Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы / ответы Клиническая психология 23-28.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
41.19 Кб
Скачать

25. Розлади особистості: нарцистичний.

Нарцистичний розлад особистості характеризується переконаністю людини у власній унікальності, особливому високому положенні, перевазі над рештою сірою масою людей, завищенням самооцінки і думки про власні таланти і досягнення. Нарцистичний розлад особистості також є станом, при якому людина поглинений власними фантазіями про успіхи, він чекає і вимагає від оточуючих повного підпорядкування і любові, беззаперечного послуху. Хворий шукає підтвердження своєї унікальності та значущості, при цьому не вміє проявляти співчуття, думає, що звільнений від правил, яким підкоряються всі навколо. Частотним ознакою є переконаність у тому, що всі навколо цієї людини заздрять.

Назва даного розладу особистості походить від імені міфологічного юнака Нарциса, який, за легендою, побачив у воді власне відображення і закохався в нього. Так він помер, віддаючись споглядання власної краси, а потім був перетворений богами в квітку. Нарцистичний розлад особистості у людини слід відрізняти від чутливості до критики і Повалій, яка властива практично всім людям. Нарцистична особистість організує навколо себе підтримку власної самоповаги будь-якими шляхами. Завдання це затьмарює для них все інше. Відхилення від шаблону у подібного складу людей викликає глибинне відчуття ошуканості і нелюба. Нарцистичний розлад особистості є не залишками дитячих уявлень про власну грандіозності, а компенсація ранніх, і дуже значних тому, розчарувань у відносинах з людьми. Досвід відносини людей з нарцистичним складом характеру з іншими людьми, як правило, невдалий, просякнутий відчуттям сорому і страхом відчути сором. Цей сором не пов'язаний з почуттям провини, з тим, що людина щось зроблав не так. Сором полягає у відчутті, що його поганим сприймають оточуючі. Тобто визначення себе як особистість і відчуття самоповаги лежать для людини, схильного до нарцисизму, поза його самого, в фокусі оточуючих і їх відношення до даної людини.

Всі ці причини змушують нарциса контролювати думку оточуючих про себе. При цьому у людей - нарцисів спостерігається зрушена шкала цінностей, вони схильні ідеалізувати те, з чим у них асоціюються вони самі, принижуючи все інше. Грань між нікчемним та ідеальним у хворих нарцисизмом тонка, в будь-який момент можуть помінятися полюса сприйняття. Нарцистичний розлад особистості близька за своїм характером до істероідному типу розладів. У разі тяжких внутрішньоособистісних розладів симптоми декількох видів порушення психіки і самосвідомості можуть поєднуватися. Проблема людей з Нарцистичний розладом в тому, що вони з працею будують міжособистісні стосунки. Партнер потрібен людині з такими якостями лише як дзеркало для себе ж, що обмежує його можливість любити, співчувати, ревнувати. Сучасна медицина розглядає подібне порушення особистості як патологію, яка передається з покоління в покоління, тому що заснована на емоційної незадоволеності людини спілкуванням з коханою людиною (при нарцисичній матері, дитина також виростає нарцисом, так як вона не здатна повністю дати йому інформацію про нормальну любов). При подібних розладах використовують складні методи психоаналітичної терапії, яка важка, довготривала. Прояви нарцисизму можуть не зникнути навіть через десятки років після початку лікування через властивості самого розладу, при якому людина має грандіозну зарозумілість, демонструє зверхнє поведінку, гордовитий, відчуває наявність яких-небудь особливих прав за собою, експлуатує людей і рідко приходить до усвідомлення, що у нього є особистісний розлад.