Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

MSER9VAR

.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
420.49 Кб
Скачать

Модуль 1

Завдання

Кількість балів

1.

9

2.

8

3.

3

Всього

20

 

 

Завдання1. Потребує повної відповіді:

Стратегія економічного розвитку США.

6.2. Економічні стратегії Сполучених Штатів Америки

Сполучені Штати Америки - найрозвинутіша країна світу. Її ВВП в 2007 р. становив 13 750 млрд дол., що дорівнює (в розрахунку за поточним курсом валют) 27% валового світового продукту. За площею території (9,4 млн кв. км.) США знаходяться на четвертому місці в світі, за чисельністю населення (290 млн чол.) - на третьому. Країна має величезні природні й трудові ресурси. Роль США у світовій економіці є незрівнянною з будь-якою іншою країною. На Сполучені Штати припадає 8% світового експорту і 15% імпорту (2007 р.), вони є найбільшими інвесторами у світі й найбільшими отримувачами іноземних інвестицій. Американські компанії, які переважно є основою світової мережі ТНК, контролюють виробництво товарів та послуг у багатьох країнах.

Беззаперечним є вплив США на діяльність міжнародних організацій, особливо на ОЕСР, Всесвітній банк, МВФ, Економічну й соціальну раду ООН, Світову організацію торгівлі. США мають найбільшу частку у фондах найавторитетніших організацій, що дає їм і найбільшу кількість голосів. Так, у Міжнародному валютному фонді США мають 18%, тоді як Японія й Німеччина - по 5,5, Франція й Велика Британія - по 5%. В МВФ квота США становить 17%. І хоча США поодинці не можуть заблокувати прийняття небажаного для себе рішення, значення їхнього голосу має значний вплив при голосуванні.

Лідируюче положення США у світовій економіці зумовлює її геополітичне положення в цілому. Після розпаду СРСР Сполучені Штати перетворилися на єдину наддержаву, що не має серйозних конкурентів на планеті ні в економічному, ні у військовому, ні в політичному відношенні. Така ситуація зумовлює головну мету американської стратегії: вся планета оголошується сферою інтересів США, в тому числі економічних. Відповідно до цієї мети формується міжнародна політика США. Сполучені Штати є лідером процесу глобалізації, спрямовуючи його в певне русло й активізуючи цей процес.

Сучасна економічна стратегія США ґрунтується на ліберальній моделі. Відповідно до неї уряд здійснює економічну політику, теоретичною базою якої є монетаризм і яка найбільш послідовно втілюється в практику, починаючи з другої половини 70-х років минулого століття. Проте лібералізм не завжди був домінуючою політикою США. Окрім неї мав місце такоє «новий курс» президента Ф. Рузвельта, в основі якого полягала кейнсіанська теорія. Ця теорія була базовою не тільки в часи подолання «великої депресії» 30-х років і років Другої світової війни, а й у повоєнні десятиліття.

На відміну від європейських країн та Японії, економіка яких була зруйнована війною, Сполучені Штати вийшли з війни ще більш потужними економічно. Не зважаючи на це, по закінченні війни регулювальна роль держави в американській економіці не тільки не

знизилася, а й на деякий час навіть посилилася. Президент Г. Трумен, який став до влади в 1945 р., як і Рузвельт, стояв на позиціях кейнсіанства. Він оголосив «середній курс» економічного розвитку. Середнім він звався через те, що дистанцінювався як від системи соціального планування (що притаманне соціалізму), так і від ринкової стихії. Цей курс визначався як «державне регулювання економіки». Його суттю було поєднання підприємницької ініціативи з державною діяльністю в господарстві змішаного типу. Ринкові відносини одержали подальший розвиток. Виходячи з кейнсіанської теорії, американські економісти в основу економічної політики пропонували покласти збільшення державних витрат для підтримання оптимальної кон'юнктури, упередження криз і зменшення безробіття в країні. Уряд повинен був не просто стимулювати інвестиції в економіку, а й розширювати саме державне інвестування.

Після Другої світової війни активізувалася зовнішньоекономічна політика уряду США. Було висунуто ідею створення «світового картелю», що діяв би під американським головуванням. Американські політики й економісти обґрунтували положення, за яким стабільність американської економіки може бути забезпечена не тільки внутрішньою політикою, а й плануванням світового господарства, тобто активним втручанням у міжнародні економічні відносини. З цією метою передбачалося широко надавати позики іноземним державам та інвестувати в зарубіжні країни. Це, з одного боку, стимулювало б американський експорт, а з іншого - зміцнило б позиції США у світовій економіці.Одним з дієвих інструментів зовнішньоекономічної стратегії США став План Маршалла, названий на честь державного секретаря, який запропонував у 1947 р. ідею економічної допомоги європейським країнам. Суть плану полягала в наданні значних коштів на відбудову зруйнованої війною європейської економіки.

Утворення НАТО, куди увійшли західноєвропейські держави, США і Канада, ще більше посилили провідну роль США в світовій політиці. Підвищенню регулюючої ролі США у світовій економіці сприяло також утворення Міжнародного валютного фонду й Світового банку, в яких позиція США одразу ж стала домінуючою.

Криза 1973-1975 рр. виявила необхідність переходу до нових методів регулювання економіки. Сполучені Штати до цього часу вже втратили майже неподільні позиції у світовій економіці, їх частка у світовому виробництві знизилася під тиском європейських країн та Японії, почав втрачати силу долар, зростала інфляція. В таких умовах президент Р. Рейган, який прийшов до влади у 1981 р., запропонував нову програму, яка ґрунтувалася на монетаристській теорії американського економіста М. Фрідмена. Уряд Р. Рейгана запропонував й реалізував програму, яка звалася «Нові засади для Америки». В її основі містилася всіляка підтримка приватного підприємництва при одночасному послабленні державного втручання в мікроекономічні процеси. Ця економічна політика одержала неофіційну назву «рейганоміки».

Застосування монетаристських заходів надало американській економіці нового імпульсу. Темпи зростання реального ВВП підвищилися до 3-4% на рік, знизилася інфляція й безробіття. У 80-х роках було створено 18 млн нових робочих місць - удвічі більше, ніж створили за цей час країни Західної Європи та Японії, разом узяті. Інвестиції в інформаційні технології зростали щороку в середньому на 13%.

"Рейганоміка» діяла ефективно майже до кінця 80-х років, коли виявився черговий спад в американській економіці. Темпи зростання виробництва різко знизилися. Державний бюджет зводився із значним дефіцитом (не в останню чергу - через зниження надходжень

податків), сформувалося велике від'ємне сальдо платіжного балансу за поточними операціями. Погіршилося становище найбідніших і незахищених верств населення через скорочення витрат на соціальні потреби. Інвестиційна активність у країні помітно впала.

Уряд Б. Клінтона повернув від монетаризму до політики, яку називають «неокейнсіанством». Вона не передбачає такої жорсткої регламентації економічної діяльності, як класичне кейнсіанство, проте активізує роль уряду в економічній сфері. Головною метою уряду визначалося сприяння притоку інвестицій в економіку. Зросли обсяги державних вкладень в основний капітал країни. Основна увага приділялася заохоченню інвестування в новітні галузі виробництва, які визначають науково-технічний прогрес. Збільшилися соціальні витрати держави, особливо на охорону здоров'я й освіту. Водночас підвищилися податки.

Зовнішньоекономічна політика США спрямована на зміцнення їхніх позицій у світовій економіці. Вона здійснюється як через механізм діяльності ТНК, так і відстоюванням інтересів США їх представниками в міжнародних організаціях. Зокрема, США постійно відстоюють політику відкритої торгівлі, фритрейдерства з метою доступу своїх товарів на міжнародні ринки. Водночас вони (всупереч принципам цієї політики) вводять протекціоністські бар'єри для обмеження внутрішнього ринку від товарів своїх конкурентів. Часто таке обмеження набуває форм антидемпінгових заходів, спонукання торговельних партнерів до «добровільного» обмеження експорту. Така політика пояснюється величезним дефіцитом зовнішньоторговельного балансу. Так, у 2007 р. дефіцит становив 847 млрд дол - більше, ніж у будь-якій країні. США надають великого значення участі в інтеграційних процесах.

Основні напрями їх міжнародної економічної інтеграції - американські континенти (з перспективою розширення НАФТА на всю Латинську Америку) й АзіатськоТихоокеанський регіон (з перспективою перетворення АТЕС на спільний ринок). У процесі глобалізації США претендують на світове економічне лідерство; ці претензії виправдовуються їхнім величезним економічним потенціалом і стабільно позитивною динамікою зростання американської економіки. Правда, у світовій економіці лідируючі позиції США поступово знижуються; так, ще в 2003 р. на них припадало 30% валового світового продукту, 10% світового експорту й 18% імпорту. Пояснюється це динамічнішим розвитком економіки нових індустріальних країн і країн транзитивної економіки. Прогнозується, що й найближчим десятиліттям США втрачатимуть свої позиції в світовому валовому продукті. Але суттєва перевага в технологіях, інформатиці, продуктивності праці ще надовго забезпечить США фактичне лідерство у міжнародних економічних відносинах.

Завдання2. Потребує повної відповіді:

Специфіка діяльності Співдружності Незалежних Держав.

8 грудня 1991р. на зустрічі керівників Білорусі, Росії та України в Біловезькій пущі було прийнято рішення про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД). 21 грудня у Алма-Аті до

Співдружності приєдналося II з 15-й колишніх республік СРСР. Чотири інші (країни Балтії та Грузія) фактичнопідтримали цей історичний факт.

Організаційні основи СНД оформлено кількома документами, які називають установчими: Біловезькою угодою про створення СНД, Протоколом до неї, який учасники вирішили рахувати складовою частиною Угоди, і Алма-Атинською декларацією, а також Статутом, який прийнятий 22 січня 1993р.

До сфер загальної діяльності держав-членів СНД, "реалізованих на основі рівності через спільні координаційні інститути", належать: забезпечення прав та основних свобод людини, координування зовнішньополітичної діяльності, співробітництво в створенні та розвитку спільного економічного простору і спільної митної політики, співробітництво в розвитку систем транспорту та комунікацій, охорона здоров'я та навколишнього середовища, вирішення питань соціальної і міграційної політики, боротьба з організованою злочинністю, співробітництво в галузі оборонної політики і захисту зовнішніх кордонів Співдружності.

Законодавчою основою стосунків між державами Співдружності є багатосторонні і двосторонні угоди.

Необхідно зазначити, що статут передбачає зберігає координацію зовнішньополітичної діяльності, проти чого виступив парламент України, ратифікуючи договір 8 грудня 1991 року при створенні Співдружності./5 З іншого боку, в кінцевій редакції статуту відсутні посилання на відкритість кордонів та використання рубля як єдиної грошової одиниці, які містилися в редакції, прийнятій в липні 1992 року/6 та установчих документах.

У розділі про колективну безпеку члени СНД зобов'язуються дотримуватися узгодженої політики з галузях міжнародної безпеки, роззброєння та формування збройних сил. В разі загрози безпеці країні-члену СНД чи міжнародному миру, вони погоджуються координувати свої позиції і вдатися до заходів, спрямованих на усунення загрози. Крім того, вони мають забезпечувати стабільність на зовнішніх кордонах Співдружності і, на основі спільних угод, координувати діяльність своїх прикордонних військ.

Щодо співробітництва в економічній, соціальній і юридичній галузях, країни-члени СНД погоджуються брати участь у формуванні спільного економічного простору на основі ринкових відносин та вільного пересування товарів, послуг, капіталу та робочої сили. Вони погоджуються координувати соціальну політику, сприяти розвитку торгівлі та економічних зв'язків між державами-членами Співдружності, розвивати спільний інформаційний простір, співробітничати у спільних проектах в галузях науки і техніки, освіти, охорони здоров'я, культури і спорту. Країни-члени СНД укладатимуть угоди про юридичну допомогу та сприятимуть гармонізації своїх національних законодавств.

Двома найважливішими органами СНД єРада Голів Держав і Рада Голів Урядів. Перша "обговорює і вирішуєфундаментальні питання,пов'язані здіяльністю членів Співдружності в сферах їх спільних інтересів", а друга "координує співробітництво органів виконавчої влади в економічній, соціальній та інших сферах їх спільних інтересів". В обох радах рішення ухвалюються консенсусом. Одночасно "кожна держава може оголосити про свою незацікавленість у даному питанні, що не можна розглядати якперешкоду прийняттю рішення."

Завдання3. Вибрати правильну відповідь:

3.1.Альтернативою ЄЕС було створення:

в) ЄАВТ.

3.2.Характерною особливістю польських економічних реформ була:

а) «шокова терапія»;

3.3.Модель економічного розвитку КНР має назву:

б) «Комуністична ринкова економіка»;

2 варіант

Мікроекономічні стратегії розвитку

Стратегічне планування на мікрорівні покликане забезпечити необхідний економічне зростання і бажаний рівень розвитку підприємств на майбутній довгостроковий період.

Стратегічний план задає перспективні напрямки розвитку підприємства, визначає основні види діяльності організації, дозволяє пов'язувати в єдину систему маркетингову, проектну, виробничу і фінансову діяльність, він встановлює кожному підрозділу, всієї організації конкретні і чіткі цілі, які узгоджуються із загальною стратегією розвитку підприємства. забезпечує координацію зусиль усіх функціональних служб організації. план визначає альтернативні дії організації на довгостроковий період

Стратегія розвитку організації визначається в результаті вивчення зовнішнього оточення і можливих внутрішніх перспектив її діяльності з урахуванням непередбачених ринкових обставин. Вона полягає у встановленні довгострокової орієнтації фірми на будь-який вид виробничої діяльності і заняття відповідного або планованого положення як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.

В процесі стратегічного планування загальні або головні цілі фірми встановлюються вищим керівництвом і узгоджуються з усіма підрозділами. Планові служби пропонують кожному виробництв

ву варіанти початкових показників валової і чистого прибутку на довгостроковий період. Після їх розгляду підрозділу висувають свої пропозиції, тим самим створюються необхідні передумови для вироблення спільних цілей стратегічного планування.

Виходячи із загальної місії, підприємства формулюють решту його стратегічних цілей, які мають бути конкретними та вимірюваними, збалансованими, зорієнтованими в часі та досяжними, ресурсно забезпеченими і такими, що підтримують одна одну.

Базова стратегія як генеральний напрямок є стрижнем стратегічного плану підприємства. Згідно з циклом розвитку, можна обрати одну з таких базових стратегій:

-стратегію зростання, що відбиває намір підприємства збільшувати обсяги продажу, прибутку, капіталовкладень тощо;

-стратегію стабілізації - у разі діяльності підприємства за відчутної нестабільності обсягів продажу та прибутку;

-стратегію виживання - суто оборонну стратегію, що застосовується за глибокої кризи підприємства.

Крім загальної схеми, в практиці стратегічного планування на фірмах можна виділити наступні особливості:

1.Плани зазвичай містять тільки одну стратегію майбутніх дій. Програми, що передбачають можливі варіанти рішень на випадок зміни первісної стратегії, звичайно не включаються в план.

2.У планах оцінюються всі сильні і слабкі сторони фірми при аналізі сприятливих можливостей або небезпечних подій у навколишньому середовищі.

3.Плани включають дані прогнозів і припущень, які в деталях зазвичай не розробляються.

4.У більшості планів оцінка ризику також не проводиться, але при розгляді різних можливих варіантів дій ризик враховується.

5.Всі плани будуються на основі очікуваних цілей, які відображають найважливіші показники фінансової діяльності фірми.

6.У довгострокових планах відображаються дані про необхідні інвестиції, очікуваних доходи і витрати, що виплачуються дивіденди в довгостроковому періоді.

7.У планах дається оцінка диверсифікації, що відбувається в результаті можливих злиттів і поглинань фірми

Суть і основні прояви глобалізації.

Найважливішим, найвпливовішим процесом у середовищі формування стратегій розвитку нині є глобалізація.

в економічному вимірі процес глобалізації узгоджується з переходом від індустріального суспільства до постіндустріального. Якщо так, то стратегії економічного розвитку країн, що знаходяться ще на аграрній або індустріальній стадіях, повинні бути націлені саме на постіндустріальні перспективи.

В основі глобалізації полягає інтернаціоналізація людської діяльності. Глобалізацію часто розглядають як ускладнену стадію або форму прояву інтернаціоналізації. При цьому слід зауважити, що глобалізація означає не тільки прискорення розвитку соціально-економічних процесів, але виводить їх на новий якісний рівень. Взаємозалежність між країнами, соціальними спільнотами, ринками, суб’єктами економіки набуває планетарного характеру й становить суцільну систему.

Найважливіші прояви глобалізації:

бурхливий розвиток системи засобів інформації, формування єдиної світової інформаційної мережі і системи комунікацій;

прискорене зростання значення фінансової сфери в міжнародній економічній діяльності;

поширення діяльності ТНК, посилення транснаціоналізації світової економіки;

формування системи міжнародних організацій, які разом з ТНК утворюють наднаціональний механізм управління світовою економікою, збільшення кількості недержавних суб’єктів міжнародного життя;

посилення «відкритості» національних економік;

у процесі трансформації співвідношення національне - наднаціональне» змінюється роль держави в управлінні національною економікою;

виявляється тенденція нерівномірності розвитку найбільш розвинутих і менш розвинутих країн;

регіоналізація світової економіки;

соціальна трансформація в планетарному вимірі, яка виражається в інтеграції окремих елементів суспільства в глобальні світові структури, в ослабленні традиційних зв’язків та орієнтації на уніфіковані цінності;

прискорення взаємодії культур.

Ці характерні прояви глобалізації впливають досить істотно на світові економічні процеси і на національні економічні політики, їх необхідно враховувати при розроблені стратегій економічного розвитку.

3.1. Стратегія - це

а) план, орієнтир, напрям розвитку;

б) принцип поведінки, дотримання певної моделі поведінки;

в) перспектива, тобто основний спосіб дії організації або теорія бізнесу;

г) всі відповіді вірні;

д) немає вірної відповіді.

3.2. Світовий ринок пройшов наступні стадії:

а) внутрішній ринок, зовнішній ринок;

б) внутрішній ринок, національні ринки, міжнародні ринки, світовий ринок;

в) внутрішній ринок, зовнішній ринок, глобальний ринок. 3.3. Основними формами регіональної інтеграції є:

а) вільна економічна зона, митна зона, зона преференційної торгівлі;

б) спільний ринок, глобальний ринок;

в) зона преференційної торгівлі, зона вільної торгівлі, митний союз, спільний ринок, економічний і політичний союз.

Практичні підходи до розробки стратегії розвиткуна мікроекономічному рівні

Оцінюючи ефективність впроваджуваних змін,керівники підприємств здебільшоговизначають такі критерії:отримання більшогоприбутку; збільшення обсягів збуту; зростання заробітної плати працівників;зміни в системі роботи зпостачальниками та споживачами.

Необхіднозазначити,щосучасна стратегія розвиткуповинна передбачати:

-стратегічна орієнтація ринку;

-стратегія ціноутворення,прогнози цін на основні товари виробленні в регіоні;

-стратегія охоплення ринків;

-стратегія розробки нових товарів;

-вибір ресурсної стратегії;

-стратегія стимулювання збуту товарів,вироблених регіональними підприємствами (організаціями);

-стратегії реклами і зв’язків ізгромадськістю регіону;

-маркетинг науково– технічної продукції.

Нерідкооцінка результатів впровадженнябудь-яких змін на підприємстві здійснюється за типовими "середніми показниками":15-20 % зростання продуктивності;. 10-20% зменшення складських запасів; 20-50 % скорочення виробничого,операційного,фінансовогоциклів підприємства.

При цьому обґрунтованої методики,яка б дозволяла чітковизначити вплив кожногоперетворення на ефективність підприємства,досі не існує.

Економічну та соціальну ефективність змін доцільнооцінювати керуючись такими принципами:

-ефективність оцінюють порівнюючи економічні тасоціальні результати,визначені перед початком процесу змін,зі станом,який складеться в процесі діагностики цих змін;

-кількісні результати оцінюють шляхом підведеннябалансу простан дота після змін,для оцінювання за якісними критеріями використовують відповідні інструменти - анкети,опитування, спостереження тощо.

Згіднозтрадиційним підходом,при оцінюванні ефективності організаційних перетворень увага зосереджується насамперед на визначенні економічної ефективності у кількісних показниках, наприклад,підвищення продуктивності праці робітників,загальної рентабельності підприємства, отже,одержання позитивної різниці між результатами і витратами.Деякі провідні вчені зазначають,щонайбільш прогресивним єпідхід,який передбачаєвизначення того,чи була реалізована загальна мета та всі конкретні організаційні перетворення. Отримані результати при цьому оцінюються яккількісними,такі якісними показниками. Уконтексті підвищення значущості соціальних факторів такий підхід дооцінки ефективності стратегічних змін єнайбільш доцільним,а тому потребуєудосконалення.

Вихідним етапом оцінювання результатів вважатиметься момент закінчення підготовчого етапу. Оцінка змін в управлінських процесах можебути об'єктивною лише після того,якмине визначений проміжокчасу. Щодоякісних наслідківзмін (психосоціологічні фактори),оцінювання рекомендується проводити не раніше ніж черезшість місяців аборікізмоменту започаткування проекту. Воноздійснюється на основі опитувань усіх груп працівників для визначення їхньої думки стосовноне лише загальної оцінки змін,а й умов роботи,результатів навчання і підвищення кваліфікації,способів винагороди,атмосфери у колективі,стилю управління,перспектив на майбутнє,недоліків і проблем,щовиникають,тощо.

Розвитоктеорії та практики стратегічногоуправління в Україні пов'язаний ізекономічним розвитком країни,зокрема процесами, щовідбуваються у сфері підприємництва.

Початок90-х років минулого століття - це етап опанування теорії стратегічногоуправління та впровадження ідеї стратегічної орієнтації в діяльність вітчизняних підприємств. У сфері науки опановують наукові розробки зарубіжних учених,а на практиці фахівці починають оперувати сучасними термінами стратегічногоуправління. Однак,недостатність теоретичних знань у фахівців вітчизняних підприємств уповільнюєпроцесвпровадження концепції стратегічногоуправління.

Ізсередини 90-х років відбувається процеспрактичноговикористання концепції стратегічного управління. Вітчизняні підприємства,особливоті,щофункціонують на світовому ринку,починають ширше застосовувати елементи стратегічногоуправління:формулюють місію,визначають систему стратегічних цілей,використовують SWOТ-аналізтощо. Важливою стаєпроблема забезпечення підприємств кваліфікаційними кадрами у сфері стратегічногоуправління. Зростання актуальності стратегічногоуправління для сфери підприємництва обумовилозбільшення кількості наукових досліджень ізпроблематики стратегічногоуправління,розроблення наукових та навчальнометодичних видань.

Кінець 90-х років XX ст. - початокXXI ст. - етап перетворення стратегічної орієнтації на філософію підприємництва. На макрорівні приймається низка стратегічних програмних документів щодо соціально-економічного розвитку України. На мікрорівні увага керівників концентрується на питаннях перспективного розвитку в умовах динамічногозовнішнього середовища. Посилення конкуренції обумовлюєпошукшляхів інтеграції потенціалу суб'єктів господарювання та співробітництва для забезпечення життєдіяльностій конкурентних позицій на ринку. Інтеграційні процеси на мікрорівні здійснюються в напрямі зовнішньогозростання,щопередбачає використання стратегії вертикальної та горизонтальної інтеграції. Яксвідчать результати дослідження,60% українських підприємств ізпонад 300обстежених обрали стратегію зростання. Стратегія горизонтальної інтеграції почала застосовуватися в різних галузях,але найбільш ефективною вона виявилася для банківського сектора економіки країни. У результаті горизонтальної інтеграції в деяких сферах діяльності сформувалися національні стратегічні альянси,їхнім різновидом можна вважати кластери,які функціонують із1998р. в західних областях України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]