ру КАПа:

Етап 6. Побудуємо проміжні підсумки.

На листку «ТСорт» активізуємо одну з клітинок заголовку таблиці і виконаємо операцію Data —> Subtotals. На екрані з'явиться вікно параметрів підумків. Виберемо в ньому з першого списку (At each change in) назву стовпчика «Місяць», з другого списку (Use function) — назву стовпчика «Sum», в третьому списку (Add subtotal to) піднімемо прапорці біля назв стовпчиків «Товарні запаси», «Продано», «Незадоволений попит». Це дозволить побудувати підсумки в стовпчиках «Товарні запаси», «Продано», «Незадоволений попит» після кожної зміни місяця — тобто по всіх КАПах за місяць:

167

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

168

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

Методичні вказівки до завдання 2

В період становлення ринкової економіки важливою умовою успішного функціонування вітчизняного підприємства є його переорієнтація на засади маркетингу. Це означає, що підприємство переорієнтовується на проектування, виробництво і збут товарів, які задовольняють попит споживачів і відповідають їхнім певним запитам.

Прийняття управлінських рішень, в тому числі маркетингових рішень, базується на повній і достовірній інформації про ринок, попит на товари, уподобання споживачів, ринкові ціни, дії конкурентів, про показники діяльності об'єкта управління. Значні обсяги інформації, потреба оперативних розрахунків, пошуку та надання маркетологам відповідної інформації для прийняття рішень зумовлюють необхідність використання засобів комп'ютерної техніки та інформаційних технологій, в тому числі автоматизованих робочих місць (АРМ) спеціалістів.

За допомогою АРМ маркетолога розв'язуються такі завдання, як вивчення реалізованого і незадоволеного попиту, його прогнозування, аналіз ринку і його кон'юнктури, визначення місткості і сегментації ринку.

Управління маркетингом починається, насамперед, з постановки цілей, які в основному впливають на вибір шляхів розвитку маркетингової діяльності, зміст плану маркетингу й на організацію його виконання. На основі вироблених цілей здійснюється прогнозування умов і результатів розвитку маркетингової діяльності підприємства. Прогноз — це наукове передбачення ймовірних шляхів розвитку соціально-економічних явищ і процесів для більш-менш віддаленого майбутнього. Прогнозна інформація стає науковою базою планових вирішень.

Розробка наукових прогнозів попиту на взуття базується на застосуванні методу вивчення великих кібернетичних систем. Особливе значення моделювання для дослідження великих систем пов'язано з

169

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com

обмеженням експериментування над ними. В цих умовах приходиться здійснювати досліди з моделлю системи, яка повинна бути простішою досліджуваної системи у всіх своїх аспектах.

Модель — це відображення певної системи, із допомогою якої відтворюються її суттєві ознаки. Іншими словами, модель — це спрощене подання деякої системи, яке більш доступне й зручне для вивчення. Міняючи характеристики системи і досліджуючи її поведінку, модель дозволяє експериментувати із системою.

Важливе місце в системі економіко-математичних моделей займають

моделі прогнозування кооперативної торгівлі як галузі. Серед цих моделей особливу роль відіграють моделі прогнозування попиту, значення яких визначаються тим, що розрахунки, отримані на їх основі, є основою визначення перспективних планів, що від ступеня точності прогнозів попиту залежить обгрунтованість замовлень торгівлі на виробництво і постановку товарів народного споживання. Прогнозування попиту здійснюється за допомогою таких методів, як кореляцій-но-регресійний аналіз, трендових і авторегресивних моделей, коефіцієнта еластичності.

Економіко-математична модель попиту базується на застосуванні кореляційно-регресійного аналізу, яка враховує вплив факторів, формуючих попит. В цій моделі попит виражається як функція багатьох змінних:

у = f(xl,x2,...,xn),

де у — залежна змінна, яка виражає величину попиту; хих2,...,хп — незалежні змінні, які ввідповідають факторам попиту.

Кореляційно-регресійний аналіз складається з таких основних етапів:

побудова системи факторів, що найсуттєвіше впливають на результативну ознаку;

розробка моделі, яка відображає загальний зміст взаємозв'язків, що вивчаються, та кількісна оцінка її параметрів;

1.перевірка якості моделі;

170

PDF создан версией pdfFactory Pro для ознакомления www.pdffactory.com