Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СО з товарознавства Крук А.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
32.72 Кб
Скачать

Державна реєстрація та видання нд

Державна реєстрація НД здійснюється згідно з ДСТУ 1.6 науково-дослідною організацією Держспоживстандарту України (Держбуду України). Усі зареєстровані НД заносяться до класифікатора єдиного фонду НД країни. Видання і розповсюдження НД здійснюється організаціями, які уповноважені Держспоживстандартом України.

Інформацію щодо затвердження НД надають у щомісячному інформаційному покажчику "Стандарти", а стосовно чинних НД в Україні — у річному виданні "Каталог нормативних документів".

Упровадження стандартів є важливим завданням економіки, а також завершальним етапом комплексу робіт зі стандартизації. НД впроваджуються у визначений термін на основі планів організаційно-технічних заходів. НД вважається впровадженим, якщо встановлених у ньому показників, норм та вимог дотримуються у відповідній галузі застосування.

Загальні положення

 

1. Роздрібна торгівля текстильними товарами здійснюється спеціалізованими магазинами, спеціалізованими відділами (секціями) універмагів, а в споживчій кооперації, крім того, магазинами товарів повсякденного попиту.

2. Магазини, зазначені в п. 1 цих Правил, роблять продаж наступних видів текстильних товарів: бавовняних, лляних, шовкових, вовняних тканин, трикотажних полотен, штучних текстильних виробів (ковдр, хусток, скатертин, рушників, купонів, напівфабрикатів і т.п .), вати, ватину, бортовий тканини, марлі, а також товарів супутнього асортименту: ниток швейних, шовку петельного, ґудзиків, викройок, журналів мод тощо. Для продажу супутніх товарів, залежно від площі торгового залу, організовуються спеціалізовані секції або робочі місця.

3. Роздрібний продаж текстильних товарів проводиться прогресивними методами торгівлі: за методом самообслуговування, за зразками, з відкритою викладкою. Приміщення, обладнання та інвентар магазинів (відділів, секцій) з торгівлі текстильними товарами повинні відповідати сучасним вимогам організації торгівлі.

4. У спеціалізованому магазині (відділі або секції універмагу) з продажу тканин, де є для цього необхідні умови, організовуються для покупців, що купили тканини в даному магазині, розкрій їх, прийом майстрами побутового обслуговування замовлень на пошиття виробів, а також виявляються інші додаткові послуги .

 

Приймання текстильних товарів

 

5. Прийняттю підлягають текстильні товари, що задовольняють вимогам стандартів та іншої нормативно-технічної документації або зразкам (еталонам).

Укладання, прибирання, маркування і упаковка прийнятих текстильних товарів повинні відповідати стандартам. Забороняється приймати товари, що не відповідають стандартам, а тканини та штучні вироби, що містять хімічні волокна, - без передбачених стандартом умовних позначень про методи чистки, прання, прасування.

6. При прийманні надійшли в магазин товарів матеріально відповідальні особи зобов'язані перевірити відповідність кожної отриманої партії рахунку або фактурі постачальника, стан тари та упаковки, маркування місць, укладку, прибирання і маркування шматків тканин і штучних виробів.

7. Текстильні товари при прийманні піддаються розбракуванню в установленому порядку.

Приймання текстильних товарів за кількістю та якістю, перевірка маркування та обгрунтування цін, актування нестач, шлюбу і псування товарів, їх уцінка, а також складання і пред'явлення претензій постачальникам проводяться в порядку і строки, передбачені Положенням про поставки товарів народного споживання, Особливими умовами поставки текстильних товарів, Інструкціями про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю і якістю. Визначення кількості метрів в шматку при прийманні тканин від промисловості (постачальника) проводиться відповідно до стандарту "Методи визначення лінійних розмірів і ваги тканин".

У разі невідповідності фактичної заходи шматка мере, зазначеної на фабричному ярлику, правильна міра проставляється на фабричному ярлику шматка чорнилом або хімічним олівцем і засвідчується підписами членів комісії з приймання. На ярлику вказуються номер і дата акта, яким зафіксовано результати перевірки. При виявленні надлишків оприбуткування їх провадиться бухгалтерією магазину (торгу) за фактичною мере, ціною і сумою, вказаною в акті.

8. Перевірка якості текстильних товарів, які надійшли в магазин, проводиться відповідно до правил, передбачених у стандартах та інструкціях, і здійснюється фахівцями-Бракер, товароведами, завідувачами відділами (секціями) або особами, уповноваженими адміністрацією магазину. У необхідних випадках зразки тканин направляються на лабораторні випробування.

Особи, які відповідають за приймання текстильних товарів за кількістю та якістю, зобов'язані добре знати і дотримуватися Інструкції про порядок приймання товарів народного споживання за кількістю та якістю, правила разбраковки текстильних товарів, відповідні стандарти на розбракування, прибирання, маркування та упаковку текстильних виробів.