Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции Устаткування 5,7,9. / Лекція5 Торговельні автомати.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
206.85 Кб
Скачать

3.Кожний т/а складається зі таких функціональних вузлів:

завантажувального пристрою;

транспортувального пристрою;

дозувального пристрою;

пристрою для приготування товару;

механізму видавання товару;

монетного механізму;

лічильного пристрою;

приладів автоматики;

корпуса.

Завантажувальний пристрій призначений для зберігання товару всередині автомата. Це бачки, касети, бункери, полички, барабани.

Транспортувальний пристрій подає товар від місця зберігання до місця видавання. Це конвеєрні стрічки, ланцюгові передачі трубопроводи.

Дозувальний – це пристрій, за допомогою якого від запасу товару, що зберігається в т/а, послідовно відділяється відповідна рівно порція, розмір яких встановлюється відповідно до ціни.

У автоматах по продажу штучних товарів, дозувальні пристрої відсутні.

Пристрій для приготування товару установлюють у автоматах, у яких товар перед видаванням покупцеві проходить стадію технологічної підготовки, наприклад, насичення води вуглекислим газом.

Механізм видачі товару – це пристрій, за допомогою якого товар

пересувається у зону доступу покупцеві.

Монетний механізм – служить для приймання монет від покупця, їх контролю й додавання. Він знаходиться на передніх дверях з двох сторін.

В якості лічильного механізму в т/а застосовують імпульсний лічильник, який спрацьовує за електричним сигналом, що подається при кожному виданні товару.

Прилади автоматики служать для керування всіма операціями, які

відбуваються в т/а, сигналізації про наявність запасу товару, готовності автомату до роботи, підтримання tо, тиску, тощо. До них відносять автоматичні вимикачі, водяні та газові редуктори, реле tо, тиску та інші.

Корпус служить для розміщення всіх частин автомата виготовлений він у вигляді шари із передніми дверцятами, які мають рекламні та пояснюючі надписи, різні пристрої для допомоги покупцеві вибрати необхідні товари, опустити монету, одержати товар, а при відсутності товару повернути гроші назад.

2. Контрольно-касове і воговимірювальне обладнання

Більшість продовольчих і деякі непродовольчі товари зважують. Ваги — це прилад, за допомогою якого визначається маса тіла способом порівняння її з масою умовно взятої одиниці (грама, кілограма, тонни). Ваги є одним зі старовинних вимірювальних приладів, зображення якого у вигляді рівноплечого важеля-коромисла з підвішеними чашами знаходять на прадавніх грецьких, єгипетських і вавилонських пам'ятках.

Сучасний парк ваговимірювальної техніки поповнюється принципово новими типами електронних вагів, які випускає вітчизняна промисловість. Електронні ваги показують масу, ціну товару, визначають його вартість, друкують і видають чек, значно скорочують, прискорюють і полегшують процес зважування, виключаючи можливі помилки, а також можуть передавати інформацію на відстань.

Класифікація ваговимірювальних приладів здійснюється за різними ознаками, серед яких найбільш розповсюдженими є: призначення вагів, конструкція зважувального пристрою, місце і спосіб установки вагів, вид покажчикового пристрою, спосіб зняття показань.

Соседние файлы в папке Лекции Устаткування 5,7,9.