Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
___звіт___1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
239.1 Кб
Скачать
    1. Створення програмного проекту

Для того, щоб створити нову програму, необхідно створити новий проект. Для нового проекту слід заздалегідь створити каталог. За допомогою вбудованого в IDE текстового редактора в каталозі проекту слід створити файли проекту з вихідним текстом з розширеннями *.срр, *.h або *.hpp. Після створення вихідних файлів треба створити файл проекту. Для цього треба вибрати в меню Project команду Open Project..., у вікні Open Project File, що з'явилося, ввести ім'я файлу проекту і натискувати кнопку [ОК].Для включення в проект файлів з розширеннями *.с/?р (у окремому випадку в проекті такий файл може бути єдиним) слід на робочому столі активізувати вікно Project, вибрати в меню Project команду Add Item..., у вікні Add to Project List, що з'явилося, "кликнути" по кожному з файлів з розширенням *.ср/7 і натискувати кнопку [Done]. В результаті цього буде створений необхідний програмний проект. Після створення програмного проекту необхідно перевірити і, при необхідності, скоректувати інформацію про місце розташування каталогів стандартних файлів, що включаються. З цією метою досить в меню Options виконати команду Directories, у вікні Directories, що з'явилося, вказати розташування каталогів стандартних файлів, що включаються, і натискувати кнопку [ОК]. Після цього програмний проект готовий до роботи. Відкриття для роботи існуючого проекту dos-додатка. Для існуючого проекту необхідно з меню Project виконати команду Open Project..., у вікні Open Project File, що з'явилося, в каталозі проекту вибрати ім'я файлу проекту і натискувати кнопку [ОК]. В результаті проект завантажується в IDE для подальшої роботи.

    1. Методика відладки програми

Відомий вислів про те, що після виявлення останньої помилки в програмі залишається ще хоча б одна, стало аксіомою. Тому налагодженню програми приділялася і приділяється велика увага.

Всі помилки, що виявляються в програмі, можна розділити на три великі категорії.

1. Синтаксичні помилки, які автоматично виявляються на етапі компіляції. З'ясувати сенс синтаксичних помилок і усунути їх досить легко, оскільки тут як достатньо хороший помічник виступає компілятор. Залежно від мови програмування, компілятор краще або гірше виявляє такі помилки. У ряді випадків синтаксична помилка в програмі спричиняє за собою неадекватну реакцію компілятора. Наприклад, відсутність дужки частоприводить до того, що компілятор виявляє помилку через десятки рядків коду. У останньому випадку можна рекомендувати одночасний набір відкриваючої і закриваючої дужок (наприклад { }) з подальшим введенням тексту між ними.

2. Логічні (часто їх також називають алгоритмічними) помилки. Їх буває найважче виявити і виправити. Частина з них виявляється на етапі відладки, частина на етапі супроводу, а деякі приводять до тяжких наслідків.

3. Інформаційні помилки. Зокрема, до Появи інформаційних помилок може привести відсутність обробки помилок введення-виводу, спроби ділення на нуль, переповнювання розрядної сітки комп'ютера і тому подібне. Для виключення і обробки інформаційних помилок у ряді випадків доводиться значну частину вихіднго коду програми відводити для всіляких перевірок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]