Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tsmunder.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
190.71 Кб
Скачать

3. Характеристика споживчих властивостей підгузків

Оскільки підгузки – товари, призначені для гігієни новонароджених та маленьких дітей, то вимоги до їх якості є дуже високими. Кожен виробник зобов’язаний найретельнішим чином слідувати задекларованим стандартам якості. Сучасні підгузки складаються в основному з натуральних матеріалів, всмоктуючий шар яких представляє собою суміш целюлози і гелеутворюючої речовини. Рівень поглинання залежить від співвідношення цих компонентів. Чим менше гелеутворюючої речовини, тим гірше утримуюча здатність підгузка. Хоча ці підгузки найбільш дешеві. Найважливішими характеристиками цієї групи товарів є:

  • якість матеріалу, його м'якість, еластичність;

  • взаємодія підгузків зі шкірою дитини (відсутність попрілостей, алергічних реакцій);

  • здатність підгузка утримувати вологу (якість і час поглинання рідини, її обсяг);

  • рівномірність розподілу вологи у підгузку;

  • форма підгузка: зручність , щільність прилягання до тіла дитини;

  • зручність у використанні (не сповзають, не протікають, не натирають шкіру);

  • зручність застібок: багаторазовість, надійність фіксації;

  • дизайн підгузка: колірна гама, малюнки, зовнішній вигляд в цілому.

Розміри одноразових підгузків можуть дещо відрізнятися в залежності від фірми виробника, але найбільш розповсюджені такі:

  • міні (малі) — для дітей з вагою від 3 до б кг,

  • міді (середні) — від 4 до 9 кг,

  • максі (великі) — від 9 до 18 кг

  • максі плюс (дуже великі) — від 12 до 25 кг.

Підгузки різних марок, а також різних класів всередині однієї марки, відрізняються за такими параметрами:

  • Внутрішній шар. Прилягає до шкіри немовляти. Важлива його м'якість і проникність для рідини.

  • Наявність розподіляючого шару , що дозволяє рідині рівномірно розподілятися. Завдяки цьому всмоктуючий матеріал не збивається в грудки, які можуть заважати дитині, а вбирає здатність підгузка використовується повністю.

  • всмоктуючий шар поглинає вологу з провідного шару і утримує її усередині за рахунок перетворення рідини в гель. Тут важлива здатність шару утримувати рідину всередині.

  • Зовнішній шар – наявність спеціального матеріалу, що пропускає повітря. Повітропроникний матеріал дозволяє повітрю вільно циркулювати під підгузком, сприяючи відведення вологих парів від шкіри і забезпечуючи постійний приплив свіжого повітря.

  • Наявність одно- або багаторазових застібок і внутрішніх бар'єрів. Внутрішні бар'єри блокують рідину, не дозволяючи їй витікати збоку підгузка, навколо ніг. Співвідношення "щільності прилягання" і "еластичності" не однакові в різних видах підгузків. Це і визначає ряд негативних явищ: протікання вологи при рухах дитини, передавлення або нещільне охоплення ніг.

Зазвичай, внутрішню прокладку підгузка, крізь яку проходить рідина, вико­нано з нетканого полотна на основі термозв’язаного поліпропілену. Маса, що вби­рає рідину, складається з вспушеної целюлози та гранул суперабсорбенту (частіше — з полімеризованого натрієвого акрілатного полімеру). Зовнішній бік штанців виконано з тканиноподібної поліетиленової плівки, еластичні елементи (манжетки для ніг, пояс, а також застібки) — з натурального каучуку та поліуретану. Поверхня плівки, що прилягає до тіла малюка, — перфорована, тому, пропус­каючи крізь себе рідину в шар віскози, вона лишається сухою. Завдяки цьому, між тілом дитини та плівкою утворюється повітряний прошарок, що не заважає шкірі дихати. Однак при накопиченні великої кількості рідини у масі, що вбирає й, підвищується вологість повітря у підгузковому просторі і створюються умови для мацерації шкіри дитини, а також перегрівання організму, і, як результат, з’являється пітниця, подразнення шкіри.

Важливим фактором є також аерація. Чистота шкіри сприяє поліпшенню шкіряного дихання та обмінних процесів, лізирує мікробів та підвищує місцевий імунітет.

Матеріали, з яких виготовляють підгузки, є гарними абсорбентами, вони вбирають різні компоненти, з яких складається повітря. Це можуть бути як ви­хлопні гази автомобілів, так і інші шкідливі для здоров’я, хімічні та біологічні речо­вини, тому продаватися вони повинні запакованими. [4]

Таким чином, підгузки як винятковий і необхідний засіб гігієни для немовлят наділений великою кількістю характеристик, які забезпечують споживчі якості цієї групи товарів. Усі вони в комплексі стають визначальними пунктами конкурентоспроможності продукції на цьому ринку товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]