Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
626.3 Кб
Скачать

Размещено на http://www.allbest.ru/

Зміст

Вступ

  1. Порядок акредитації підприємств у митних органах

  2. Порядок застосування та заповнення періодичної митної декларації, загальної митної декларації, тимчасової митної декларації, неповної митної декларації

  3. Порядок використання бланків єдиного адміністративного документа форми МД-2, додаткових аркушів форми МД-3,специфікації форми МД-8, доповнення форми МД-6 при декларуванні товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України суб'єктами ЗЕД

  4. Порядок внесення змін та доповнень до вантажної митної декларації

  5. Порядок здійснення інформаційної взаємодії між митними органами та ЦМУЛДЕР

  6. Правила заповнення й використання усіх документів контролю доставки товарів

  7. Форма та правила заповнення й використання документів гарантії доставки товарів(ПП, ПД, ПТП, ТР80ВН, ТР803Т, ТР80, ЄТД)

  8. Порядок заповнення вантажної митної декларації в митних режимах: переробка на митній території України; переробка за межами митної території України; магазин безмитної торгівлі; митний склад

  9. Порядок нарахування та сплати митних платежів; вивчити порядок нарахування митних платежів в залежності від митного режиму. Вивчити порядок заповнення граф 47, В та С у митній декларації форми МД-2 та форми МД-3

  10. Порядок здійснення митного контролю та оформлення товарів, що переміщуються різними видами транспорту (автомобільному; залізничному; повітряному; морському( річковому), стаціонарними засобами транспортування)

  11. Порядок здійснення митного оформлення товарів, що містять об'єкти права інтелектуальної власності

  12. Умови ввезення гуманітарної допомоги на митну територію України та порядок здійснення її митного контролю та митного оформлення

Висновки

Використана література

Вступ

30 червня 2009 року я прибула в Хмельницьку митницю для проходження технічної практики. Згідно з наказом Хмельницької митниці від 30.06.09 №1107 моїм безпосередньо керівником практики від митниці призначений начальник відділу організації митного контролю Лазунін О.О.

Завданням технічної практики було наступне:

- Порядок акредитації підприємств у митних органах

- Порядок застосування та заповнення періодичної митної декларації, загальної митної декларації, тимчасової митної декларації, неповної митної декларації

- Порядок використання бланків єдиного адміністративного документа форми МД-2, додаткових аркушів форми МД-3,специфікації форми МД-8, доповнення форми МД-6 при декларуванні товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України суб'єктами ЗЕД

- Порядок внесення змін та доповнень до вантажної митної декларації

- Порядок здійснення інформаційної взаємодії між митними органами та ЦМУЛДЕР

- Правила заповнення й використання усіх документів контролю доставки товарів

- Форма та правила заповнення й використання документів гарантії доставки товарів(ПП, ПД, ПТП, ТР80ВН, ТР803Т, ТР80, ЄТД)

- Порядок заповнення вантажної митної декларації в митних режимах: переробка на митній території України; переробка за межами митної території України; магазин безмитної торгівлі; митний склад

- Порядок нарахування та сплати митних платежів; вивчити порядок нарахування митних платежів в залежності від митного режиму. Вивчити порядок заповнення граф 47, В та С у митній декларації форми МД-2 та форми МД-3

- Порядок здійснення митного контролю та оформлення товарів, що переміщуються різними видами транспорту (автомобільному; залізничному; повітряному; морському( річковому), стаціонарними засобами транспортування)

- Порядок здійснення митного оформлення товарів, що містять об'єкти права інтелектуальної власності

- Умови ввезення гуманітарної допомоги на митну територію України та порядок здійснення її митного контролю та митного оформлення

Відділ організації митного контролю.

Відділ організації митного контролю є структурним підрозділом Хмельницької митниці. Відділ очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади наказом митниці після письмового погодження з Департаментом організації митного контролю й Департаментом декларування та митних режимів Державної митної служби України. Начальник відділу має заступника.

Структура та штатний розклад відділу формується (з урахуванням обсягів робіт) в межах установленої штатної чисельності й фонду заробітної плати митниці. Посадові особи відділу призначаються на посади та звільняються з посад наказом митниці за поданням начальника відділу. Положення про відділ організації митного контролю, зміни до нього затверджуються наказом по митниці після погодження з Департаментом організації митного контролю й Департаментом декларування та митних режимів Держмитслужби України. Функціональні обов’язки посадових осіб відділу визначаються їх посадовими інструкціями, які затверджуються начальником митниці. На даний час відділ організації митного контролю очолює – Лазунін О.О. Крім начальника відділу до складу даного підрозділу входять:

- заступник начальника відділу;

- заступник начальника відділу;

-сектор митної інфраструктури, застосування митних режимів та контролю діяльності підприємств-посередників;

- головний інспектор з питань технологій митного контролю, декларування товарів і транспортних засобів громадян

Основні завдання відділу.

Підготовка для подання керівництвом митниці до Держмитслужби України пропозицій щодо вдосконалення законодавства з питань здійснення митного контролю й митного оформлення товарів і транспортних засобів.

Підготовка для подання керівництвом митниці до Держмитслужби Українипропозицій щодо вдосконалення порядку застосування митних режимів, заповнення митних декларацій тощо.

Підготовка та подання керівництву митниці пропозицій щодо створення в зоні діяльності митниці сприятливих умов для прискорення товарообігу й пасажиропотоку через митний кордон України шляхом спрощення процедур митного контролю, удосконалення його форм.

Розроблення й впровадження, удосконалення, контроль за дотриманням структурними підрозділами митниці порядків і технологічних схем митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, а також застосуванням окремих митних режимів.

Підготовка та подання керівництву митниці пропозицій щодо розвитку інфраструктури митниці, оптимізації штатної чисельності підрозділів тощо.

Контроль за дотриманням митного законодавства при здійсненні митних процедур посадовими особами митниці в частині, що належить до компетенції відділу.

Координація дій підрозділів митниці з питань, що належать до компетенції відділу.

Координація взаємодії структурних підрозділів митниці зі службами прикордонного, санітарного, фітосанітарного, радіологічного, ветеринарного, екологічного контролю та з іншими контрольними службами.

Розгляд звернень, скарг, запитів та пропозицій суб'єктів ЗЕД з питань, що стосуються організації митного контролю і належать до компетенції відділу.

Організація, координація й контроль діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, які надають посередницькі послуги в галузі митної справи.

Функції відділу.

Відділ, відповідно до покладених на нього завдань виконує такі функції:

Збирає, обробляє та систематизує інформацію, необхідну для виконання його основних завдань.

Опрацьовує доручення керівництва митниці в частині, що належить до компетенції відділу.

Бере участь у проведенні митного контролю товарів і транспортних засобів у зонах митного контролю митниці.

Проводить аналіз ефективності застосування існуючих порядків заповнення митних декларацій, здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, а також особливостей застосування митних режимів, митних процедур. Готує для подання Держмитслужбі України пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правових актів із зазначених питань.

Надає пропозиції юридичному підрозділу митниці щодо необхідності роз’яснення положень нормативно-правових актів Держмитслужби України.

Готує та подає керівництву митниці пропозиції щодо створення, реорганізації, ліквідації підрозділів митниці та зміни режиму їх роботи.

Діяльність підрозділів митного органу при здійсненні митного контролю й митного оформлення товарів та транспортних засобів.

Координує взаємодію підрозділів митниці зі службами прикордонного, санітарного, фітосанітарного, радіологічного, ветеринарного, екологічного контролю, іншими контрольними службами з метою недопущення затримок та ускладнень при здійсненні митних процедур.

Забезпечує розгляд документів на отримання суб’єктами господарювання дозволів на здійснення посередницької діяльності в галузі митної справи (митні брокери, митні перевізники, митні ліцензійні склади, склади тимчасового зберігання, вантажні митні комплекси), координує та контролює в межах своєї компетенції дотримання посередниками визначеного порядку діяльності, виносить пропозиції щодо видачі, призупинення, скасування та анулювання дозвільних документів.

За дорученням керівництва митниці бере участь у розгляді звернень, скарг, запитів і пропозицій органів державної влади, місцевого самоврядування, установ і організацій, суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та громадян з питань, що належать до компетенції відділу.

Надає консультації з питань організації митного контролю громадянам та суб’єктам ЗЕД.

За дорученням керівництва митниці бере участь у засіданнях експертних груп, конференціях, семінарах тощо з питань, що належать до компетенції відділу.

Здійснює контроль за діяльністю та рівнем підготовки уповноважених на декларування осіб підприємств, що здійснюють декларування на підставі договору.

Аналізуючи роботу відділу організації митного контрою можливо прийти до висновку, що даний підрозділ забезпечує організаційно-розпорядчу, нормотворчу, координуючу та контрольну функції в частині здійснення митного контролю та митного оформлення.

Таким чином, за рахунок вдалої структури, злагодженої роботи відповідних відділів Хмельницької митниці, своєчасного та якісного виконання поставлених завдань та функцій досягнуто здійснення ефективної митної політики, спрямованої на захист вітчизняного товаровиробника; посилення митного контролю за експортно-імпортними операціями та принциповою зміною технології обігу грошових коштів.

митний декларація документ товар

1.Порядок акредитації підприємств у митних органах

В митному органі обліку підлягають суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД), які знаходяться в зоні діяльності цього митного органу незалежно від форми власності. Митні органи забезпечують ведення обліку суб'єктів ЗЕД, які здійснюють переміщення товарів через митний кордон України; надання Міністерству статистики, Міністерству зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі та Головній державній податковій інспекції інформації про цей облік.

Суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності при необхідності здійснювати митне оформлення будь-яких вантажів до моменту здійснення митного оформлення повинен звернутись до митного органу (вантажного відділу або митного поста) за місцем своєї державної реєстрації і стати на облік. Відсутність облікової картки суб'єкта ЗЕД є підставою для відмови у митному оформленні вантажів.

Порядок ведення обліку суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності в митних органах (далі - Порядок)

Для ведення обліку суб'єкту ЗЕД або за його дорученням митному брокеру необхідно подати в митницю оригінали та завірені суб'єктом копії документів згідно з переліком, викладеним в додатку N 1 до цього Порядку, одночасно з поданням двох примірників оригіналів "Облікової картки суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності" за зразком, наведеним в додатку N 2, які заповнені суб'єктом ЗЕД.

Облікова картка повинна бути заповнена з використанням ПЕОМ або друкарської машинки. Картки, заповнені від руки або з виправленнями, до обліку не приймаються. Інспектор вантажного відділу (поста) митниці, відповідальний за облік, звіряє копії з оригіналами поданих документів, завіряє обидва примірники "Облікової картки суб'єкта ЗЕД" особистою номерною печаткою, після чого один примірник картки залишає в справах митниці разом з копіями поданих на облік документів, а другий - видає на руки заявникові, як свідоцтво про облік в митних органах.

Оригінали документів повертаються суб'єкту зовнішньоекономічної діяльності. Інспектор митниці присвоює цьому суб'єкту обліковий номер, побудований за схемою: код митного органу/порядковий номер вантажного відділу (останні дві цифри року обліку в митному органі) порядковий номер облікової картки, наприклад: 10121/3/96/00001.

Якщо штатним розкладом митниці чи митного поста передбачено лише один вантажний відділ, то в другій частині облікового номера суб'єкта ЗЕД проставляється цифра 1.

Нумерація здійснюється в хронологічному порядку по мірі подання суб'єктами ЗЕД документів на облік за принципом наростання номерів протягом року. Цей номер зазначається на обох примірниках "Облікової картки суб'єкта ЗЕД".

Облікова картка учасника ЗЕД обліковується в окремому журналі, який має такі графи: номер за порядком, номер облікової картки, дата обліку, назва підприємства, прізвище, ім'я, по батькові інспектора, що ставив на облік підприємство, його підпис. За необхідністю до журналу може вноситись й інша інформація.

Засобами електронно-обчислювальної техніки відомості про суб'єкта ЗЕД вносяться до електронної бази даних за допомогою спеціальної комп'ютерної програми.

Дані про облік суб'єкта ЗЕД щотижнево передаються до територіального інформаційно-аналітичного митного управління Держмиткому України. При внесенні змін до облікової картки суб'єкта ЗЕД ці зміни вносяться і до загальної інформаційної бази даних. Попередня інформація при цьому зберігається.

В разі ліквідації підприємства інформація про нього виключається з поточного реєстру підприємств і зберігається в архіві електронної бази даних відповідно до наказу Держмиткому України від 08.02.96 р. N 48 "Про електронну інформацію в митній системі України".

Документи підприємства зберігаються в справах митного органу один рік з дати виключення з поточного реєстру підприємств, після чого передаються до архіву митниці, де зберігаються 5 років.

Учаснику ЗЕД може бути відмовлено в обліку, якщо до митного органу подано не повний комплект документів або вони містять недостовірні дані. Відповідальність за достовірність заявлених в обліковій картці відомостей несе керівник підприємства, на яке оформлена картка. Відповідальність за наявність вказаних у обліковій картці відомостей несе інспектор митниці, що здійснює облік. При митному оформленні суб'єкта ЗЕД в митниці не за місцем обліку до цієї митниці подається завірена митницею (де зареєстрований суб'єкт ЗЕД) копія облікової картки суб'єкта ЗЕД без додаткового подання зазначених в ній документів.