Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
626.3 Кб
Скачать

Перелік документів, що подаються суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності до митних органів України при обліку

1. Установчі документи:

- рішення власника майна або уповноваженого ним органу про створення суб'єкта підприємницької діяльності. Якщо власників або уповноважених ними органів два і більше, такими рішеннями є установчий договір;

- статут підприємства (якщо відповідно до законодавства це необхідно для створюваної організаційної форми суб'єкта підприємництва).

2. Свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності у виконавчому комітеті міської, районної в місті Ради або в районній, міській міст Києва і Севастополя державній адміністрації за його місцезнаходженням (місцем проживання); свідоцтво про реєстрацію представництва іноземного суб'єкта господарської діяльності в Україні.

3. Довідка органів статистики про занесення суб'єктів підприємницької діяльності - юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЗУКПО) та присвоєння кодів території - СПАТО, форми власності - ЗКФВ.

4. Довідка уповноваженого банку про наявність карбованцевого розрахункового та (або) валютного рахунків, прізвище, ім'я, по батькові головного бухгалтера підприємства, NN телефонів.

5. Наказ по підприємству про призначення відповідальних працівників за роботу з митницею, їх прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані, зразки підписів, зразок печатки, яка використовується при оформленні документів в митних органах.

2. Порядок застосування та заповнення періодичної митної декларації, загальної митної декларації, тимчасової митної декларації, неповної митної декларації

Декларування товарів із застосуванням тимчасової декларації можливе виключно за бажанням декларанта, якщо: а) товари переміщуються трубопровідним транспортом або лініями електропередачі; б) ціна товару у контракті визначається за формулою; в) виникають спірні питання при: визначенні країни походження товарів; класифікації товарів згідно з УКТЗЕД.

Дозвіл на здійснення декларування із застосуванням тимчасової декларації надається суб'єкту підприємницької діяльності, що переміщує товари через митний кордон України, за умови, що цей суб'єкт відповідає таким характеристикам:

є резидентом України;

не має заборгованості зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), а також зі сплати штрафів за порушення митних правил;

а також зовнішньоекономічна операція відповідає видам економічної діяльності цього суб'єкта.

Застосування тимчасової декларації для декларування товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом або лініями електропередачі, не потребує попереднього дозволу митного органу на випуск товарів у вільний обіг за тимчасовою декларацією та здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України для відповідного виду товару.

Декларування товарів із застосуванням неповної декларації можливе, якщо декларантом не подані один або декілька документів, потрібних для митного оформлення товарів (крім документів, що підтверджують митну вартість, походження, код товару згідно з УКТЗЕД), але надано підтвердження (факсова копія або інший документ, що містить відповідну інформацію), що такі документи: існують і є дійсними; не можуть бути подані з незалежних від декларанта причин.

Дозвіл на здійснення декларування із застосуванням неповної декларації надається суб'єкту підприємницької діяльності, що переміщує товари через митний кордон України, за умови, що цей суб'єкт відповідає таким характеристикам є резидентом України, а також зовнішньоекономічна операція відповідає видам економічної діяльності цього суб'єкта.

Рішення про митне оформлення товарів із застосуванням тимчасової чи неповної декларації приймається начальником або вповноваженою посадовою особою митного органу на підставі заяви підприємства

Заява подається митному органу (у двох примірниках) разом з копіями документів, що підтверджують викладені в ній відомості, і реєструється митним органом або його підрозділом у день її надходження. Заява повинна бути розглянута протягом наступного робочого дня після дати реєстрації.

Копії поданих документів завіряються написом "Копія. Згідно з оригіналом", печаткою підприємства, зразок якої наведено в обліковій картці підприємства, і підписом керівника або вповноваженої особи підприємства з обов'язковим зазначенням посади, прізвища, імені, по батькові, а також дати завірення копії.

Рішення про митне оформлення товарів із застосуванням тимчасової чи неповної декларації оформлюється шляхом накладення на обох примірниках заяви резолюції "Випуск у вільний обіг товарів із застосуванням тимчасової/неповної декларації дозволено".

У разі прийняття рішення про відмову в митному оформленні товарів із застосуванням тимчасової чи неповної декларації на обох примірниках заяви накладається резолюція "У випуску у вільний обіг товарів із застосуванням тимчасової/неповної декларації відмовлено" із зазначенням причин відмови.

Тимчасова декларація заповнюється відповідно до Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації. Згідно з Інструкцією декларантом заповнюються такі графи: А, В, 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 15, 15а, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 44, 45, 46, 47, 49, 54. Графи 7, 48, C та D заповнюються інспектором митниці. Інші графи тимчасової декларації не заповнюються.

Неповна декларація заповнюється відповідно до Інструкції. Згідно з Інструкцією декларантом заповнюються такі графи: A, B, 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 15а, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 28, 29, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 41, 42, 44, 45, 46, 47, 54. Графи 7, 48, C та D заповнюються інспектором митниці. Інші графи неповної декларації не заповнюються.

Умовою проведення митного оформлення товарів із застосуванням періодичної митної декларації є наявність на спеціальних рахунках митних органів сум обов'язкових платежів, які підлягають сплаті при оформленні таких товарів у режимі імпорту.

Наявність коштів у сумі обов'язкових платежів на спеціальному рахунку митниці на момент оформлення періодичної митної декларації не є необхідною, якщо суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності надає митному органу всі необхідні документи, які підтверджують надання пільг по сплаті податків та зборів.

Що стосується надання роз'яснень з питання нарахування митних зборів за перебування під митним контролем вантажів, які вивозяться за межі митної території України водним і залізничним транспортом з використанням періодичної митної декларації, то строк перебування товарів під митним контролем обчислюється з моменту проставлення на цій декларації відбитку штампа "Під митним контролем", а також підпису і прізвища посадової особи митного органу, що прийняла ПМД до оформлення, до моменту проставлення штампу "Під митним контролем", а також підпису і прізвища посадової особи митного органу, що завершила оформлення ПМД.

Стосовно можливості відправки декількох партій товару по одній ПМД з подальшим переоформленням в режим "ЕК 10", то одна періодична митна декларація може бути оформлена на декілька партій товару.

Заповнення граф періодичної митної декларації також слід здійснювати відповідно до Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації

Вантажна митна декларація (далі - ВМД) заповнюється безпосередньо громадянином, який ввозить (отримує) товари на митну територію України, або особою, уповноваженою на здіснення декларування на підставі договору.

Оформлені митним органом аркуші ВМД розподіляються таким чином:

перший основний аркуш ("примірник для митниці") зберігається разом із комплектом документів, на підставі яких здійснювалося митне оформлення, у митному підрозділі, що здійснював митне оформлення, протягом 12 місяців, після чого передається на зберігання до архіву митниці;

другий основний аркуш ("примірник для статистики") використовується в підрозділі митної статистики митного органу;

третій основний аркуш ("примірник для митниці") використовується в підрозділі митних платежів митного органу;

четвертий основний аркуш ("примірник для митниці") передається митним органом власнику;

п'ятий основний аркуш ("примірник для декларанта") передається декларанту.

При оформленні ВМД використовується уніфікований адміністративний документ форми МД-2 (МД-3).

Разом з ВМД подається її електронна копія, яка використовується для прискорення проведення процедури митного оформлення товару й митної статистики зовнішньоекономічної діяльності. Інформація, унесена до електронної копії ВМД, повинна відповідати інформації, унесеній декларантом до оригіналу.

Допускається заповнення ВМД громадянином власноручно. У такому випадку, уповноважена посадова особа митного органу, повинна внести зазначені у ВМД відомості до електронної бази. Замість додаткових аркушів ВМД при митному оформленні товарів у режим тимчасового ввезення використовуються специфікації

(переліки) довільної форми. У правому верхньому кутку кожного

аркуша специфікації зазначається реєстраційний номер ВМД, до якої

вона додається.

Порядок заповнення граф ВМД визначається Інструкцією про порядок заповнення граф ВМД.

3.Порядок використання бланків єдиного адміністративного документа форми МД-2, додаткових аркушів форми МД-3,специфікації форми МД-8, доповненформи МД-6 при декларуванні товарів та транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України суб'єктами ЗЕД

Комплект бланків форми МД-2 використовується для заявлення відомостей про один товар. Комплект додаткових аркушів форми МД-3 використовується як доповнення до комплекту бланків форми МД-2, якщо у ВМД заявляються відомості про партію товарів, до складу якої входять два і більше товарів, які мають різні коди згідно з УКТЗЕД, а також якщо товари з однаковим кодом згідно з УКТЗЕД мають різні дані (країну походження, ознаки та характеристики, що впливають на рівень оподаткування, тощо).

У кожному з комплектів додаткових аркушів форми МД-3 можуть заявлятися відомості про три товари.

Кількість комплектів бланків форми МД-3, що використовуються при декларуванні партії товарів, необмежена.

Відомості, заявлені у ВМД, засвідчуються підписом особи, яка склала ВМД, у графі 54 на бланках форми МД-2, у будь-якому вільному місці (за виключенням граф, що заповнюються посадовими особами митних органів) на бланках форми МД-3, у правому нижньому кутку в спеціально виділеній графі доповнення форми МД-6, у правому нижньому кутку на всіх аркушах специфікації форми МД-8. Підпис завіряється печаткою декларанта (для суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб /за наявності/), яка містить ідентифікаційний код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (далі – ідентифікаційний код за ЄДРПОУ) або (за наявності) ідентифікаційний номер за Державним реєстром фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів (далі – ідентифікаційний номер за ДРФО).

У невикористаних графах 33 „Код товару” аркушів комплекту форми МД-3 проставляється запис „хххххххххх”.

Правила заповнення граф комплекту бланків форми МД-3 відповідають правилам заповнення відповідних граф комплекту бланків форми МД-2, якщо для окремих граф бланків форми МД-3 цією Інструкцією не передбачено інше.

Після завершення митного оформлення товарів до заявленого митного режиму аркуші ВМД розподіляються у певному порядку. Під час оформлення товару, що ввозиться на митну територію України (за винятком транзиту), аркуші з позначенням "4/5" комплектів бланків форм МД-2 і МД-3 не використовуються. Якщо декларування товару проводиться митним брокером, то за його бажанням допускається оформлення в одному примірнику додаткових аркушів ВМД. При цьому вони повинні бути копіями аркушів з позначенням "3/8" комплектів бланків форм МД-2 і МД-3. При використанні додаткових аркушів ВМД з позначенням "3/8" у графі E/J працівником підприємства, уповноваженим на декларування, що склав ВМД, учиняється запис: "Оформлено додаткові 3/8 аркуші ВМД", який засвідчується печаткою митного брокера. При цьому аркуші з позначенням "3/8" передаються власникові товару, а додаткові аркуші митному брокеру. У разі потреби митний орган має право видавати (засвідчувати) заявникам (особам, зазначеним у графах 2, 8, 9, 14 ВМД) ксерокопії оформлених аркушів комплектів бланків форм МД-2 і МД-3. При цьому відмітка "Копія" проставляється у верхній частині лицьового боку кожного аркуша ксерокопії. Напис про засвідчення копії складається зі слів "Згідно з", особистого підпису посадової особи митного органу, що засвідчує копію, її ініціалів і прізвища, дати засвідчення копії. Підпис засвідчується відбитком особистої номерної печатки посадової особи митного органу. При цьому в нижній частині графи E/J ВМД посадовою особою митного органу, що засвідчує копію, зазначаються дата видачі (засвідчення) копії (копій), порядковий номер комплекту форми МД-2 чи МД-3, зазначений у першому підрозділі графи 3, кількість виданих (засвідчених) копій, реквізити заявника. Облік копій ВМД проводиться підрозділом митного органу, що здійснював митне оформлення.

Порядок унесення відомостей та оформлення доповнення форми МД-6:

1. Якщо в полі будь-якої графи ВМД не вистачає місця для внесення обов'язкових відомостей або для проставлення посадовою особою митного органу службових відміток (унесення відомостей), то відомості зазначаються у доповненні форми МД-6 (далі – доповнення), що є невід'ємною частиною ВМД. При цьому у відповідній графі ВМД після внесених відомостей вчиняється запис „Див. доп.”.

2. Усі доповнення мають бути пронумеровані. У правому верхньому кутку в спеціально виділеній графі кожного аркуша доповнення зазначається: „Доповнення №____________________________________________________

(зазначається порядковий номер комплекту доповнення)

до ВМД №___________________________________________________

(посадовою особою митного органу зазначається реєстраційний номер ВМД, наведений у графі „А”)”.

3. Якщо в доповнення виносяться відомості з граф, що стосуються всіх товарів, які декларуються в цій ВМД, то інформація з кожної такої графи має бути розміщена окремо одна від одної після номера відповідної графи.

4. У разі винесення в доповнення інформації з граф, що стосуються певного товару, зазначається порядковий номер цього товару у вигляді напису: „Товар №___”. Нижче, з посиланням на відповідну графу із зазначенням її номера, зазначаються відомості, що вносяться в цю графу.

5. У разі відсутності місця для внесення відомостей у доповнення використовується новий комплект аркушів доповнення.

6. Якщо доповнення складено посадовою особою митного органу, то кожен його аркуш підписується цією посадовою особою з проставленням у нижній частині кожного аркуша біля позначки „Печатка:” особистої номерної печатки посадової особи митного органу. У цьому разі можуть використовуватися бланки доповнень, виготовлені за допомогою комп'ютера.

7. На всіх аркушах доповнення, що входять до складу ВМД, проставляється відбиток штампа „Під митним контролем” (далі – штамп ПМК) під час прийняття ВМД до оформлення та особистої номерної печатки під час завершення оформлення. Вільне місце аркушів доповнення прокреслюється посадовою особою митного органу, що прийняла ВМД до оформлення. Допускається обведення написів таким чином, щоб їх було неможливо доповнити.

8. Електронна копія ВМД має обов’язково містити відомості, наведені в доповненні. При цьому запис „Див. доп.” в електронну копію не вноситься.

9. Дозволяється використання доповнення, складеного декларантом, для штампів і написів державних контрольних органів, що здійснюють інші види контролю, передбачені статтею 27 Митного кодексу України.

10. Аркуші доповнення розподіляються у порядку, установленому пунктом 7 цього розділу. При розподілі аркуш ВМД і долучений до нього аркуш доповнення повинні мати на правому краї поля однакового кольору.

Застосування специфікації форми МД-8:

1. Допускається застосування специфікації форми МД-8 у таких випадках:

при декларуванні товарів, що переміщуються через митний кордон України як гуманітарна допомога;

при декларуванні товарів у митний режим тимчасового ввезення (вивезення) з умовним повним звільненням від оподаткування, крім випадків, якщо цьому режиму передував митний режим митного складу;

при декларуванні запасів, призначених для споживання;

при декларуванні товарів, проданих у магазині безмитної торгівлі протягом календарного місяця;

при декларуванні товарів, витрачених при здійсненні операцій з переробки товарів;

при декларуванні товарів як консолідованого вантажу під час розміщення їх на митному ліцензійному складі, власником якого є транспортно-експедиційна організація, у митному режимі митного складу;

при декларуванні товарів у митному режимі транзиту без застосування заходів гарантування доставки товарів, передбачених статтею 161 Митного кодексу України.

2. При застосуванні специфікації форми МД-8 у правому верхньому кутку у верхній частині графи, що розташована над назвами колонок, цифрами проставляється позначення примірника специфікації, що має відповідати позначенню аркуша ВМД (1/6, 2/7, 3/8, 4/5), а через тире – порядковий номер аркуша в примірнику специфікації, починаючи з одиниці. У нижній частині цієї графи зазначається реєстраційний номер, наведений у графі „А” ВМД, до якої додається специфікація.

3. У полі „Опис та кількість товару” специфікації форми МД-8 наводяться відомості про товари відповідно до товаросупровідних документів.

У полі „Код товару” наводиться код згідно з УКТЗЕД у кількості знаків, визначеній для відповідного митного режиму з урахуванням особливостей переміщення.

У поля „Вага брутто, кг”, „Фактурна вартість”, „Митна вартість” інформація вноситься в порядку, аналогічному до опису граф 35, 42, 45 ВМД відповідного напрямку переміщення.

4. У специфікації форми МД-8 порядковий номер товару проставляється у порядку зростання, починаючи з номера „2”.

5. Після останнього використаного рядка специфікації форми МД-8 проводиться горизонтальна лінія, а невикористані рядки специфікації перекреслюються по всій ширині аркуша специфікації та вниз по діагоналі у вигляді позначки „Z”.

6. Разом із специфікацією форми МД-8 подається її електронна копія. Інформація, унесена до електронної копії специфікації форми МД-8, повинна відповідати інформації, унесеній декларантом до оригіналу.

7. На всіх аркушах специфікації форми МД-8 у нижній частині проставляється відбиток штампа ПМК під час прийняття ВМД до оформлення та особиста номерна печатка під час завершення митного оформлення.

Кількість примірників специфікації форми МД-8 має відповідати кількості аркушів у комплекті ВМД, що подається до оформлення. Кількість аркушів у кожному примірнику специфікації необмежена.