Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СО з товарознавства Крук А.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
32.72 Кб
Скачать

Продаж текстильних товарів

19. Продавці текстильних товарів повинні вміти визначати вид тканин і штучних виробів, групи і підгрупи, до яких вони належать, основні вади тканин, знати артикули, властивості тканин, їх призначення, взаємозамінність, способи прання, чищення і т.д.

20. При продажу текстильних товарів продавець повинен надавати покупцю сприяння у виборі потрібного товару, знайомити з наявними видами, забарвленнями, малюнками тканин і штучних виробів, їх ціною, допомагати визначити кількість тканини, необхідне для виготовлення різних швейних виробів, підібрати відповідну за кольором обробку.

21. Продавець повинен знайомити покупця з властивостями тканин, особливо тканин зі штучних і синтетичних волокон, і способами догляду за виробами з них. Відповідні пам'ятки вкладаються в покупку при відпустці товару.

22. Відмірювання вовняних тканин і ватину при відпустці покупцю провадиться шляхом накладання жорсткого стандартного метра на тканину, яка лежить на прилавку (столі) у вільному стані без складок. Цим же методом відмірюють трикотажні полотна, важкі та об'ємні бавовняні, лляні і шовкові тканини (меблево-декоративні, махрові, ворсові, костюмно-одежні й інші, їм подібні).

Тонкі і легкі бавовняні, лляні і шовкові тканини, як правило, відмірюють жорстким стандартним метром шляхом відкидання тканини на прилавок при вільному, без натягу, додатку тканини до метра.

Дозволяється також проводити відмірювання всіх видів тканин, крім вовняних тканин і трикотажних полотен, способом накладання тканини на прилавок (стіл), на одній зі сторін якого вмонтована металева мірна стрічка.

23. Забороняється додавання до покупки відрізків тканини.

24. У межах встановлених норм відпустки не дозволяється відмовляти покупцеві у продажу тканин будь заходів, за винятком випадків, коли дроблення залишився від шматка відрізу призводить до утворення залишку, непридатного до використання для пошиття повномірного вироби.

У процесі роботи продавець зобов'язаний вживати заходів до запобігання утворення клаптя, і особливо клаптя дорогих тканин.

25. ХАЗОВА кінці шматків тканин входять в загальну міру шматків і підлягають продажу покупцеві в тому випадку, якщо вони мають непорушену фабричну обробку, а клеймо поставлено з виворітного боку і не погіршує товарного виду тканини з лицьового боку. Хазові кінці, що не відповідають зазначеним вимогам, при підготовці товару до продажу видаляються.

26. При кожному шматку тканини до повної його продажу зберігаються фабричний ярлик і клеймо (хазовий кінець).

27. Продавець або контролер при відпустці товару покупцеві повинен перевірити в його присутності якість товару (механічні пошкодження, забруднення, інші зовнішні дефекти), точність міри (або якості), правильність підрахунку вартості покупки.

При виявленні в процесі продажу загальних грубих дефектів товар з продажу знімається; місцеві грубі дефекти тканини (дірки, плями та ін.) підлягають вирізу або тканину розрізається по всій ширині, а утворюються при цьому відрізи реалізуються в установленому порядку залежно від їх заходи.

28. Товар при відпустці покупцю упаковується в папір або інші пакувальні матеріали.

29. При виявленні в проданих тканинах і штучних виробах прихованих дефектів обмін їх проводиться відповідно до чинних Правил обміну промислових товарів, куплених у роздрібній торговельній мережі.

30. Продаж мірного клаптя вовняних, шовкових, бавовняних і лляних тканин, що надходить від промисловості і утворюється при продажу тканин, проводиться відповідно до затверджених у встановленому порядку інструкціями та іншими чинними нормативними актами.

31. Працівники роздрібних підприємств, які здійснюють торгівлю текстильними товарами, зобов'язані знати ці Правила і керуватися ними.