Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бухгал. і податкова звітність.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

37

Тема 2. Фінансова звітність підприємства

1. Суть фінансової звітності та її користувачі

Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні

від 16.07.1999 р. № 996-XV1 визначений склад фінансової звітності й основні вимоги, які висуваються до фінансової звітності. Крім того, загальні вимоги , що висуваються до фінансової звітності визначаються на підставі Положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності».

Згідно з цими документами , фінансова звітність – це бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансові результати діяльності і рух коштів підприємства за звітний період.

Метою складання фінансової звітності є представлення користувачам для прийняття рішень повної , правдивої і неупередженої інформації про фінансове положення , результати діяльності і рух коштів підприємства.

Користувачами фінансової звітності є фізичні і юридичні особи , які мають потребу в інформації про діяльність підприємства для прийняття рішення.

Внутрішні користувачі в процесі прийняття рішень не обмежуються тільки інформацією фінансової звітності , а використовують детальні дані аналітичного і синтетичного бухгалтерського обліку . які не доступні зовнішнім користувачам. Тому фінансова звітність у більшій мері розрахована на зовнішніх користувачів. Вона містить узагальнену інформацію, відповідним чином структуризовану інформацію про фінансове положення підприємства, результатах діяльності і рух коштів і не є комерційною таємницею.

Користувачами фінансової звітності являються:

- органи , до сфери керування яких це підприємство відноситься;

- власники (засновники) відповідно до установчих документів;

- інші органи і користувачі, у тому числі й органи державної статистики, органи Державного казначейства, фінансові відділи місцевих органів самоврядування;

- інвестори і позичальники – фізичні і юридичні особи , що інвестують свої капітали у підприємства;

- банки, страхові компанії, що кредитують чи страхують ці підприємства.

Фінансова звітність забезпечує інформаційні потреби користувачів відносно :

  • придбання, продажу і володіння цінними паперами;

  • участі в капіталі;

- оцінки якості управління;

  • оцінки здатності підприємства вчасно виконувати свої обов'язки;

- забезпеченості зобов'язань підприємства;

- визначення суми дивідендів , що підлягають розподілу;

- регулюванню діяльності підприємства;

- інших рішень.

Фінансова звітність – основне джерело інформації, яким користаються для прийняття рішень різні категорії користувачів. Вони повинні мати можливість порівнювати фінансові звіти підприємства за різні періоди , порівнювати фінансові звіти різних підприємств як у межах однієї , так і різних країн. Для цього фінансові звіти повинні бути порівнянними, складеними за загальноприйнятими правилами, що використовуються при складанні і представленні фінансової звітності у світовій практиці.

Фінансова звітність підлягає оприлюдненню один раз на рік. Для оприлюднення вона підлягає аудиторської перевірки.