Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
626.3 Кб
Скачать

5.Порядок здійснення інформаційної взаємодії між митними органами та цмулдер

При здійсненні митними органами митного контролю та митного оформлення товарів, якщо виникла потреба в спеціальних знаннях з різних галузей науки, техніки, мистецтвознавства тощо або у використанні спеціального обладнання і техніки для з'ясування питань: пов'язаних з визначенням фізичної і хімічної структури, складу товарів, необхідних для ідентифікації товарів, подальшої їх класифікації та визначення вартості; експертної оцінки вартості товарів і транспортних засобів, матеріалів, речовин і виробів; належності товарів до наркотичних засобів, сильнодіючих чи отруйних речовин; віднесення товарів до контрольних списків, що обмежують імпорт або експорт цих товарів (товари подвійного або військового призначення); належності товару до предметів, що мають художню, історичну та археологічну цінність направляються запити до експертних підрозділів Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи (далі - Управління).

Митний орган готує запит до експертних підрозділів Управління, у якому повинен чітко визначити мету його направлення і завдання на проведення досліджень, тобто зазначити, які відомості про товар (склад, властивості тощо) необхідно перевірити або встановити.

При направленні запитів митним органом надаються проби та зразки товарів під митним забезпеченням разом з оригіналом акта про взяття проб і зразків товарів та копіями акта про проведення митного огляду товарів, що переміщуються за вантажною митною декларацією; митної декларації; зовнішньоекономічного договору (контракту); інвойсу (рахунка-фактури, накладної тощо); сертифікатів вповноважених державних органів (якщо вони видавались); техніко-технологічної документації із зазначенням відомостей про склад, властивості та призначення товару тощо, завірених особистим митним забезпеченням посадовою особою митного органу.

Запит митного органу разом із супровідною документацією, пробами та зразками товарів доставляється до експертного підрозділу Управління посадовою особою митного органу або поштою. Він реєструється в установленому порядку.

Проведення досліджень здійснюється спеціалістами експертних підрозділів Управління відповідно до письмового доручення керівництва підрозділу або Управління.

У разі виявлення порушень при здійсненні досліджень спеціаліст експертного підрозділу у той самий день складає про це акт довільної форми й оформлює письмове повідомлення митному органу про відмову в проведенні досліджень із зазначенням порушення.

У разі наявності об'єктивних обставин, що унеможливлюють проведення дослідження, митний орган невідкладно повідомляється засобами електронного або факсимільного зв'язку із зазначенням конкретної причини.

Додаткові матеріали до Управління надаються митним органом, за запитом якого проводиться дослідження, у строк, що не повинен перевищувати 10 днів з дня отримання повідомлення експертного підрозділу.

У разі ненадання додаткових матеріалів у встановлений строк керівник експертного підрозділу приймає рішення про часткове проведення дослідження або про відмову в проведенні дослідження та повернення проб та зразків, про що повідомляється митний орган.

За наявності підстав для повторної експертизи митний орган може подати запит до Управління або іншої експертної установи щодо проведення повторних досліджень з наданням відібраних проб і зразків товару та копією висновку попереднього дослідження.

У випадку прийняття такого рішення митний орган зобов'язаний поінформувати про це експертний підрозділ Управління, у якому проводилась експертиза, зазначивши при цьому причини, що зумовлюють необхідність повторної експертизи, та найменування експертної установи, яка буде проводити повторну експертизу.

Митний орган інформує експертний підрозділ Управління про результати проведеної повторної експертизи, надаючи копію відповідного документа.

За результатами проведеного дослідження готується висновок, який повинен містити вичерпні відповіді на всі питання, поставлені митним органом.

Управління та митні органи обмінюються інформацією про певні види товарів, характеристики яких (органолептичні показники, мікроструктура, твердість, поведінка під час нагрівання полум'ям, магнітні властивості, електропровідність тощо) є визначальними для класифікації та їх ідентифікації.

6.Правила заповнення й використання усіх документів контролю доставки товарів

Надання митним органам гарантій щодо доставки цих товарів до митного органу призначення може відбувтись шляхом надання фінансових гарантій, перевезення на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП, а також охорони й супроводження товарів підрозділами митної варти.

Діяльність із надання фінансових гарантій митним органам щодо обов'язкової доставки товарів у митниці призначення, визначена Положенням про надання фінансових гарантій митним органам незалежними фінансовими посередниками щодо обов'язкової доставки товарів до митниць призначення, а також іншими нормативно-правовими актами з цього питання.

Фінансові гарантії митним органам надаються гарантом. Фінансове забезпечення наданих гарантій провадиться гарантом шляхом укладання договорів страхування відповідальності перевізника перед митними органами щодо обов'язкової своєчасної доставки товару до митниці призначення із страховиком або шляхом отримання від перевізника застави у розмірі митного боргу, чи отримання гарантійного листа уповноваженого банку на суму митного боргу.

Оформлення фінансових гарантій здійснюється перевізником завчасно, до подання товарів до митного оформлення. Товари, щодо яких немає фінансових гарантій на час подання до митного оформлення, затримуються митницею відправлення до оформлення таких гарантій. Усі пов'язані з цим витрати (збереження, охорона, стоянка тощо) здійснюються за рахунок перевізника.

Надання фінансових гарантій митним органам обов'язкове для товарів, що ввозяться транзитом на митну територію України під зобов'язання про вивезення незалежно від виду транспорту, яким вони переміщуються, за винятком переміщення:

-автотранспортом із застосуванням книжок МДП (САRNЕТ ТІR) згідно з Конвенцією МДП 1975 року;

-із застосуванням охорони і супроводження митними органами із залученням підрозділів МВС;

-трубопровідним транспортом;

-фізичними особами в обсягах, які не обкладаються акцизним збором; каналами поштового зв'язку.

Для фінансового забезпечення гарантії шляхом надання гарантійного листа банку гарант отримує гарантію уповноваженого ДМСУ банку за рахунок перевізника.

Для фінансового забезпечення гарантії шляхом застави перевізник згідно з договором застави перераховує гаранту заставу, відповідну сумі митного боргу.

Для фінансового забезпечення гарантії шляхом страхування фінансової відповідальності перевізника гарант від свого імені та за рахунок перевізника здійснює укладання договору страхування його відповідальності із страховиком, уповноваженим ДМСУ.

Під час ввезення товарів на територію України власник вантажу чи уповноважена ним особа подає митниці відправлення на митному кордоні, крім документів, установлених митним законодавством про транзит, оригінал документа, що підтверджує надання гарантом фінансової гарантії Держмиткому, а саме - гарантійного листа банку або свідоцтва про внесення застави, чи страхового поліса.

Гарантійний документ видається перевізнику у чотирьох примірниках - для представників гаранта на митниці відправлення і на митниці призначення та для митниці відправлення і для митниці призначення.

Для внутрішньої звітності перевізника залишаються оригінали відповідних договорів, що супроводжують отримання фінансової гарантії

Дія Конвенції МДП поширюється на перевезення товарів, які виконуються без проміжного перевантаження останніх, з митниці відправлення в митницю призначення транспортними засобами, зчепами дорожніх транспортних засобів або в контейнерах з перетином одного чи декількох кордонів за умови, що все МДП чи його частина від початку й до кінця здійснюється автомобільним транспортом.

Товари, що перевозяться на умовах Конвенції МДП запломбованими транспортними засобами, зчепами транспортних засобів або в запломбованих контейнерах, як правило, звільняються від митного огляду в проміжних митницях і митне оформлення їх здійснюється першочергово в спрощеному порядку.

Книжка МДП складається з чотирьох сторінок обкладинки, невідривного листка N 1 / N 2 жовтого кольору й невідривного корінця N 1 / N 2 жовтого кольору, відривних листків N 1 білого кольору й невідривних корінців N 1 білого кольору, відривних листків N 2 зеленого кольору (включаючи їх відривні частини з графами 18 - 28) і невідривних корінців N 2 зеленого кольору, а також бланка Протоколу книжки МДП (Proces-verbal de constat) жовтого кольору. Відривні листки N 1 і N 2 та невідривні корінці N 1 і N 2 використовуються в кожній країні (відправлення, транзиту й призначення) у різних комбінаціях. Як правило, книжки МДП складаються з 4, 6, 14 або 20 листків і призначені для застосування при перевезенні товарів через території декількох держав.

Книжка МДП друкується французькою мовою, за винятком першої (титульної) сторінки обкладинки, яка друкується англійською та французькою мовами, і невідривного листка N 1 / N 2 та Правил користування книжкою МДП на третій сторінці обкладинки, які друкуються англійською мовою, або мовою держави - учасниці Конвенції МДП. Крім того, до книжки МДП можуть бути додані додаткові аркуші з перекладом друкованого тексту мовами держав - учасниць Конвенції МДП.

Гарантійне об'єднання встановлює строк дії книжки МДП, який не може бути продовжений. Якщо книжка МДП була прийнята до оформлення митницею відправлення в останній день строку її дії чи до цієї дати, то вона є дійсною до завершення перевезення на умовах Конвенції МДП.

Операція МДП виконується за умови, що товари перевозяться транспортними засобами за наявності свідоцтва про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення вантажів під митними печатками й пломбами (за винятком перевезень великовагових чи громіздких вантажів), а товари, що перевозяться в контейнерах, - Свідоцтва про допущення контейнера до перевезення вантажів під митними печатками й пломбами за типом конструкції чи Свідоцтва про допущення контейнера до перевезення вантажів під митними печатками й пломбами, виданого на будь-якому етапі після виготовлення контейнера.

Якщо у вантажному маніфесті книжки МДП недостатньо місця для внесення даних про всі товари, що перевозяться на умовах Конвенції МДП, то до всіх відривних листків держателем книжки МДП прикріплюються додаткові листки (комерційні документи). У додаткових листках обов'язково наводяться відомості про товари відповідно граф 9 - 11 невідривного листка N 1 / N 2 і відривних листків N 1 та N 2. Додаткові листки (комерційні документи) завіряються відбитком ОНП і підписом посадової особи митного органу, уповноваженої на митне оформлення товарів, що переміщуються на умовах Конвенції МДП. До графи 8 усіх відривних листків книжки МДП уносяться дані про кількість таких додаткових листків.

Рішення про кількість книжок МДП, які повинні бути оформлені для перевезення товару зчепом транспортних засобів або в декількох контейнерах, навантажених на один транспортний засіб або зчеп транспортних засобів, погоджується митницею відправлення.

Книжка МДП повинна бути оформлена без підчищень. Допускається внесення виправлень до книжки МДП особою, яка попередньо внесла ці дані, шляхом викреслення помилкових даних і внесення правильних. Ці виправлення перевіряються, завіряються підписом та відбитком ОНП посадової особи митного органу. При цьому, у визначених Порядком випадках, держатель книжки МДП може вносити виправлення до графи 8 титульної сторінки, графи 7 листка N 1 / N 2 жовтого кольору, листка N 1 зеленого кольору й листка N 2 білого кольору книжки МДП.

При в'їзді на митну територію України держатель книжки МДП подає книжку МДП для оформлення митниці, де здійснюється її реєстрація у Журналі реєстрації.

Після реєстрації книжки МДП оформлюються відривні листки N 1 і N 2 та невідривний корінець N 1, а саме: перевіряється відповідність даних, зазначених у вантажному маніфесті книжки МДП, даним, зазначеним у товаротранспортних документах, та оформлюються вантажні маніфести відривних листків N 1 і N 2, у яких робляться записи.

Після оформлення відривний листок N 1 залишається в проміжній митниці, а відривний листок N 2 - у книжці МДП для подання митниці призначення разом із товаротранспортними документами.

З прибуттям транспортного засобу з товарами у митницю призначення оформлення книжки МДП здійснюється першочергово.

Після прийняття до оформлення книжка МДП реєструється у Журналі реєстрації, на відривному листку N 2 робляться записи та оформлюється невідривний корінець N 2.

Після такого оформлення книжка МДП відразу повертається держателю книжки МДП.

Відомості про проведене оформлення книжки МДП у строк, що не перевищує одну добу з моменту оформлення, вносяться митницею призначення до реєстру книжок МДП в ЄАІС Держмитслужби України.

Охорона й супроводження товарів є заходом гарантування їх збереження та обов'язкової доставки в митний орган призначення й застосовуються до товарів, які перебувають під митним контролем і переміщуються митним транзитом.

Охорона й супроводження товарів застосовуються на засадах добровільного їх обрання власником товарів (уповноваженою ним особою) як альтернатива наданню митним органам гарантій щодо доставки цих товарів до митного органу призначення чи перевезення на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року. Охорона і супроводження не застосовується при перевезенні товарів митним перевізником.

Якщо нарахована сума податків і зборів (обов'язкових платежів), що підлягає сплаті за товар, до якого законодавством України передбачено застосування заходів гарантування доставки та який має переміщуватися транзитом через митну територію України із застосуванням книжки МДП, перевищує суму гарантійного забезпечення (еквівалент 50000 доларів США), то процедура перевезення із застосуванням книжки МДП призупиняється, а подальше переміщення товару через митну територію України здійснюється із застосуванням заходів гарантування доставки, передбачених пунктами 1 - 3 статті 161 Митного кодексу України.

При переміщенні митною територією України товарів, що перебувають під митним контролем, їх охорона й супроводження силами митних органів як при внутрішньому, так і прохідному транзиті застосовуються в кожному конкретному випадку за рішенням митного органу, що приймається на підставі всебічного аналізу ступеня ризику, обумовленого відомостями про перевізника, маршрут перевезення, характер вантажу тощо.

За наявності товару, що підлягає охороні й супроводженню, митниця відправлення надає регіональній митниці інформацію за формою "Транзит-1" (додаток 1) про його наявність і пропозиції щодо організації його охорони й супроводження.

Начальник підрозділу митної варти регіональної митниці після отримання інформації про наявність товару, що підлягає охороні й супроводженню підрозділом митної варти, у разі потреби залучення до його охорони й супроводження сил та засобів підрозділів митної варти інших регіональних митниць попередньо узгоджує це питання з ними, для чого надсилає їм інформацію про переміщення товару за формою "Транзит-2" .Відповідь за формою "Транзит-3" на такий запит повинна бути надана протягом однієї години після отримання інформації за формою "Транзит-2".

За відсутності підтвердження за формою "Транзит-3" від будь-якої регіональної митниці охорона й супроводження товару не розпочинаються.

Після отримання підтвердження про можливість охорони й супроводження товару начальник регіональної митниці (особа, що його заміщує) приймає відповідне рішення, яке доводить до відома митниці відправлення (митниці, що бере участь в охороні й супроводженні) у вигляді розпорядження про охорону й супроводження товару підрозділом митної варти (за формою "Транзит-4")

9.Порядок нарахування та сплати митних платежів; вивчити порядок нарахування митних платежів в залежності від митного режиму. Вивчити порядок заповнення граф 47, В та С у митній декларації форми МД-2 та форми МД-3

З метою забезпечення контролю за надходженням коштів до державного бюджету, своєчасним їх перерахуванням Державному казначейству України та достовірністю звітів про касове виконання державного бюджету митні органи перераховують одержані суми на рахунок Державної митної служби за відповідними кодами бюджетної класифікації не пізніше як за три банківські дні з моменту настання терміну розрахунків з державним бюджетом, у тому числі з дати повного оформлення вантажної митної декларації.

Державна митна служба в централізованому порядку щоденно перераховує належні кошти на відповідні рахунки Державного казначейства. Митні органи щокварталу надсилають до Державної митної служби звіти за встановленою Державною митною службою формою.

Митні платежі складаються з: мита, акцизного збору, податку на додану вартість (ПДВ) та митного збору.

Справляння акцизного збору здійснюється відповідно до Наказу ДМСУ від 21.01.2000 № 33 “Про затвердження Інструкції про порядок справляння акцизного збору в разі ввезення товарів суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності на митну територію України”.

Товари, які імпортуються в Україну, обкладаються акцизним збором за ставками згідно з чинним законодавством. Акцизний збір сплачується платниками податку одночасно зі сплатою мита та митних зборів. Моментом сплати акцизного збору є момент оформлення вантажної митної декларації (далі - ВМД) з метою вільного використання підакцизних товарів на митній території України, а саме поставлення на ВМД відбитку особистої номерної печатки інспектора митниці.

Сума акцизного збору, якщо ставка встановлена у відсотках до митної вартості, обчислюється за формулою:

Са = В х А;

де Са - сума акцизного збору, В - митна вартість, А – ставка акцизного збору.

Сума акцизного збору, якщо ставка встановлена в грошовому еквіваленті до фізичної одиниці виміру товару, обчислюється за формулою

Са = Н х А,

де Са - сума акцизного збору, Н - кількість товару у фізичних одиницях виміру, визначених відповідним законом, А - ставка акцизного збору.

Порядок справляння ПДВ під час митного оформлення товарів, імпортованих на митну територію України затверджено Наказом ДМСУ від 27.09.06 № 821.

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції з увезення товарів у митному режимі імпорту або реімпорту. Датою виникнення податкових зобов'язань при імпорті є дата подання митної декларації із зазначенням у ній суми ПДВ, що підлягає сплаті.

Сума ПДВ обчислюється за такими формулами:

а) на товари, що обкладаються митом та акцизним збором:

Спдв = (В + См + Са) х П / 100;

б) на товари, що обкладаються тільки митом:

Спдв = (В + См) х П / 100;

в) на товари, що обкладаються тільки акцизним збором:

Спдв = (В + Са) х П / 100;

г) на інші товари, що не підлягають обкладенню митом та акцизним збором:

Спдв = В х П / 100,

де Спдв – сума ПДВ; В – договірна (контрактна) вартість, але не менша митної вартості, зазначеної в ввізній митній декларації; См – сума мита (увізне, спеціальне, антидемпінгове, компенсаційне, сезонне); Са – сума акцизного збору; П – ставка ПДВ (20 %).

Порядок справляння мита під час митного оформлення вантажів.

В Україні застосовуються такі види мита:

- адвалерне, що нараховується у відсотках до митної вартості товарів та інших предметів, які обкладаються митом;

- специфічне, що нараховується у встановленому грошовому розмірі на одиницю товарів та інших предметів, які обкладаються митом;

- комбіноване, що поєднує обидва ці види митного обкладення.

Встановлення пільг та зміна ставок мита, в тому числі на предмети особистого користування, здійснюються Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України.

Забороняється застосовувати інші види мит, крім тих, що встановлені Законом України „Про Єдиний митний тариф”. Відповідно до статті 8 Закону „Про Єдиний митний тариф” ввізне мито нараховується на товари та інші предмети при їх ввезенні на митну територію України.

Заповнення граф ВМД при декларуванні товарів, що вивозяться (вивезені) за межі митної території України

У цій графі основного й додаткових аркушів ВМД наводяться відомості про нарахування податків і зборів (обов'язкових платежів). Якщо за ВМД нараховуються та справляються єдиний збір, що справляється в пунктах пропуску через державний кордон України (далі - єдиний збір) та/або плата, то відомості про їх нарахування наводяться у цій графі основного аркуша ВМД.

У першій колонці "Вид" зазначається код виду платежу відповідно до Класифікатора видів податків і зборів.

У другій колонці "Основа нарахування" зазначаються:

При нарахуванні плати - завізована підписом декларанта кількість годин роботи посадової особи митного органу, витрачених на здійснення митного оформлення товарів і транспортних засобів поза місцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, незалежно від кількості оформлених митних декларацій.

При нарахуванні мита:

Митна вартість товару, зазначена в графі 45 ВМД, - при нарахуванні за адвалерною ставкою мита.

Кількість товару у відповідних одиницях виміру та обліку - при нарахуванні за специфічною ставкою мита.

При нарахуванні акцизного збору:

Якщо ставку акцизного збору встановлено в процентах до обороту продажу товару, - вартість товару за встановленою імпортером максимальною роздрібною ціною на товар без урахування податку на додану вартість і акцизного збору (але не менше митної вартості таких товарів з урахуванням сум увізного мита без податку на додану вартість і акцизного збору).

Якщо ставку акцизного збору встановлено у твердих сумах з одиниці реалізованого товару, - кількість товару у відповідних одиницях виміру й обліку.

Якщо акцизний збір нараховується умовно, - митна вартість товару, зазначена в графі 45 ВМД, збільшена на суму умовно нарахованого мита.

При нарахуванні податку на додану вартість:

Митна вартість товару, зазначена в графі 45 ВМД, збільшена на суму мита (для товарів, що підлягають обкладенню митом) та акцизного збору (для товарів, що підлягають обкладенню акцизним збором).

Фактурна вартість товару, зазначена в графі 42 ВМД, збільшена на суму мита (для товарів, що підлягають обкладенню митом) та акцизного збору (для товарів, що підлягають обкладенню акцизним збором), - якщо митна вартість товару менша, ніж фактурна вартість.

Митна вартість товару, зазначена в графі 45 ВМД, або фактурна вартість товару, зазначена в графі 42 ВМД, збільшена на суму умовно нарахованих мита й акцизного збору, - при нарахуванні податку умовно.

При нарахуванні єдиного збору - дані, на підставі яких здійснюється розрахунок суми єдиного збору (кількість залізничних вагонів, довжина маршруту тощо).

При нарахуванні єдиного збору, що складається з декількох складових (за проведення контролю, плати за проїзд транспортних засобів автомобільними дорогами України, плати за проїзд автомобільних транспортних засобів з перевищенням установлених розмірів загальної маси, осьових навантажень та (або) габаритних параметрів), відомості про нарахування окремих складових єдиного збору зазначаються окремими рядками.

У третій колонці "Ставка" зазначаються:

При нарахуванні плати - установлений законодавством розмір ставки плати.

При нарахуванні мита - установлений законодавством розмір ставки мита.

При нарахуванні акцизного збору - установлений законодавством розмір ставки акцизного збору.

При нарахуванні податку на додану вартість - установлений законодавством розмір ставки податку на додану вартість.

При нарахуванні єдиного збору - установлений законодавством розмір ставки цього збору.

У четвертій колонці "Сума" зазначається нарахована сума відповідного податку або збору (обов'язкового платежу). Розмір плати визначається залежно від кількості зазначених у колонці "Основа нарахування" годин з урахуванням установленого законодавством розміру плати за одну годину.

При декларуванні товарів з використанням комплектів додаткових аркушів форми МД-3 права нижня частина графи 47 аркушів МД-3 не заповнюється.

У п'ятій колонці "Спосіб платежу" зазначається код способу розрахунку відповідно до Класифікатора способів розрахунку.

Відомості щодо нарахування плати та єдиного збору можуть зазначатися у графі посадовою особою митного органу від руки з подальшим внесенням цих відомостей до електронної копії ВМД.

При декларуванні товарів з використанням комплектів додаткових аркушів форми МД-3 права нижня частина графи 47 аркушів МД-3 не заповнюється.

При заповненні періодичної митної декларації нараховуються всі види податків і зборів (обов'язкових платежів), що підлягали б сплаті при оформленні товарів у митному режимі імпорту, із зазначенням у колонці "Спосіб платежу" відповідного коду способу розрахунку згідно з Класифікатором способів розрахунків.

При нарахуванні сум податків і зборів (обов'язкових платежів) у разі випуску товарів відповідно до статті 264 Кодексу відображення відомостей про нарахування кожного податку або збору (обов'язкового платежу), нарахування якого пов'язано з митною вартістю товарів, здійснюється у трьох рядках, а саме:

1 - нарахування платежу за митною вартістю, визначеною митним органом;

2 - нарахування платежу за митною вартістю, визначеною декларантом;

3 - різниця між сумами платежів, нарахованих за митною вартістю, визначеною декларантом, та митною вартістю, визначеною митним органом, з такими особливостями:

У колонці "Вид" всіх рядків указується вид платежу відповідно до Класифікатора видів податків і зборів.

У колонці "Основа нарахування" вказується:

перший рядок - база оподаткування, розрахована за митною вартістю товару, визначеною митним органом;

другий рядок - база оподаткування, розрахована за митною вартістю товару, визначеною декларантом;

третій рядок не заповнюється.

У колонці "Ставка" вказується:

перший та другий рядки - ставка податку або збору (обов'язкового платежу);

третій рядок не заповнюється.

У колонці "Сума" вказується:

  • перший рядок - сума податку або збору (обов'язкового платежу), розрахована за митною вартістю товару, визначеною митним органом;

  • другий рядок - сума податку або збору (обов'язкового платежу), розрахована за митною вартістю товару, визначеною декларантом;

  • третій рядок - різниця між сумою податку або збору (обов'язкового платежу), розрахованою за митною вартістю товару, визначеною митним органом, і сумою податку або збору (обов'язкового платежу), розрахованою за митною вартістю товару, визначеною декларантом.

Якщо окремі податки та збори (обов'язкові платежі) нараховуються умовно, відомості щодо нарахування таких податків і зборів (обов'язкових платежів) відображаються у звичайному порядку - одним рядком. При цьому база оподаткування розраховується за митною вартістю товару, визначеною митним органом.

У колонці "Спосіб платежу" вказується код способу розрахунку відповідно до Класифікатора способів розрахунку.

Графа не заповнюється:

- при заповненні окремої митної декларації;

- при декларуванні товарів у митний режим відмови на користь держави.