Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгал. і податкова звітність.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

До 2. Вимір елементів фінансової звітності

Вимір елементів фінансової звітності – це процес визначення вартості , у розмірі якої елементи фінансової звітності повинні бути визнані і внесені в звітність.

Розрізняють наступні види оцінок елементів фінансової звітності :

Первісна оцінка. Активи відображаються в обліку у сумі витрачених коштів чи їхніх еквівалентів або справедливої вартості інших витрат на їхнє придбання в момент угоди. Зобов'язання записуються в розмірі надходження, отриманого в обмін на чи зобов'язання чи у визначених обставинах (наприклад, нарахування податку на прибуток) у розмірі грошових коштів чи їхніх еквівалентів, що будуть виплачені для того, щоб виконати зобов'язання при нормальному плині бізнесу.

Поточна (відбудовна) вартість. Активи заносяться в звіти в розмірі грошових коштів чи їхніх еквівалентів, які повинні бути витрачені у тому випадку, як якби цей чи аналогічний йому актив був придбаний протягом звітного періоду Зобов'язання заносяться в повному розмірі грошових коштів чи їхніх еквівалентів , які потрібні були б для оплати зобов'язань поточного періоду.

Ліквідаційна (продажна ) вартість. Активи заносяться в звіти в розмірі грошових коштів чи їхніх еквівалентів, які повинні бути отримані при звичайній ліквідації. Зобов'язання заносяться по ліквідаційній вартості , яка являє собою недисконтовану суму грошових коштів чи їхніх еквівалентів, які будуть потрібні для погашення зобов'язань при нормальному плині бізнесу.

Теперішня вартість. Активи записуються в звіти по дисконтованій поточній вартості майбутніх чистих грошових коштів, які повинні бути генеровані активами при нормальному функціонуванні підприємства. Зобов'язання заносяться по поточній вартості. Вона являє собою дисконтовану вартість майбутніх чистих відрахувань грошових коштів , які можуть бути використані для погашення зобов'язань при нормальному плині бізнесу.

Більшість підприємств для підготовки фінансової звітності використовують первісну вартість. Звичайно вона комбінується з іншими способами виміру. Наприклад, при оцінці матеріальних запасів вибирають найменшу з двох вартостей : фактичну собівартість чи чисту вартість реалізації. Цінні папери , призначені для перепродажу, заносяться за ринковою ціною, а зобов'язання по пенсійному забезпеченню заносяться по теперішній вартості. Про те, яку оцінку і по яких статтях звітності, застосовує підприємство , вказується в обліковій політиці й у примітках до фінансових звітів.

До 2. Звітний період і порядок надання фінансової звітності

Терміном (звітним періодом ) складання фінансової звітності є календарний рік з 1 січня по 31 грудня. Проміжна звітність складається щоквартально наростаючим підсумком з початку року.

Першим звітним періодом новоствореного підприємства може бути менш як 12 місяців, але не більш як 15 місяців.

Звітним періодом підприємства , що ліквідується, є період з початку року до дати прийняття рішення про його ліквідацію.

Датою подання фінансової звітності для підприємств вважається день фактичної її передачі за належністю , а у разі надсилання її поштою – дата одержання адресатом звітності, зазначена на штемпелі підприємства зв'язку , що обслуговує адресата.

Для суб'єктів малого підприємництва і представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності встановлюється скорочена по показниках фінансова звітність, яка складається з двох форм: балансу і звіту про фінансові результати .

Квартальна звітність ( крім зведеної і консолідованої ) подається підприємствами органам не пізніше 25 числа місяця наступаючого за звітним кварталом , а річна – не пізніше 20 лютого наступного за звітним роком.

Місячний звіт про використання бюджетних асигнувань подається підприємствами не пізніше 5 числа місяця наступного за звітним періодом; квартальний звіт - не пізніше 15 числа місяця , що настає за звітним

кварталом , а річний – не пізніше 22 січня наступного за звітним роком.

Підприємства , які мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власну господарську діяльність підприємств, подають консолідовану фінансову звітність власникам, але не пізніше 45 днів по закінченні звітного кварталу і не пізніше 15 квітня наступного за звітним роком.

Перед складанням річної звітності обов'язкове проведення інвентаризації активів і пасивів підприємства.

звітності.