Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
доповидь бо.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
52.16 Кб
Скачать

Висновки

Система оподаткування є важливим фінансовим важелем регулювання діяльності суб’єктів господарювання. У своїй основі вона має загальні принципи побудови і впливу на фінансово-господарську діяльність господарюючих суб’єктів в умовах ринкової економіки.

Становлення в Україні системи оподаткування суб’єктів господарювання, у тому числі страхових компаній, почалось з 1991 року. Перший Закон про систему оподаткування в Україні було прийнято 1991 року. Становлення і розвиток системи оподаткування з часу прийняття цього Закону свідчить про недоліки в податковій політиці держави щодо суб’єктів господарювання, зокрема й таких, що працюють на страховому ринку. Страхові компанії зобов’язані сплачувати загальнодержавні податки і збори (обов’язкові платежі), а також місцеві податки і збори (обов’язкові платежі).

Від 1 січня 2012 р. страхові компанії зобов’язані вести облік, складати та подавати звітність за міжнародними стандартами бухгалтерського обліку і фінансової звітності, що породжує ряд проблем, зокрема пов’язаних із оподаткуванням податком на прибуток. У доповіді проаналізовано особливості ставок оподаткування прибутку страхових компаній, запропоновано систематизацію доходів і витрат страховика, які пов’язані зі страховою діяльністю. Оподаткування страхової діяльності потребує з’ясування не лише відповідних законодавчих і нормативних актів з оподаткування, а й законодавства щодо страхової справи. Діяльність страховика охоплює як страхову діяльність, що має свій відмінний порівняно з іншим порядок оподаткування, та діяльність, не пов’язану зі страхуванням (інвестиційну та іншу діяльність), яка оподатковується у загальному порядку.

Список використаних джерел

  1. ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ. Із змінами і доповненнями, внесеними. Закон України від 23 грудня 2010 року N 2856-VI

  2. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»: за станом на 01.01.2007р./ Верховна Рада України // Все про бухгалтерський облік. – 30/1/2009. – №10. – С. 3-7. ;

  3. Лень В. С. Облік і аудит в страхових організаціях : навч. посіб. / В. С. Лень. – К. : Центр учбової літератури, 2009. – 408 с.

  4. МСФЗ (IFRS) 4 відкриває широкі можливості для глобальної індустрії страхування [Електронний ресурс] / Наталя Партач. - Режим доступу : http://www.epravda.com.ua/press/2010/08/3/243725/;

  5. Закон України «Про страхування» [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://zakon.rada.gov.ua/;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]